Ponedjeljak, 20 svibnja, 2024
Novosti

Pula: 110. obljetnica crkve Gospe od Mora

Pulska crkva Gospe od Mora proslavila je u subotu, 10.svibnja 2008. godine, 110. obljetnicu svog postojanja. Svečano koncelebrirano misno slavlje ovom je prigodom predvodio biskup porečki i pulski mons. Ivan Milovan u koncelebraciji mons. Vjekoslava Milovana te župnika domaćina vlč. Milana Milovana. Misnom su slavlju nazočili čelnici Hrvatskog časničkog zbora prevođeni predsjednikom, brigadirom Ljubom Cerovcem, pozivu su se odazvali i prestavnici više rodova talijanskih, austrijskih i slovenskih oružanih snaga, te po prvi puta „vojnoj“ su svečanosti u ovoj crkvi prisustvovali i predstavnici postrojbe mornaričke pješadije Vanga na čelu sa stožernim narednikom Karlom Godinom. Nakon svečanog paradnog ulaska visokih vojnih dužnosnika i polaganja vijenca pred oltar uvodnim pozdravom nazočnima se obratio župnik domaćin iznjevši nekoliko osnovnih podataka glede tog prekrasnog zdanja koje nosi naziv Gospe od Mora. Kamen temeljac položen je za 1891.god. za vladavine Franje Josipa I., austrijskog cara i hrvatsko-ugarskog kralja, a o 50. obljetnici vladavine tog habsburškog monarha(koji je sveukupno bio na habsburškom prijestolju najduže u povijest Monarhije, 68 godina), crkvu je posvetio biskup Ivan Flapp.

Car Franjo Josip najzaslužniji je za izgradnju ove crkve koja je građena sa namjenom mornaričke crkve, a radove su vodili barun Maximilian Kostelner i arhitekt Natale Tommasi, koji je projektirao i zgradu Državne njemačke gimnazije u Puli, današnju zgradu Arheološkog muzeja Istre. Ovo lijepo zdanje, smješteno na brežuljku Sveti Polikarp čiju apsidu i vanjske zidove rese polikromni mozaici donosi stil gradnje koji je mješavina neobizantizma i neoromanike, a svoj su biljeg na ovoj crkvi osim Tommasija ostavili i arhitekti Von Schmidt i Victor Lunz koji su nadahnuće za izgled ove crkve tražili u porečkoj Bazilici, venecijanskoj Katedrali sv. Marka te šibenskoj Katedrali sv. Jakova. Crkva je trobrodna s apsidom svetištem, kriptom i sakristijom; na glavnom oltaru od mramora je kip Bezgrešne, a osim toga u crkvi se nalazi i kip Isusa Radnika te ulje na platnu Sv. Obitelji. U ovoj je crkvi župu osnovao biskup Nežić 1964.god.

Prije ulaska koncelebranata posebno svečanu notu ovom slavlju dala je i mlada perspektivna pulska sopranistica Mila Soldatić koja je notama Schubertove „Ave Maria“ svojim zvonkim glasom doprinijela uvodu u duhovni osjet misnog slavlja. Mons. Milovan je na početku na hrvatskom i njemačkom jeziku pozdravio sve nazočne izrazivši želju da ova obljetnica bude prigoda za osjećaj zajedništva te sjećanje i molitvu za pokojne. U službi riječi, čitanjem su, osim župljana sudjelovali i predstavnici Hrvatskog časničkog zbora. Proslava obljetnice ove najljepše crkve Majke Božje u Hrvatskoj prigoda je za sjetiti se graditelja, župnika i kapelana koji su ovdje djelovali, istaknuo je na početku homilije biskup Milovan. Crkva je prije svega obiteljski dom župe, naglasio je biskup, u crkvi se župna obitelj okuplja u zajedništvu oko stola Riječi Božje i oko stola Euharistije, te spominjući riječi blagopokojnog pape Ivana Pavla II. istaknuo kako je župa pozvana biti „dom i škola zajedništva“. U crkvi, građevini, se tako izgrađuje Crkva koja je zajednica vjernika, a to je posebno značajno u današnjem svijetu otuđenosti, potrebno je ljudima osvjestiti činjenicu da se upravo u Crkvi izgrađuje čovjek, a napose je značajno odgajati mlade naraštaje nastojeći im prenijeti prave duhovne vrijednosti. Ova crkva MB Gospe od Mora sa kipom Bezgrešne kojeg čuva u svojoj unutrašnjosti poziv je svima na slušanje i vršenje volje Božje, upravo poput Isusove Majke Marije. Na kraju misnog slavlja biskup je predstavnicima oružanih snaga uručio spomen povelje.

Dok je zbor pod ravnanjem prof. Danice Benčić izvodio pjesmu „Gospe ribara težaka“ sa 28 metara visokog zvonika oglasila su se zvona, a nedugo zatim pjesmom „Marijo Zvijezdo Mora“ i svečanim paradnim iznošenjem zastava, koje su počasno držali vojnici tijekom cijele mise, završeno je ovo misno slavlje. Prisutnost tolikih svečanih odora te „Pater noster“ kojeg su na latinskom otpjevali koncelebranti ovu je crkvu barem na kratko „vratilo u mlade dane“ kada je Pula bila ponos austrijske mornarice.

G. Krizman

Najave