Ponedjeljak, 15 travnja, 2024
Caritas

Biskup Kutleša posjetio Kuću milosrđa u Majmajoli

U utorak, 4. studenoga 2014., porečki i pulski biskup mons. Dražen Kutleša posjetio je, u pratnji ravnatelja dijecezanskog Caritasa preč. Željka Zeca, vlč. Vladimira Brizića, vicekancelara Biskupije i gospođe Marice Milotić, tajnice Caritasa, Kuću milosrđa u Majmajoli.

Za obiteljskim stolom biskup je razgovarao s djecom koja tu žive, upitavši svakog ponaosob ima li neku želju. Dok su neki poželjeli posebnu boju zidova u sobi, drugi su izrazili želju za novom opremom sportskog igrališta, a s velikim oduševljenjem prihvaćen je i prijedlog odlaska na jednodnevni snježni izlet na Platak ove zime. Voditeljica Kuće Anka Dušanek i odgojitelji predočili su potrebu obnove fasade i drugih građevinskih detalja, prvenstveno u cilju bolje energetske učinkovitosti,  za što je rečeno da će biti stavljeno među prioritetne zahvate u dijecezanskom planu materijalnih obnova građevina. Nakon što su se djeca vratila svojim dnevnim aktivnostima, voditeljica i stručno osoblje upoznali su mons. Kutlešu sa životom djece u kući, te sa perspektivama njihovog osamostaljivanja nakon punoljetnosti kada napuštaju Kuću milosrđa.
U kući trenutno boravi osmero djece: troje osnovnoškolaca, te petero  srednjoškolskog uzrasta. Djeca u Kuću milosrđa dolaze rješenjem Centra za socijalnu skrb, a potječu mahom iz obitelji koje se o njima, iz raznih razloga, nisu mogle adekvatno skrbiti. Odgojitelji su na kraju posjete uručili biskupu i ravnatelju Caritasa prigodne darove.  
U Kući milosrđa skrbe o djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi u dobi od 6 do 18 godina i to u okviru smještaja, odgoja, praćenja obrazovanja, njege, brige o zdravlju, prehrane, odijevanja, održavanja osobne higijene, usluga organiziranog provođenja slobodnog vremena i radnih aktivnosti.
Kuću je Caritasu poklonio gospodin Denis Jelenković. Godine 2005. mons. Ivan Milovan,  blagoslovio je Kuću milosrđa čime je označen završetak radova, opremanje objekta i završetak prve faze edukacije djelatnika. Prvi korisnici stigli su u Kuću u srpnju 2007. godine.
Maksimalni kapacitet Kuće je deset djece. Za svako se dijete izrađuje individualni program rada. Pri izradi programa sudjeluju članovi stručnog tima Kuće, roditelj ili staratelj te djelatnici Centra za socijalnu skrb.
G. Krizman

Najave