Petak, 14 lipnja, 2024
Novosti

Obilježavanje Dana bolesnika u Općoj bolnici Pula

Blagdan Gospe Lurdske, kada se ujedno slavi i Svjetski dan bolesnika, u pulskoj je Općoj bolnici proslavljen svečanim misnim slavljem u kapeli Gospe Lurdske u okrugu Mornaričke bolnice.

Naša se vjera najbolje očituje i konkretizira upravo u odnosu prema patnicima, rekao je mons. Milovan.

Misno slavlje predvodio je biskup u miru mons. Ivan Milovan u koncelebraciji s pulskim dekanom preč. Milanom Mužinom i bolničkim kapelanom fra Đurom Vuradinom. Na misi su bili djelatnici raznih bolničkih odjela smještenih na toj lokaciji.

Svjetski dan bolesnika ustanovio je 1992. godine blagopokojni papa Ivan Pavao II. kako bi se na poseban način skrenula pozornost na bolesnike i zdravstveno osoblje koje se o njima brine. Obilježavanje Dana bolesnika je iznenađujuće zaživjelo, napose u okruženjima gdje su smješteni bolesnici, rekao je propovjednik. Jedan primjer slavnog patnika uslijed bolesti na poseban način nalazimo u blagopokojnom papi Ivanu Pavlu II., napose u posljednjim mjesecima njegova života, u njegovom prihvaćanju situacije nemoći, bolesti, trpljenja. Patnju Krist nije ukinuo, on je upravo patnjom dao pečat cijelome svome naučavanju, i podnijevši je, upotrijebio ju je za spasenje ljudskoga roda, rekao je biskup. Prisutnost križeva u našim bolnicama posebno je značajna jer gledajući taj znak i osjećajući Božju blizinu dobivamo snagu da možemo kršćanski gledati na tu tešku situaciju i da se možemo na pravi način postaviti prema bolesti. Ako je igdje vjera tako dragocjena i vrijedna onda je to kada osvjetljava našu patnju. U trpljenju Isus Krist nam daje nadu da trpljenje i smrt nije zadnja riječ, nego da zadnju riječ ima Uskrsnuće, a za ovozemaljski život Krist nam daje snagu vjere i molitve da možemo izdržati i podnijeti patnju i prikazati je za duhovno dobro svijeta. Biskup je u nastavku pročitao i obrazložio dio poruke Pape Franje za ovogodišnji Dan bolesnika naglasivši da riječima “Po ovom smo upoznali Ljubav: on je za nas položio život svoj. I mi smo dužni živote položiti za braću” (1 Iv 3, 16), Papa želi staviti naglasak na ljubav, kršćansku ljubav koja je tajna prave brige, pravog odnosa prema bolesnicima. Za Svjetski dan bolesnika odabran je blagdan Gospe Lurdske, jer je Lurd najveće hodočasničko mjesto u Europi, mjesto duhovnoga rađanja, ali i mjesto ozdravljenja, gdje se na osobit način iskazuje pažnja bolesnicima. Ovaj je dan, što i Sveti Otac naglašava, ujedno i dan zahvalnosti liječnicima i medicinskom osoblju na njihovom predanom i požrtvovnom radu u njezi bolesnika, i u teškim okolnostima, jer to nije samo profesija, to je poziv, koji se radi sa srcem, rekao je mons. Milovan. Zahvala ide i obiteljima koje se brinu za svoje stare i nemoćne članove u obiteljskom okruženju.

Na završetku misnoga slavlja okupljenima se riječima zahvale obratila dr. Ljubica Hang Raguž, predsjednica pulske podružnice Hrvatskog katoličkog liječničkog društva „Mons. Marcel Krebel“. Misi je uz ostale liječnike i medicinsko osoblje nazočio i mr. sc. Goran Popić dr. med. spec. internist, uži specijalist pulmologije, voditelj Odjela pulmologije pri Djelatnosti za unutarnje bolesti OB Pula, u čijoj je pratnji biskup Milovan nakon misnog slavlja posjetio taj odjel i zadržao se u razgovoru sa osobljem i pacijentima.

Najave