Petak, 19 srpnja, 2024
Novosti

Proslava sv. Martina u Taru

Uz misu na kojoj su sudjelovali učenici mjesne osnovne škole upriličen je i igrokaz o sv. Martinu biskupu. Oba misna slavlja predvodio je vlč. Ilija Jakovljević.

Svečana proslava nebeskog zaštitnika sv. Martina u Taru, u utorak 11. studenog 2014. započela je svetom misom za djecu osnovne škole u Taru, na kojoj su sudjelovali njihovi profesori, učitelji te ravnateljica škole. Misno slavlje predvodio je mr. Ilija Jakovljević, župnik iz Fažane. Pjevao je dječji zbor. Propovjednik je u homiliji istaknuo, „lik sv. Martina, vojskovođe i biskupa, i nama je danas nadahnuće da u onome što činimo budemo ljudi i vjernici.“ Sv. Martin, unatoč svojoj vojničkoj slavi, nije zaboravi na čovjeka. Kad je susreo siromaha, onoga tko je trebao njegovu pomoć, Martin ga nije ignorirao, ismijavao, ponižavao, nego mu je dao ono što je imao, dio svoga plašta. Vi draga djeco, imajte ljubavi jedni prema drugima, potaknuo je propovjednik okupljenu djecu. Onome tko je tužan podarite malo radosti, onome tko je bolestan pokažite svoju pažnju – to će biti vaš „plašt“ koji vi jedni drugima dajete. Imajte napose ljubavi prema vašim roditeljima i profesorima. Zaogrnite ih svojom pažnjom, ljubavlju, zahvalnošću, zaključio je predvoditelj. Nakon mise djeca su kraćim igrokazom prikazala lik sv. Martina biskupa.

I središnje svečano misno slavlje sa procesijom nakon mise predvodio je vlč. Jakovljević. Koncelebrirali su svećenici Porečkog dekanata: preč. Rikard Lekaj, preč. Marijan Kancijanić, vlč. Ivan Kramar, vlč. Hektor Bernardez te župnik domaćin vlč. Ivan Princ. I tu misu predvodio je vlč. Ilija Jakovljević a u prigodnoj homiliji povezao je život sv. Martina sa misnim čitanjima. Napose je istaknuo sv. Martina kao čovjeka ljubavi i milosrđa. Pred očima imamo scenu kako on mačem reže dio svoga plašta i daje ga siromahu, dao je ono što je imao. Kakvog li primjera i nama danas! Možda ovdje u Taru nitko nije takav siromah da nema što obući, ali ima osoba oko nas kojima nedostaje ljubav, pažnja, lijepa riječ, podsjetio je propovjednik. Dajmo bratu čovjeku dio sebe, dio svoga srca. Ako pokažemo ljubav prema bližnjem, pokazali smo ljubav i prema Bogu. Ne možemo ljubiti iskreno Boga, ako zaboravimo brata čovjeka. Izgradimo mostove ljubavi prema bližnjima, kako nas poziva papa Franjo. Ako činimo djela milosrđa prema bližnjima, kako kaže današnje evanđelje, činimo ih Bogu. Bog gleda i cijeni svaku našu plemenitost, svaku našu gestu ljubavi. Ljubimo jedni druge po uzoru na sv. Martina, zaključio je propovjednik.

Nakon mise uslijedila je procesija po mjestu sa kipom sv. Martina, a proslava Martinja u čitavom mjestu i okolici nastavljena je tijekom cijelog dana uz najrazličitije zabavne, sportske, kulturne i gastronomske sadržaje.

G. Krizman

Najave