Ponedjeljak, 27 svibnja, 2024
Novosti

Proslava sv. Huberta u Kringi

 Članovi Lovačke udruge „Golub“ iz Tinjana zajedno sa župnim uredom u Kringi organizirali su deseto svečano obilježavanje spomendana sv. Huberta, zaštitnika lovaca.

Nakon okupljanja ispred župne kuće lovci su, u paradnim odorama, predvođeni stjegonošama, svečano ušli u župnu crkvu sv. Petra i Pavla u Kringi. Misno slavlje predvodio je vlč. mr. Ilija Jakovljević, župnik u Fažani. Uz njega koncelebrirao je i župnik domaćin vlč. Stipan Bošnjak.

Danas, povodom vašeg zaštitnika sv. Huberta želimo se svi zajedno Bogu zahvaliti za vaše zajedništvo, rekao je propovjednik na početku prigodne homilije. Vi ste prvotno međusobno povezani, i to je najdragocjenije, a onda je tu i vaša povezanost s prirodom. Bog je sve stvorio, i sve stvoreno povjerio je čovjeku, da se time služi i da to njeguje. Upravo vi ste posebno pozvani raditi na održavanju ravnoteže među životinjskim vrstama, ali i s prirodom. Stoga je važno da i sam čovjek bude uravnotežen, da voli prirodu i životinje, i da se brine o svemu stvorenju.

Znamo iz života sv. Huberta da je bio bogataš i plemić, oženjen i otac, ali je postao i pustinjak, i svećenik i biskup, dapače svet, naglasio je propovjednik. Njegov nam primjer govori da kršćanin može i treba živjeti u svakom staležu i da njegova vjera treba utjecati na njegov život. Sv. Hubert je u lovu spoznao Boga, spoznao je Božji poziv. Kad mu se objavio u svjetlećem križu koji mu je pokazao jelen, Hubert je u tom znaku prepoznao poziv da svoj život posveti Kristovu križu. Mogli bismo reći: priroda i lov doveli su ga k Bogu. Bog nam snažno progovara preko prirode, samo je u toj prirodi potrebno znati čitati Božje znakove. I vi dragi lovci, dok jurišate na svoje trofeje poštujte prirodu i s ljubavlju se odnosite prema onome što lovite, preporučio je propovjednik okupljenim lovcima, te istaknuo, a u tome vam pomažu i vaši vjerni pratitelji, vaši psi koje trebate s ljubavlju njegovati.

           Priroda je Božji dar i mi zahvaljujemo Gospodinu što nam je podario prirodu i po njoj mnoge stvari za našu egzistenciju. Zato prirodu trebamo čuvati. Nemojte na životinje gledati samo kao na nešto što morate uloviti, već razmišljajte kako one ugrožene vrste održati na životu i pomoći im da prežive zime i druge poteškoće s kojima se susreću. A kada ih i lovite, budite Bogu zahvalni za njih. Znajte se Bogu zahvaliti za svaki ulov, za svaki sretno provedeni trenutak u prirodi. Budite ljudi, vjernici, ne samo u crkvi, već i u lovu; gledajte u životinjama predivna Božja stvorenja koja su vam dana ne samo za dobar lov nego i za očuvanje ravnoteže u prirodi i životinjskom svijetu. Neka vam Bog Stvoritelj svega što postoji, po zagovoru sv. Huberta, udijeli da možete biti dobri lovci, te vas čuvao u zajedništvu i bio vam na pomoći, zaključio je vlč. Jakovljević.

Na kraju misnog slavlja okupljenima se sa prigodnim zahvalama obratio župnik, vlč. Bošnjak, napose zahvalivši predvoditelju slavlja, župnom zboru koji je pjevao tijekom mise te svim okupljenim lovcima koji su svojim dolaskom uzveličali misu u čast sv. Hubertu.

Svečana proslava sv. Huberta, na inicijativu Lovačke udruge Golub Tinjan, održava se deset godina, svake godine naizmjence u jednoj od tri župe koje se nalaze na području Općine Tinjan, Kringa, Muntrilj i Tinjan, rekao je načelnik Općine Tinjan i predsjednik Lovačke udruge Goran Hrvatin. Inicijativu je 2004. pokrenuo, sada već pokojni lovac, Silvano Rajko, zajedno s prethodnim predsjednikom Udruge Teodorom Brečevićem. Večer je nastavljena druženjem uz prigodni domjenak.

G. Krizman

Najave