Subota, 20 travnja, 2024
Novosti

Bl. Mihael Sopoćko

U subotu, 15. veljače 2014., u pulskoj kapelici Milosrdnog Isusa u Kući skrbi sv. Polikarpa proslavljen je spomendan bl. Mihaela Sopoćkog, ispovjednika i duhovnika svete Faustine i osnivača Družbe sestara Milosrdnog Isusa. Svečanu koncelebriranu misu predvodio je porečki i pulski biskup mons. Dražen Kutleša.   Biskup je u uvodnom obraćanju istaknuo milosrđe, jer, bit ćemo suđeni po tome koliko smo milosrđa imali prema bližnjima, ne po lijepim riječima nego po konkretnim djelima.

Danas slavimo ovog novog blaženika, Mihaela Sopoćkog, koji je svoj život posvetio Božanskom milosrđu, rekao je mons. Kutleša te u nastavku pojasnio prispodobu o milosrdnom Samaritancu, koju bi mi kao kršćani trebali primijeniti na svoj kršćanski život kako bi vidjeli gdje smo na svome putu, te koliko se i s kojim od likova u toj prispodobi možemo poistovjetiti.

Iz dijaloga između Isusa i farizeja proizlaze kao odgovor dvije zapovijedi ljubavi, no slijedom toga nastavlja se pitanje tko je moj bližnji, rekao je biskup. U nastavku je analizirao sva četiri lika iz prispodobe, te pojasnio njihov status i ponašanje u povijesnim okolnostima, istaknuvši i poveznicu s ljudima današnjeg vremena. I danas postoje ljudi koji tom čovjeku u potrebi ne bi pomogli, poput tadašnjih svećenika i levita, zato jer su im služba i institucije važniji od čovjeka u potrebi. Potrebitome nisu pomogli oni koji su po službi trebali, dakle u današnjem kontekstu oni koji su blizu Crkve, već je tome čovjeku pomogao netko druge vjere, ali koji je imao milosrđa za bližnjega, neovisno o nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti. Isus je tom prispodobom pokazao da je tvoj bližnji onaj koji ti pomaže ne riječima nego djelima. I mi trebamo širiti milosrđe među ljudima, napose danas kada se mnogi vraćaju u poganska vremena, primjerice stavom o neisplativosti brige za stare i nemoćne. Poput bl. Sopoćka, i mi trebamo na pravilan način shvatiti poruku današnjeg evanđelja i činiti dobra djela, širiti Božansko milosrđe i Božju ljubav. Isus je kao pouku rekao farizeju „Idi i ti čini tako“. Riječ je to upućena svakome od nas „Idi i čini dobra djela.“ jer, zaključio je biskup, nećemo biti suđeni po našim riječima nego po našim dobrim djelima.

Molitve vjernika upotpunjene su čitanjem duhovnih zapisa bl. Sopoćka, a na kraju misnog slavlja održano je čašćenje relikvija Blaženika. Na kraju misnoga slavlja, predstojnica Zajednice sestara Milosrdnog Isusa, s. Jaira Udovičić podarila je dva štićenika Kuće skrbi sv. Polikarpa prigodnim poklonom – majicama sa geslom: „Isuse, uzdam se u Tebe!“, koji su posebno revni u svim aktivnostima u njihovoj kapeli.

Nakon završnih zahvala pročitano je još nekoliko misli i podataka o Blaženiku. U ovom vremenu u kojem je potrebno širiti Božje milosrđe, bl. Mihael Sopoćko primjer je požrtvovnosti i predanosti Božjoj volji. Izvršio je sve što je sv. Faustina primila u objavljivanjima od Milosrdnog Isusa. Naložio joj je pisati svoja nutarnja proživljavanja, pa je tako nastao njezin Dnevnik. Dao je nacrtati sliku Milosrdnog Isusa prema uputama sv. Faustine, te se trudio oko priznavanja slike i širenja štovanja blagdana Božjega milosrđa u nedjelju po Uskrsu.

Ostavio nam je mnoštvo poticajnih misli koje nas mogu voditi krajnjem cilju, sjedinjenju s Gospodinom, a jedna je od njih: „Zavolimo djela milosrđa prema bližnjemu i razlit će se na nas utjeha, dobit ćemo snagu i olakšanje, koje je kao rosa na spaljenoj zemlji koja nas ispunjava radošću.“

Sestre Družbe Milosrdnog Isusa u Puli djeluju od 2000. godine. Osim njihovog rada u Kući skrbi, vode molitvene zajednice „Radnici Milosrdnog Isusa“ i „Štovatelji Božanskog Milosrđa“.

Najave