Ponedjeljak, 27 svibnja, 2024
Novosti

Duhovna obnova u vrtiću

U ponedjeljak, 2. prosinca 2013. u prostorijama Župe Krista Spasitelja u naselju Veli Vrh u Puli održana je duhovna obnova za roditelje djece iz Dječjeg vrtića i jaslica „Marija Petković“. To je jedini vrtić u Porečkoj i Pulskoj biskupiji kojeg vode časne sestre Kćeri Milosrđa samostanskog reda sv. Franje. Prigodno razmišljanje na temu Došašća održao im je vlč. mr. Ilija Jakovljević, župnik obližnje župe Fažana. U svom izlaganju o vremenu došašća predavač je napose naglasio važnost pravilnog shvaćanja geste darivanja, pokloni moraju prije svega biti izraz ljubavi.

„Najveći dar koji Bog nama daje na kraju došašća je Dijete – Isus Krist, koji će nas osloboditi od grijeha. Jesmo li spremni prihvatiti taj dar? Ili ćemo radije prihvatiti neki materijalni dar a ne Isusa Krista? Svatko od nas stoji pred tim izazovom. Što vi možete pokloniti u ovom došašću Bogu, svojoj obitelji, djeci? Jedan jednostavni dar koji traje nekoliko sekundi, nije potrebno za njega ići u dućan, peglati karticu, ići u minuse… Taj dar je molitva. Pokloniti svaki dan nekome molitvu, znati se pomoliti svaki dan za nekoga; to je najveći dar, naglasio je vlč. Jakovljević. On je nadalje okupljenim roditeljima sugerirao zajedničku molitvu s djecom, „To je najbolji način priprave kroz ovo vrijeme došašća na Božić, jer, „već pomalo kitimo svoje domove, vrata, ali potrebno je učiniti iskorak, okititi svoje srce molitvom. S druge strane potrebno je izravnati u našem srcu sve krive putove, slegnuti sva brda oholosti, ispuniti sve kotline grijeha,otvoriti naše srce za Boga da bi mogli primiti Božju milost.“

„Božić je nadasve otajstvo ljubavi: Bog prilazi čovjeku, svojem stvorenju, u liku ovog Djeteta, da ga spasi, da ga zalutalog vrati na svoj put, da ga iznutra obnovi i učini radosnim i sretnim. Braćo i sestre, nema sreće bez Boga; naša sreća je u Bogu, u Bogu koji se rodio za nas, otišao na križ za nas, te danas preko svoje Crkve želi biti s nama. Preko svojih sakramenata želi osnažiti nas ljude. Ovo Dijete dolazi kao veliko Svjetlo s neba da obasja čovjeka i tamu naših pameti i srdaca.“, zaključio je predavač.

Uslijedila je kraća rasprava, a nakon toga duhovna obnova je nastavljena sa mogućnošću pristupanja sakramentu pomirenja i duhovnom razgovoru.

G. Krizman

Najave