Srijeda, 17 travnja, 2024
Pastoral mladih

KUMI pred novim ostvarenjima

Katoličku udrugu mladih Istre u narednom će razdoblju voditi Johny Grabrović iz Šišana kraj Pule koji je za predsjednika te udruge izabran na skupštini održanoj 16. prosinca 2007. godine u prostorijama Pazinskog kolegija – klasične gimnazije. Johny Grabrović će na toj funkciji, nakon što mu je istekao trogodišnji mandat, zamijeniti dosadašnjeg predsjednika Ivana Mejaka za vrijeme kojeg je udruga bila posebno angažirana u pomoći oko pripreme Susreta hrvatske katoličke mladeži u našoj biskupiji.

Nakon Godine mladih te tijekom 2007. godine, KUMI su bili organizatori ili sudionici brojnih aktivnosti koje za cilj imaju zajedništvo, duhovni rast te promicanje zdravih vrijednosti među mladima. U suradnji s Udrugom GROZD – Glas roditelja za djecu, tiskan je i dijeljen letak o programu zdravstvenog odgoja i obrazovanja (Cjeloviti spolni odgoj), a okupljanjem na plaži Žurkovo u Kostreni u akciji „Zagrlimo more”, početkom kolovoza, KUMI su podržali članove Hrvatske nacionalne koordinacije mladih „GraVITAcija” u nastojanju da se javnost upozori na važnost očuvanja čistoće mora i priobalja, ali i na činjenicu da je more nažalost, jedan od putova droge u svijetu. Uz to, članovi udruge uključili su se i u Katoličku malonogometnu ligu, obilježavanje 60. obljetnice smrti Miroslava Bulešića, sudjelovali su na Uskrsfestu, na europskom susretu mladih „Hodočašće povjerenja na zemlji” u Zagrebu, na tečaju novinarstva, na Križnom putu na Stazi sv. Šimuna i hodočašću na Trsat u organizaciji Vijeća za mlade, Međunarodnom festivalu mladih u Međugorju. Organizirana je proslava Valentinova te duhovna obnova u Buzetu, Duhovsko bdjenje u Rovinju, susret s članovima Udruge GROZD u Pazinu, druženje uz misno slavlje na Malom Mlunu, Božićni koncert na otvorenom u Poreču, a pjevalo se i turistima u Zelenoj laguni te domaćima na pučkoj fešti u Škropetima, izvijestilo je predsjedništvo o godišnjem radu udruge.

Osvrćući se na svoj mandat, Ivan Mejak zahvalio je svima koji su, uključujući se u razne sadržaje tijekom godina, dio svog vremena izdvojili za dobro drugih. „Svježi su nam još parlamentarni izbori. Ovih je dana gužva među vladajućima, no za vlast u KUMIMA nema gužve jer ovdje nitko ne dolazi zbog ostvarivanja vlastitih interesa nego zbog želje – činiti dobro”, istaknuo je Mejak te novom predsjedništvu čestitao na odvažnosti. Ujedno se zahvalio svima koji su na bilo koji način podržali rad udruge, posebice Biskupiji te ravnatelju Pazinskog kolegija vlč. Vilimu Grpcu.

Kao jedan od glavnih zadataka udruge u idućem razdoblju, novoizabrani je predsjednik istaknuo poticanje dugogodišnjih članova na aktivniji angažman kao i uključivanje „svježih” snaga u udrugu jer, kako je rekao, „udruženi smo jači bilo u društvu bilo u svom osobnom duhovnom životu”. U ostvarivanju misije udruge koju vidi u „biti most između Crkve i mladih”, novom će predsjedniku pomoći i Marina Zidarić iz Pazina, David Gortan iz Berma, Danijela Fattorich iz Rovinja te Emanuel Kodelja iz Buzeta koji su na skupštini izabrani za dopredsjednike.

Dvadesetosmogodišnji Johny Grabrović, aktivan je član Katoličke udruge mladih Istre od njezinog osnutka 1998. godine te je dosad obnašao funkcije tajnika udruge i povjerenika za pulski dekanat.

Marina Jeromela

Najave