Srijeda, 19 lipnja, 2024
Novosti

Proslava svete Lucije u Oprtlju

Svečanu koncelebraciju predvodio porečki i pulski biskup mons. Dražen Kutleša, i tom su prigodom blagoslovljena nova zvona na preslici crkve

Župe Oprtalj i Završje mogu se „pohvaliti“ mnogim (19) crkvama i crkvicama na svom području. I gotovo su sve obnovljene za dugogodišnjeg župnikovanja vlč. Ante Jukopile. Svojom brigom, ustrajnošću i snalaženjem uspio je tim crkvama i crkvicama vratiti prvotni sjaj, da budu upravo ono za što su i građene – da bi se u njima slavilo Boga, slušalo Njegovu riječ, primalo sakramente, živjelo s Bogom. Među njima se osobito ističu župna crkva u Oprtlju, kao i nedavno obnovljena župna crkva u Završju.

Uz cestu Buje – Oprtalj, neposredno pred sam ulazak u mjesto nalazi se lijepa crkvica svete Lucije. Postala je gotovo svetište. Svake se godine za blagdan svete Lucije tu okuplja mnoštvo vjerničkog naroda. Tako je to bilo i ove godine. Svečanu koncelebraciju je predvodio porečki i pulski biskup mons. Dražen Kutleša, koji je na početku misnog slavlja blagoslovio dva nova zvona, koja su već postavljena na preslicu.

Za vrijeme talijanske okupacije bila su skinuta i odnesena. Mnoge su godine prošle od tog vremena. Danas su župljani bili radosni i zbog toga, ali i zbog prvog dolaska Biskupa u tu crkvicu. Crkvica je bila uistinu ispunjena. Lijepo je bilo vidjeti i školsku djecu iz Oprtlja, kao i iz područne škole iz Livada sa svojim učiteljima i ravnateljem. Djeca su bila osobito pažljiva.

Župnik, domaćin je na početku slavlja pozdravio gospodina Biskupa, svećenike, gospodina načelnika,ravnatelja škole, učitelje, djecu, pjevače i sve one koji pomagali u spremanju slavlja.

Gospodin Biskup je u prigodnoj homiliji govorio o mučeništvu i povezao mučenicu svetu Luciju iz prvih stoljeća kršćanstva s mučenikom našeg vremena blaženim Miroslavom Bulešićem, koji je pred par mjeseci proglašen blaženim. Ono što ih povezuje to je nepokolebljiva spremnost da se ostane postojanim do kraja, pa makar to bilo i uz cijenu davanja života. Oni su to učinili rado i bez imalo osvetoljubivosti. I zato ih Crkva slavi, uzdiže na oltare da bi ih tako i nama dala kao uzor – kako treba postojano nasljedovati Isusa Krista.

Na kraju omogućeno je svim vjernicima odavanje počasti – ljubljenje svetih relikvija djevice i mučenice Lucije. Sveta Lucija je zaštitnica očiju, pa joj se vjernici koji imaju teškoće s vidom rado obraćaju i traže njezin zagovor. Popodne je tu bila još jedna sveta misa za one koji su preko dana radili ili bili u školama u drugim mjestima.

Najave