Utorak, 21 svibnja, 2024
Novosti

Proslava sv. Martina u Vrsaru

O blagdanu sv. Martina  biskupa, 11. 11. 2014., zaštitnika vrsarske župe, svečano misno slavlje predvodio je mons. Ivan Hren, kanonik Prvostolnog kaptola zagrebačkog.
Uz mons. Hrena koncelebrirali su o. Josip Rimac, provincijal Bosonogih karmelićana, vlč. Josip Kalčić, župnik Sv. Lovreča Pazenatičkog, Vlč. Ivica Butković, župnik Funtane i Fuškulina, p. Drago Marić, karmelićanin, te župnik domaćin vlč. Lino Zohil.

Misno slavlje pjevanjem je uzveličao župni zbor, a osim mnoštva vjernika iz tog i susjednih dekanata na misi su sudjelovala djeca mjesne osnovne škole, zajedno sa svojim profesorima i učiteljima, te predstavnici Općinskog poglavarstva i čelni ljudi ustanova i javnih poduzeća.
 Mons. Hren je u homiliji istaknuo Martinovu spremnost na žrtvu i darivanje, pomaganje bližnjemu, povezujući  to sa odlomkom iz Matejeva Evanđelja: „Ljubi Gospodina Boga svojega svim srcem svojim, i svom dušom svojom, i svim umom svojim. To je najveća i prva zapovijed. Druga, ovoj slična: Ljubi svoga bližnjega kao sebe samoga.“ Propovjednik je nadalje naglasio požrtvovnost i sebedarje u odnosima prema bližnjemu, napose istaknuvši uzajamnost i obostranost koja bi trebala resiti na poseban način obiteljske i druge bliske odnose: roditelja prema djeci, ali i djece prema roditeljima, učitelja prema učenicima, ali i učenika prema učiteljima, i druge slične primjere.
Nakon misnog slavlja druženje je nastavljeno ispred crkve, uz prigodno osvježenje za sve okupljene.

G. Krizman

Najave