Subota, 20 travnja, 2024
Pastoral mladih

Mladi za nova duhovna zvanja

U subotu, 10. svibnja 2014., u Svetvinčentu je, povodom 51. Svjetskog dana molitve za duhovna zvanja održano hodočašće i molitveno bdijenje uoči Nedjelje Dobrog Pastira. Organizator je Vijeće za zvanja Porečke i Pulske biskupije na čelu sa preč. Rikardom Lekajem. Geslo susreta je bilo „Mladi za nova duhovna zvanja“ Skupine mladih su tijekom dana pješačile – hodočastile prema Svetvinčentu iz raznih dijelova biskupije.

Okupljanje je bilo u župnoj crkvi Uznesenja BDM, u kojoj se nalazi grob bl. Miroslava Bulešića. Prije večernje mise program su animirali članovi Katoličke udruge radnici Milosrdnog Isusa. Uslijedilo je misno slavlje i klanjanje pred Presvetim Oltarski Sakramentom koje je predvodio biskup u miru mons. Ivan Milovan.

Biskup je na početku izrazio dobrodošlicu hodočasnicima i svima okupljenima, na ovo sveto mjesto gdje se čuvaju zemni ostaci blaženika, svećenika mučenika, dobrog pastira Crkve, blaženog Miroslava.

Crkva je stara 2000 godina, ali Crkva je i mlada, ima u sebi čudesnu moć regeneriranja. Božjom snagom Duha Svetoga može uvijek iznova rađati ličnosti poput Majke Terezije, Ivana Pavla II., blaženog Miroslava Bulešića i drugih. Biskup se nadalje osvrnuo na kanonizaciju dvojice papa te podsjetio na to koliko je Bog preko njih djelovao. Papa Ivan XXIII govorio je da je potrebno otvoriti vrata i prozore na zgradi crkve da novi vjetar propuše instituciju, podsjetio je biskup, te naglasio da je sv. Ivan XXIII., poslušan nadahnuću Duha Svetoga započeo Koncil i ne sluteći što će to značiti za Crkvu, da će to biti jedno novo proljeće Crkve. Nebrojene su i intuicije Ivana Pavla II., rekao je biskup, a u ovoj prigodi rado ćemo se prisjetiti Svjetskog susreta mladih i netom održanog, dosad najvećeg Susreta hrvatske katoličke mladeži u Dubrovniku. Ti su susreti dokaz   da Crkva privlači, Crkva je znak nečega novoga i Božjega u svijetu, rekao je mons. Milovan.

U slučaju dvojice papa živa je vjera othranjena odmalena u obitelji, rekao je biskup naglašavajući važnost vjerničkog obiteljskog ozračja. Spomenuo je i bl. Mira te podsjetio kako je njega kao ozbiljnog i bistrog mladića, poniknulog iz vjerničke obitelji primijetio njegov tadašnji župnik. Dvojica papa prihvatili su službu papinstva, ali ranije i sam svećenički poziv jer su čuli poziv i odazvali se, poslušni pozivu Duha. I bl. Miro primjer je jednog lijepog spontanog duhovnog zvanja koje je ovdje u našim okolnostima izraslo i sazrelo sve do najveće kršćanke zrelosti. No da bi duhovno zvanje izraslo, osim početne simpatije, potrebno je uložiti i osobni napor, i pomoć svećenika duhovnika, trajno nastojanje, jedna zrela škola vjere, duhovno obrezivanje loze, ispovijed, pričest, askeza, i sve drugo što je dio puta duhovnog sazrijevanja.

Na početku svakog duhovnog poziva je vjera i osobni susret s Kristom, osjećaj da nas Krist zove, možda kroz neki poseban primjer, zatim rođenje odluke u srcu, spremnost na prihvaćanje tog poziva i ustrajnost u tom prihvaćanju. Imati dobrih svećenika je milost, rekao je biskup te pozvao nazočne da se uključe u molitvu da nam Bog po zagovoru bl. Bulešića i Majke Božje podari novih duhovnih zvanja.

Uslijedilo je klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom, prigodna razmišljanja čitao je preč. Lekaj zajedno sa mladima iz raznih istarskih zajednica, a klanjanje i misu su glazbeno animirali članovi Katoličke udruge mladih Istre (KUMI).

G. Krizman

Najave