Srijeda, 22 svibnja, 2024
Novosti

Proslava sv. Nikole biskupa u Pazinu

Župa sv. Nikole biskupa u Pazinu ove je godine blagdan svog nebeskog zaštitnika proslavila svečanom koncelebriranom misom, koju je predvodio porečki i pulski biskup mons. dr. Dražen Kutleša. Uz biskupa su koncelebrirali kancelar biskupije preč. Sergije Jelenić, župnik domaćin i pazinski dekan preč. Mladen Matika te više svećenika iz dekanata. U asistenciji bili su i svi istarski bogoslovi iz riječkog Bogoslovnog sjemeništa Ivan Pavao II.

Na početku prigodne homilije, temeljem ulomka iz Evanđelja, Biskup se osvrnuo na Isusovo pitanje učenicima: „A što vi kažete tko sam ja?“ To je pitanje koje bi si svatko od nas trebao postaviti jer, upravo na to pitanje će svatko morati odgovoriti na času smrti. Iz našeg odnosa prema Bogu proizlazi naše djelovanje. I naša djela najbolje govore da li je naša vjera praktično življena ili ispovijedana samo riječima.

Sveti Nikola bio je svetac koji je djelovao, rekao je propovjednik, on je svojim djelovanjem na dobrobit bližnjega pokazao kako je ljubav upravo darivanje sebe drugima. Zapitajmo se u kojoj se mjeri mi odazivamo na Božji poziv pomaganja bližnjemu, bilo da se radi o siromašnima, ili osobama iz naše okoline ili obitelji kojima je potrebna naša prisutnost, podrška, razumijevanje,… Bog nas poziva da pomažemo siromašnima i bližnjima općenito, ne tražeći izliku u tome kako ni drugi ne čine. Danas, kada u društvu općenito svi žele pričati, a gotovo nitko slušati, veoma je bitno znati drugoga saslušati, shvatiti i prihvatiti, s osobom popričati i upravo je to, čak i više nego materijalno, velika potreba čovjeka današnjeg vremena, biti prihvaćen i shvaćen, naglasio je Biskup. Neka nam sv. Nikola dadne snage i neka nas prosvijetli, jer ljudi će nas prepoznati po našim dobrim djelima, a ne toliko po našim riječima; svi trebamo, od najmanjeg pa do najstarijeg, nečiju pažnju i ljubav. Nemojmo samo biti oni koji će tražiti nego oni koji će davati, kao što je i sveti Nikola činio.

Misno slavlje pjevanjem je uzveličao pazinski Mješoviti zbor Roženice pod ravnanjem dirigentice prof. Ines Kovačić Drndić.

G. Krizman

Najave