Petak, 14 lipnja, 2024
Novosti

Nedjelja Caritasa

Župljani nadžupe sv. Kuzme i Damjana u Fažani zajedno sa župnikom vlč. mr. Ilijom Jakovljevićem u prigodi nedjelje Caritasa organizirali su prodaju božićnih artikala te prikupljanje novčanih sredstava za štićenike Kuće milosrđa u Majmajoli, gdje borave djeca bez odgovarajuće roditeljske skrbi.

Treća nedjelja Došašća uobičajeno se obilježava kao nedjelja Caritasa, pa se stoga milodari toga dana daju za potrebite. Nacionalni Caritas već dugi niz godina tijekom Došašća organizira akciju „Za 1000 radosti“ koja se ove godine održava pod geslom „Svi smo pozvani“,jer upravo svi smo pozvaniširiti prijateljstvo, razumjeti druge, štititi slabije, buditi nadu, činiti dobro, govoriti istinu, pomoći potrebnima, voljeti vjerno, pružiti utjehu, živjeti hrabro, te stvarati svijet u kojem će se svatko, bez izuzetaka, osjećati vrijednim i imati jednake prilike za dostojanstven život.

Akcija se organizira kako bi potaknula građane, tvrtke, udruge, djecu i mlade, jedinice lokalne uprave i samouprave te sve ljude dobre volje na djelatnu ljubav i konkretnu pomoć obiteljima koje se ne mogu same nositi s različitim nedaćama, bolestima i oskudicom u vremenu bremenitu neizvjesnošću, strepnjom i nespokojem, stoji u priopćenju Nacionalnog Caritasa.

Dijecezanske podružnice Caritasa osim uključivanja u nacionalnu akciju osmislile su i druge inicijative pomoći potrebitima. U Porečkoj i Pulskoj biskupiji najrelevantniji poduhvat Caritasa u ovom adventskom vremenu je organizacija humanitarnog koncerta „Istra Bulešiću“ koji će se održati u subotu 21. prosinca u sportskoj dvorani Pazinskog Kolegija, a prikupljena sredstva biti će donirana za potrebe njege djece u Istarskoj županiji koja boluju od autizma. Početkom adventa održan je radno – meditativni susret članova župnih Caritasa te su tom prigodom svi uključeni u promoviranje te akcije putem prodaje ulaznica i donacijskih karata za koncert u svojim župama.

No, osim toga, tijekom adventa, a napose u prigodi nedjelje Caritasa pojedine su župe organizirale posebne akcije za pomoć svojim potrebitim sugrađanima ili štićenicima raznih ustanova.

Župljani pulske župe sv. Pavla na Vidikovcu, na poziv župne Konferencije sv. Vinka Paulskog, od početka Došašća donosili su torbe sa osnovnim namirnicama te ih stavljali u namjensku košaru ispod slike sv. Vinka.

Sakupljeno je sveukupno oko 100 paketa koji su na sastanku članova Konferencije sv. Vinka o nedjelji Caritasa raspodijeljeni za daljnje raznošenje potrebitima.

Župljani nadžupe sv. Kuzme i Damjana u Fažani zajedno sa župnikom vlč. mr. Ilijom Jakovljevićem u prigodi nedjelje Caritasa organizirali su prodaju božićnih artikala te prikupljanje novčanih sredstava za štićenike Kuće milosrđa u Majmajoli, gdje borave djeca bez odgovarajuće roditeljske skrbi.

Akciju je na kraju misnog slavlja predstavila voditeljica župnog Caritasa Vlasta Popić, a nakon toga je ravnateljica Kuće milosrđa Anka Dušanek kratko predstavila ustanovu. Kuća milosrđa osnovana je 2006. godine. Do sada je na duže ili kraće vrijeme tu boravilo ukupno 30-tak djece, a trenutno u kući živi osam štićenika. Prikupljena novčana sredstva namijenjena su za omogućavanje psihoterapije obitelji, u nastojanju da se tretmanom obuhvate i roditelji štićenika u cilju pomoći pri različitim problematičnim obiteljskim situacijama te njihova razrješavanja i povratka djece u obiteljski dom. Nakon mise prodavani su paketi kolača, božićni aranžmani, te čestitke i božićni ukrasi koje su zajedno sa odgojiteljima izradili štićenici Kuće milosrđa.

Najave