Ponedjeljak, 15 travnja, 2024
Novosti

Proslavljen blagdan Bl. Otona iz Pule

U subotu, 14. prosinca 2013., svečanim večernjim misnim slavljem u pulskom Samostanu sv. Franje Asiškog, obilježen je spomendan bl. Otona iz Pule. Misu je predvodio vlč. Ivan Prodan, župnik župe sv. Josipa u Puli, a koncelebrirali su: generalni vikar biskupije mons. Vilim Grbac, koji je ujedno župnik i pulske katedralne župe na čijem se području nalazi samostan, domaćin, gvardijan fra Đuro Vuradin te drugi svećenici i redovnici iz susjednih župa.

„Bl. Oton, čiju godišnjicu smrti danas slavimo, bio je jedan od prvih oduševljenih članova franjevačkog reda Male braće koji su živjeli u ovom samostanu nakon njegova utemeljenja, bio je jedan od najvjernijih duhovnih sinova sv. Franje Asiškog. Bl. Oton se na ovim prostorima uzdigao do svetosti, pokazujući ljubav prema svima, a napose prema potrebitima, bolesnima i siromašnima, temeljeći svoju ljubav prema bližnjemu na ustrajnoj i nepokolebljivoj vjeri.

Čemu mi kao kršćani težimo? zapitao se propovjednik, obrazloživši da svetost nije u jednoj teatralnoj gesti već u svakodnevnom vršenju volje Božje gdje god se za to ukaže prilika. A vršiti volju Božju je, upravo kako je to činio i bl. Oton, svojim životom nastojati nasljedovati Krista, naviještati riječju i djelima Riječ Božju, biti na strani slabih i odbačenih; jer ljubav prema bližnjemu bez konkretnih djela milosrđa nema smisla. Upravo stoga je obilježavanje blagdana bl. Otona poradi nas, kako bi znali da je svetost dostupna svima, neovisno o staležu i statusu, svatko je pozvan izgrađivati svijest pripadnosti Bogu. Ovaj nas blagdan u tome hrabri, kako bismo imali hrabrosti i u svojoj neznatnosti svjedočiti za Krista, naglasio je predvoditelj.

Foto

U samostanskoj crkvi sv. Franje u Puli oltar sa zemnim ostatcima bl. Otona nalazi se lijevo od glavnog oltara, prema ulazu u sakristiju, a iznad oltara dominira zavjetna slika „Blaženi Oton iz Pule liječi slijepog dječaka“.
Bl. Oton živio je i djelovao u tom samostanu u prvoj polovici 13. stoljeća, a predaja kaže da mu se osim “slave po izvanrednoj dobroti i savršenoj kreposti”, pripisuje i četrnaest čudesnih ozdravljenja. Neka od tih čudesa dogodila su se za Blaženikova života, a neka poslije njegove smrti.

Premda postoji nekoliko navoda o datumu smrti bl. Otona, kao najpouzdaniji prihvaćen je 14. prosinca 1241. U lokalnoj tradiciji blaženi Oton se časti kao univerzalni iscjelitelj, a pobožni mu se puk i danas obraća tražeći zagovor u mnogim teškim prilikama.

Najave