Ponedjeljak, 20 svibnja, 2024
Novosti

Proslava svete Foške u Vrsaru

U četvrtak, 13. veljače 2014. u Vrsaru je proslavljen spomendan mučeništva sv. Foške, suzaštitnice Vrsara. Svečano misno slavlje u, njoj posvećenoj crkvi iz 17. stoljeća, koja se nalazi pored ulaza u starogradsku jezgru, predvodio je župnik vlč. mr. Lino Zohil u suslavlju sa p. Dragom Marićem.

Govoreći o sv. Foški, vlč. Zohil je naglasio kako nju ništa nije moglo spriječiti da ostane vjerna Kristu. Za svoju odanost Bogu, čuvajući njegove zapovijedi – nikako nije htjela prekršiti ono što je osjećala kao Božju volju, pa makar ju je to koštalo života.

Ljudski gledano, podsjetio je propovjednik, da je prihvatila prijedlog svog oca i udala se za rimskog časnika, bila bi uživala čast te sve blagodati bogatstva i raskoši, no, ona je sve to odbila jer se kosilo s njezinim uvjerenjem, a značilo bi i odbaciti prave vrednote kršćanstva. To je za nju bila previsoka cijena jer bi bila izgubila ono najdragocjenije, milost u Božjim očima, rekao je propovjednik. Danas nedostaje snažnog duha sv. Foške. Njezin blagdan prilika je da se u nju ugledamo kao svoj uzor, i da ju zamolimo da nam od Boga isprosi snagu kojom ćemo nadvladati napasti svijeta i ostati vjerni Kristu. Neka nam današnji blagdan bude poticaj da učvrstimo u svome životu svijest evanđeoskih vrednota, i neka nam na tome putu svijetli lik sv. Foške, zaključio je propovjednik.

Po završetku misnog slavlja uslijedio je tradicionalni ofer, čašćenje moćnika sa moćima sv. Foške. Misno slavlje pjevanjem je animirao vrsarski župni zbor.

Premda je titular vrsarske župe sveti Martin, sveta Foška smatra se suzaštitnicom Vrsara. Razloge tome treba tražiti u osobitim crkvenim okolnostima iz sredine XVIII. te s početka XX. stoljeća. Tadašnja župna crkva posvećena svetome Martinu, koja se nalazila na tadašnjem komunalnom trgu (današnjem trgu Degrassi), bila je zarušena i napuštena sve dok 1935. godine nije izgrađena nova – današnja župna crkva svetoga Martina. U međuvremenu se crkva svete Foške, tada najveće vrsarsko sakralno zdanje, koristila kao župna crkva, a i njezin se titular počeo poimati kao zaštitnik Vrsara. Stariji stanovnici Vrsara stoga na osobit način štuju svetu Fošku. I ranije, tijekom obnove stare župne crkve svetoga Martina u razdoblju od 1830. do 1854. godine crkva svete Foške bila je župna crkva Vrsara. U ovoj se crkvi do 1875. godine nalazila pala s prikazom svetoga Jurja koja je mogla biti donesena iz otočke crkve istoimenoga sveca.

Najave