Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024
Novosti

Proslava Nedjelje Božjeg Milosrđa u Puli

U nedjelju, 12. travnja, na Mali Uskrs, Nedjelja Božjeg Milosrđa svečano je proslavljena u pulskoj župnoj crkvi Sv. Pavla. Do prije tri godine su pulske redovnice iz Družbe sestara Milosrdnog Isusa proslavu blagdana organizirale u svojoj Kapeli Milosrdnog Isusa koja se nalazi u sklopu pulskog Doma za starije i nemoćne osobe Kuća skrbi Sv. Polikarp, ili u dvorištu doma, no od pretprošle godine proslava se održava u župnoj crkvi sv. Pavla na čijem se području nalazi kapela.

Priprava za ovogodišnje slavlje započela je trodnevnicom, a na redovitu svakodnevnu misu, klanjanje  i molitvu na tu nakanu okupljali su se članovi laičkih duhovnih pokreta Katolička udruga  Radnici Milosrdnog Isusa te Štovatelji Božanskog Milosrđa, kao i drugi vjernici Pule i okolice. Trodnevnicu je vodio vlč. Darko Zgrablić, župnik u Svetvinčentu.

Na sam blagdan susret je započeo klanjanjem Presvetom Oltarskom Sakramentu  tijekom kojeg je bilo na raspolaganju više svećenika za sakrament ispovijedi, a u nastavku se molilo krunicu i litanije Božjeg Milosrđa. Svečano koncelebrirano misno slavlje predvodio je vlč. Zgrablić, u suslavlju s generalnim vikarom  biskupije i župnikom pulske katedralne župe mons. Vilimom Grpcem, p. Krisztofom Rodakom,pavlinom, i župnikom domaćinom preč. Milanom Mužinom.

Vlč. Zgrablić je u prigodnoj homiliji naglasio mir, koji nam Bog daje, a onda i mi pružamo jedni drugima, „Mir vam ostavlja, mir vam svoj dajem.“, „Idite u miru.“, „Pružite mir jedni drugima.“. Mir proizlazi iz prihvaćanja činjenice da sve što imamo je Božji dar, i tek po prihvaćanju toga u nas ulazi mir, naglasio je propovjednik. Nadalje, potrebno je shvatiti činjenicu da ne zaslužujemo oproštenje ali nam ga Bog ipak daje, prihvaćanje toga dodir je Božjeg milosrđa koje istječe iz njegovog srca, a za to prihvatiti trebamo biti otvorena srca, naglasio je vlč. Zgrablić. tada možemo lakše i oprostiti jer shvaćamo da Bog nama oprašta, zaključio je propovjednik.  

Prije misnog slavlja uvodnom riječi pozdrava okupljenima se obratila s. Jaira Udovičić, predstojnica pulske kuće sestara Milosrdnog Isusa koja je, citirajući zapise iz Duhovnog dnevnika sv. s. Faustine, pojasnila uvjete primanja potpunog oprosta koji se može dobiti upravo na blagdan Božjeg Milosrđa, te zahvalila svima koji su na bilo koji način doprinijeli organizaciji tog svečanog misnog slavlja.

Misi su, uz mnogobrojne Štovatelje Božjeg Milosrđa i vjernike iz svih župa Pule i okolice, nazočili i štićenici Kuće skrbi Sv. Polikarp o kojima se uobičajeno brinu sestre iz pulske zajednice Družbe sestara Milosrdnog Isusa, a pomažu im članovi laičkog pokreta Radnici Milosrdnog Isusa.  Glazbene momente za cijelog trajanja programa animirali su članovi Udruge Radnici Milosrdnog Isusa iz Pule i Vodnjana.

Po završetku misnog slavlja upriličeno je čašćenje relikvija sv. Faustine Kowalske i bl. Mihaela Sopoćkog, čime se uz prethodnu ispovijed, sv. pričest, molitvu na nakanu Svetog Oca, sudjelovanje u pobožnosti u čast Božanskoga Milosrđa pred Presvetim, te izmoljenim Vjerovanjem, molitvom Očenaš, i  zazivom „Isuse milosrdni, uzdam se u te!“, ispunilo uobičajene uvjete za potpuni oprost.

Sestre Družbe Milosrdnog Isusa u Pulu su stigle 2000. godine u jesen, a blagdan Božanskog Milosrđa redovito se slavi od 2001. godine.  Trenutno u Puli djeluju dvije sestre Milosrdnog Isusa, s. Jaira Udovičić i s. Jana Komenda.

Najave