Srijeda, 22 svibnja, 2024
Novosti

Pula: Nedjelja Božanskog Milosrđa

U nedjelju, 27. travnja 2014., na Mali Uskrs, na blagdan Božanskog Milosrđa i na dan kanonizacije pape Ivana Pavla II. koji je 2000. godine ustanovio taj blagdan, Nedjelja Božanskog Milosrđa svečano je proslavljena u pulskoj župnoj crkvi Sv. Pavla.

Priprava za ovogodišnje slavlje započela je trodnevnicom, a na redovitu svakodnevnu misu, klanjanje i molitvu na tu nakanu okupljali su se članovi laičkih duhovnih pokreta Katolička udruga Radnici Milosrdnog Isusa te Štovatelji Božanskog Milosrđa, kao i drugi vjernici Pule i okolice. Trodnevnicu je vodio o. Josip Euzebije Knežević, pavlin iz pavlinskog samostana u Svetom Petru u Šumi.

Na sam blagdan susret je započeo svjedočanstvom koje su pred prepunom crkvom iznijeli supružnici Pavao i Barbara Milovan koji imaju sedmero djece. Uslijedilo je klanjanjem Presvetom Oltarskom Sakramentu tijekom kojeg je bilo na raspolaganju više svećenika za sakrament ispovijedi, a u nastavku se molilo krunicu Božanskog Milosrđa. Svečano koncelebrirano misno slavlje predvodio je o. Josip Euzebije, u koncelebraciji s generalnim vikarom mons. Vilimom Grbcem, prelatom mons. Vjekoslavom Milovanom, vlč. Franjom Matoicem te župnikom preč. Milanom Mužinom. Prije misnog slavlja uvodnom riječi pozdrava okupljenima se obratila s. Agata Zuanić.

Predvoditelj je u prigodnoj homiliji stavio naglasak na Božje Milosrđe, naglasivši poziv na pristupanje sakramentu ispovijedi. U tom smislu, komentirajući dnevno evanđelje, propovjednik je istaknuo kako, unatoč tome što su apostoli možda očekivali i kaznu ili prijekor od Isusa jer su ga izdali i napustili, Isus im, dolazeći nakon Uskrsa pristupa govoreći „Mir vama.“, „Shalom“ što znači i „Ja te blagoslivljam, mir s tobom, raduj se.“ Poziv je to na radosno prihvaćanje ploda Božje ljubavi i novoga života po sakramentima, naglasio je o. Euzebije, koje nam Gospodin daruje ne po našim zaslugama nego po svome milosrđu.

Misi su, uz mnogobrojne štovatelje Božjeg Milosrđa i vjernike iz svih župa Pule i okolice, nazočili i štićenici Kuće skrbi Sv. Polikarpa, o kojima se brinu sestre iz pulske zajednice Družbe sestara Milosrdnog Isusa, a pomažu im članovi laičkog pokreta Radnici Milosrdnog Isusa. Pjevanje su animirali članovi Udruge RMI uz orguljsku pratnju Ane Čuić.

Sestre Družbe Milosrdnog Isusa borave u Puli od 2000. godine, a blagdan Božanskog Milosrđa redovito se slavi od 2001. godine. Trenutno tu djeluju dvije sestre s. Jaira Udovičić i s. Agata Zuanić.

Po završetku misnog slavlja upriličeno je čašćenje relikvija sv. Faustine Kowalske i bl. Mihaela Sopoćkog, a zatim je druženje nastavljeno u župnim prostorijama.

G. Krizman

Najave