Nedjelja, 14 travnja, 2024
Kultura i tradicija

Žminj: Predstavljena knjiga „Rudolf Zafran i vjerski život župe Žminj (1946. – 1963.)“

U nedjelju, 30. studenoga 2014. u žminjskoj župnoj crkvi sv. Mihovila, predstavljena je knjiga „Rudolf Zafran i vjerski život župe Žminj (1946. – 1963.)“ o nekadašnjem dugogodišnjem žminjskom župniku.

Nakon uvodnog obraćanja sadašnjeg župnika vlč. Jordana Rovisa, o knjizi su govorili: recenzent dr. sc. Stipan Trogrlić, tehnički urednik Neven Udovičić te autor, dr. sc. Elvis Orbanić.

Predstavljanju je nazočio biskup u miru mons. Ivan Milovan, kancelar biskupije preč. Sergije Jelenić, svećenici rodom iz Žminja kao i sadašnji i bivši župnici obližnjih župa, rodbina vlč. Zafrana, predstavnik župe Slavina u Sloveniji, predstavnik Biskupijskog arhiva u Kopru, Žminjci i prijatelji Žminja, koji su ispunili župnu crkvu sv. Mihovila.

Knjiga započinje citatom iz knjige „Godine nade” autora Ante Dabe, dugogodišnjeg liječnika u Žminju, koji donosi pojedine protucrkvene i protuvjerske dogodovštine u Žminju 50-tih i 60-tih godina, napomenuo je dr. Trogrlić. Uvod knjige donosi kratki pregled položaja župe Žminj u kontekstu crkveno-administrativnih promjena u Istri, od prvog spomena te župe u 12 stoljeću, pa do 1977. godine kada je Istra dobila današnji crkveno-pravni ustroj.

Rudolf Zafran, Slovenac, kao mladomisnik imenovan je kapelanom u Svetom Mateju – Ceru na blagdan Velike Gospe 1940. godine, 1946. postaje upraviteljem žminjske župe, a 1953. župnik. Ono što je kao mladi kapelan postavio za prioritet svoga rada – čovjeka, ostalo je tako kroz svih 17 godina koliko je proveo u Žminju. Zafran je proživio i preživio njemačku ofanzivu u Istri 1943. čije su posljedice u Žminju bile tako tragične kao rijetko gdje drugdje u Istri, naglasio je prof. Trogrlić. Župnik se posvema predao duhovnom i materijalnom pomaganju potrebitima, ne zanemarivši pritom ni postepenu obnovu teško oštećene župne crkve i drugih sakralnih objekata, te, do temelja srušene župne kuće. Nakon obnove uslijedilo je za Crkvu teško vrijeme poraća, no mudrim djelovanjem župnika Zafrana, unatoč mnogim zabranama, župna zajednica izrasta u aktivnu i dinamičnu sredinu, koja se osim brojnošću sakramenata i izuzetno aktivnim vjerskim životom, te postojanjem više vjerskih udruženja, može podičiti i sa više duhovnih zvanja stasalih u vrijeme vlč. Zafrana. Dr. Trogrlić je naveo još mnogo podataka i specifičnosti iz vjerskog života Žminja u to vrijeme.

Neven Udovičić, autor grafičkog oblikovanja iznio je ukratko glavne tehničke značajke te knjige, koja ima 94 stranice i, obzirom da je autor renomirani povjesničar, čak 335 bilježaka. Knjiga donosi tri zanimljiva priloga: popis župnika od 1690. do danas, kronologiju važnijih događaja u župi, pregled zemljišta svih beneficija župe Žminj prije i nakon agrarne reforme, te popis vrela i literature. U knjigu su ušla sjećanja 21 kazivača koje je autor sakupljao kroz pola godine, arhivsko gradivo dolazi iz 11 arhivskih ustanova, a u popisu literature je navedeno čak 69 bibliografskih jedinica i 4 internet izvora. Osim sažetog životopisa vlč. Zafrana knjiga donosi i faksimil Zafranova pisma iz Slavine, njegove nove župe, biskupu Nežiću.

Nakon uvodnih pozdrava dr. Orbanić je ukratko izložio okolnosti koje su dovele do ideje realizacije knjige. Sve je započelo Orbanićevim izlaganjem o župniku Zafranu prigodom Pazinskog memorijala 2013., a zatim su se okolnosti posložile u prilog projektu. Konzultirana arhivska građa u Državnom arhivu u Pazinu i Biskupijskom arhivu u Poreču rezultirala je nedostatna, a u tom su se trenu pokazala dragocjena druga vrela memorije, Žminjci koji su poznavali Zafrana, a srećom, još je mnogo onih koji ga pamte.

Nakon zahvala Općini Žminj i načelniku Marku Križmanu na iskazanoj potpori, autor je naglasio doprinos svakoga člana uredničkog vijeća.

„Vlč. Rudolf Zafran ostavio je iza sebe dubok trag osvjedočenog kršćanskog života. Bio je svećenik, Kristov pastir i čovjek humanist. Njegovo svećeničko poslanje nije završavalo na vratima sakristije; Zafran je na izlaznom pragu sv. Mihovila Arkanđela postavio dvotočku svoga djelovanja o čemu ova knjižica ponešto besjedi.”, nadahnuto je zaključio autor predstavljanje knjige, ali nadasve vlč. Zafrana.

Predstavljanje je prigodnim nastupom uzveličao žminjski Župni zbor Sv. Mihovila pod ravnanjem dirigentice Tine Galant.

 

Najave