Četvrtak, 25 srpnja, 2024
Novosti

Blagdan sv. Pavla Pustinjaka u pavlinskom samostanu u Svetom Petru u Šumi

U utorak, 15. siječnja u pavlinskom samostanu u Svetom Petru u Šumi, malom mjestu središnje Istre nedaleko Žminja, blagdan sv. Pavla Pustinjaka proslavljen je svečanom koncelebriranom biskupskom misom koju je predvodio umirovljeni biskup porečki i pulski mons. Antun Bogetić u suslavlju domaćina pavlina te više svećenika pazinskog dekanata. U uvodnom pozdravu prior samostana o. Rodak Krzysztof Miroslaw najavio je neke od bitnijih događaja  vezanih za proslavu 700. obljetnice priznanja reda Sv. Pavla Prvog Pustinjaka od strane Svete Stolice, kojima će pavlini kroz godinu dana, odnosno do blagdana sv. Pavla Pustinjaka slijedeće godine obilježiti tu visoku obljetnicu priznanja reda, a centralno zbivanje za pavline u Hrvatskoj održati će se u ovom samostanu na Petrovu.

Najavio je također za slijedeći dan proslavu Kraljice Pustinjaka koju pavlini slave dan nakon proslave svog zaštitnika i tom prigodom obnavljaju savez svog reda sa Blaženom Djevicom Marijom. Biskup Bogetić se u prigodnoj homiliji osvrnuo na život i djelovanje sv. Pavla Pustinjaka. Iako je živio III. stoljeću, u doba prvih kršćana, njegov primjer povlačenja daleko od svijeta u pustinju gdje se posvetio asketskom životu molitve i odricanja, i današnjem čovjeku trebao bi biti uzor i poziv na sabranu molitvu, u konačnici i po uzoru na Krista koji se povlačio da govori s Ocem u samoći. No to je ujedno i poziv svima, naglasio je biskup, na život s Bogom u mislima, riječima djelima, tamo gdje jesmo. Svi smo pozvani na svetost, a osobe posvećenog života se osim toga posebno zavjetuju na poslušnost, siromaštvo i čistoću, oni nasljeduju Krista Isusa molitelja, klanjatelja Očeva ili navjestitelja Radosne vijesti, propovijednika ili dobrog Samarijanca pomažući patnicima svake vrste, a oni koji su se povukli kao pustinjaci u samostane mole i prikazuju žrtve za cijeli svijet. Ja sam uvjeren da su nam naše karmelićanke ali i druge pobožne osobe isprosile sjemenište (Biskupijsko misijsko sjemenište Redemptoris Mater u Puli) iz kojeg je ređen do sada 41 svećenik i tri đakona, naglasio je biskup. Sveci su bili ljudi kao i mi, rekao je nadalje, imali su napasti i teškoće kao i mi, i više nego mi, ali su povjerovali Isusovoj ljubavi, predali se njemu svaki dan, išli protiv struje, ne gledajući one koji ne žive kako Bog hoće a Bog im je dao snagu koju su crpili u Božjoj riječi i molitvi.

Foto

Sveci su nam stoga uzor i zagovornici u nebu, poticaj da idemo njihovim stopama. Ali svaki od njih je unikat, pa tako i svatko od nas ima svoj životni put, za svakoga Bog zna što nas čeka u životu te nam je pripravio sve pomoći da se ne izgubimo, zna dan i čas kad će nas pozvati k sebi, ali se ne moramo plašiti jer smo u rukama najboljega Oca koji „je tako ljubio svijet da je dao svog Sina Jedinorođenca da se nitko tko vjeruje u njega ne izgubi nego da ima život vječni“. Upravo smo nedavno tijekom božićnih blagdana gledali kako se Bog objavljuje malenima i poniznima, prezrenima i siromašnima, i svi oni dakle koji se u poniznosti i skromnosti postave pred Boga doživjeti će one utješne riječi „dođite k meni svi vi koji ste umorni i opterećeni i ja ću vas odmoriti.“ Naći ćete mir u srcu, vječni mir i sreću u vječnosti, ali i već sada u ovom životu, nadodao je biskup. Spominjući se nadalje mučeništva i smrti sv. Felicite i Perpetue naglasio je kako je Bog taj koji čovjeku daje snagu da ide putem svetosti te zaključio kako Bogu ništa nije nemoguće pa tako ni učiniti od nas slabih svete ljude, zaključio je biskup Bogetić.

Po završetku misnog slavlja okupljenim vjernicima pružena je mogućnost prigodnog tradicionalnog čašćenja relikvija sv. Pavla Pustinjaka a na izlazu iz crkve bili su prigodno ponuđeni pladnjevi sa datulama, palminim plodovima kojima se u pustinji hranji sv. Pavao Pustinjak.

G. Krizman

Najave