Subota, 20 srpnja, 2024
Glazba

18. “Iskrice”

Pobjednička pjesma 18. „Iskrica“ je nova skladba „Sretno dijete“ u izvedbi Zbora „Egidije Bulešić“ vodnjanske župe

U subotu, 26. travnja 2014., u Vodnjanu je održan osamnaesti Dječji festival duhovne glazbe „Iskrice“. Nastupilo je sveukupno devet zborova iz župa i osnovnih škola Porečke i Pulske biskupije. Ovogodišnje geslo Festivala bilo je „Ja sam sretan“, riječi Sluge Božjeg Egidija Bulešića, čiji je lik bio nadahnuće za pokretanje „Iskrica“.

Na početku festivala, koji se je ove godine zbog mogućnosti kiše održao u sportskoj dvorani Osnovne škole Vodnjan, župnik preč. Marijan Jelenić govorio je o Sluzi Božjem Egidiju Bulešiću. Egidije Bulešić rođen je u Puli, 24. kolovoza 1905., gdje je i umro, na glasu svetosti, 25. travnja 1929. Sveti papa Ivan Pavao II. proglasio ga je časnim slugom Božjim 1988. godine. Bio je izuzetno pobožan mladić koji je kroz svoj svakodnevni život, kao mornar, te kao brodski tehnički crtač u pulskom brodogradilištu „Uljanik“ izvanrednom karizmom svoga životnoga primjera i riječima poticao ljude iz svoga okruženja na približavanje Bogu i upoznavanje Njegove Ljubavi. Nakon pjevanja himne festivala, skupu se u ime gradonačelnika obratio predsjednik Gradskog vijeća Corrado Ghiraldo, predsjednik HKZ „Mi“ Anton Kliman, a župnik je proglasio Festival otvorenim. Sedam zborova osnovnih škola i dva župna zbora otpjevalo je sedam poznatih i dvije nove skladbe. Što u revijalnom što u natjecateljskom dijelu sudjelovalo je sveukupno tristotinjak djece. Pobjednička pjesma 18. „Iskrica“ je nova pjesma „Sretno dijete“ u izvedbi Zbora „Egidije Bulešić“ vodnjanske župe koja je u kategoriji nove skladbe dobila i posebnu nagradu za tekst. Autorica nagrađenog teksta je Dragica Zadnik, tajnica HKZ „Mi“ Osnovne zajednice Vodnjan, autor glazbe te pjesme je Bruno Krajcar, a aranžmana Vedran Žufić. Posebnu nagradu za glazbu u kategoriji nove skladbe dobila je pjesma „Tebe je lako voljeti“ u izvedbi zbora „Angeli bianchi“ Talijanske osnovne škole Buje, za koju tekst i glazbu potpisuje voditeljica zbora Vesna Jugovac Pavlović. Pjesma „Ohrabri se“ u izvedbi Dječjeg župnog zbora „Marijine zvjezdice“ iz Svetog Petra u Šumi dobila je posebnu nagradu za aranžman u kategoriji nove i poznate skladbe. Autor aranžmana je voditelj zbora Mauricio Zović. U kategoriji izvedbe novih duhovnih skladbi prvonagrađeni je zbor vodnjanske župe sa pjesmom „Sretno dijete“, a drugu nagradu dobila je pjesma „Tebe je lako voljeti“ u izvedbi zbora „Angeli bianchi“ Talijanske osnovne škole Buje. U vrednovanju izvedbe poznatih duhovnih skladbi prvu nagradu dijele Zbor „Marijine zvjezdice“ iz Svetog Petra u Šumi za pjesmu „Ohrabri se“ i Vokalna skupina Osnovne škole Vladimira Nazora iz Pazina za izvedbu „Hallelujah“, tekst glazba i aranžman Leonarda Cohena. Drugonagrađeni u izvedbi poznatih skladbi je Zbor Osnovne škole Vodnjan za crnačku duhovnu pjesmu „Syahamba“, a treću nagradu u istoj kategoriji ponijeli su članovi Vokalne skupine Osnovne škole Tar – Vabriga za pjesmu „Isus premješta planine“.

U revijalnom dijelu predstavio se zbor „Lastavice“ iz pulske Osnovne škole Šijana koji je započeo svoj nastup pjesmom „Blaženi Miro“, posvećenu bl. Miroslavu Bulešiću izvedenu u duhu istarske ljestvice koja je temelj njihovog umjetničkog identiteta. Nakon „Lastavica“ revijalni dio nastavili su vodnjanski zborovi Osnovne škole i Župe, sa izvedbama pjesama iz prethodnih godina „Iskrica“. „Iskrice“ imaju i literarni natječaj, koji je ove godine imao kao temu geslo „Ja sam sretan“, od sveukupno 26 pristiglih radova sva tri nagrađena, djelo su učenika Osnovne škole Milana Šorge iz Oprtlja, a prvonagrađeni je tekst Laure Nežić. Literarni radovi čitani su između pjesama tijekom revijalnog dijela festivala. Prema riječima župnika, u dosadašnjih 18 godina održavanja festivala pozornicom „Iskrica“ prošlo je oko 8800 djece.

G. Krizman

Najave