Subota, 20 travnja, 2024
Novosti

U Vodnjanu blagoslovljen kip mons. Giuseppea Del Tona

Brončani kip mons. Giuseppea Del Tona, poznatog vatikanskog latiniste rođenog u Vodnjanu, blagoslovio je u subotu, 11. travnja,  porečki i pulski biskup mons. Dražen Kutleša. Svečanost posvećena tom iznimnom svećeniku, rođenom Vodnjancu, koji je u 65 godina provedenih u Rimu bio u službi čak šestorice papa , započela je misnom slavljem koje je biskup predvodio uz koncelebraciju vlč. mr. Ilije Jakovljevića i župnika preč. Marijana Jelenića.  Uvodnu riječ izrekao je vlč. Jakovljević koji je, uz ostalo čestitao okupljenoj rodbini mons. Del Tona na činjenici da je njihova obitelj dala jednu tako značajnu ličnost, te poželio im da u budućnosti isto tako iznjedri još koje duhovno zvanje.

Misno slavlje služeno je za, kako je rekao biskup na početku mise, tog iznimnog sina vodnjanske župe, koji je život posvetio univerzalnoj Crkvi služeći papama kao latinista.

Homiliju je izrekao preč. Jelenić, iznijevši mnoštvo podataka i detalja o mons. Del Tonu.

Del Ton je rođen u Vodnjanu 29.VI.1900., a umro je u dubokoj starosti u Vatikanu 1.III.1997., gdje je od 1932. kao stručnjak za klasične jezike Državnoga tajništva Svete stolice radio na važnijim službenim latinskim ispravama. Rođen je 1900. godine, od oca Vita i majke Pasque rođ. Malusà, u Vodnjanu koji je tada bio gradić s gotovo sedam tisuća žitelja, te vrlo bogatim privrednim i društvenim životom, tako da su ga u to vrijeme nazivali „piccola Parigi“ (mali Pariz). Prepoznavši njegovu darovitost župnik šalje trinaestogodišnjeg Giuseppea u koparsko sjemenište. Godine 1915. njegova obitelj, kao i 60 000 Istrana iz središnje i južne Istre zbog I. svjetskog rata odlazi u izbjeglištvo u Mađarsku. Ova je misa, osim za pok. mons. Del Tona ujedno i misa za njegove roditelje, te za 6000 osoba koje su zbog bolesti i gladi umrle u izbjeglištvu, napomenuo je župnik.  Del Ton je za svećenika Porečke i Pulske biskupije zaređen 20. travnja 1924. u Rimu, a mladu misu proslavio u rodnom Vodnjanu.  Biskup Trifun Pederzoli ga uzima za svog tajnika, no, godine 1932. iz  Vatikana potražuje od biskupa da im pošalju dobre latiniste i tako mladi svećenik Del Ton 1932.   stiže u vatikansko tajništvo, u ured za latinska pisma, gdje mu je nadređeni tadašnji kardinal Giovanni Battista Montini, kasnije papa Pavao VI.  Osim različitih službi povezanih sa spisima na latinskom jeziku preveo je sa grčkog povijest Crkve, a autor je i više knjiga teološkog i filozofskog sadržaja. Glavna su mu djela „S. Paola Romana“ i „Gli ideali di Virgilio“. Pisao je i pjesme na latinskom i grčkom jeziku klasičnim poetskim izričajem. Napisao je i igrokaz o porečkom mučeniku sv. Mauru, koji se još u rukopisu zametnuo. S grčkoga na talijanski  jezik preveo je Povijest Crkve Euzebija Cezarejskoga. Prevodio je i tekstove sv. Ivana Zlatoustoga i ostalih crkv. otaca. Predavao je na Papinskome lateranskom sveučilištu i na patrističkom institutu Augustinianum.

Po završetku misnoga slavlja, uz prigodne govore svečano je blagoslovljen kip postavljen na zelenu površinu lijevo od župne crkve.

U ime župnog pastoralnog vijeća okupljenima se obratio Antun Kliman koji je naglasio kao je za župu i grad ponos i čast imati jednog takvog iznimnog sugrađanina. Postavljanje ovoga kipa svojevrsni je hommage svim svećenicima koji su djelovali u Vodnjanu, naglasio je Kliman te istaknuo kako materijalizacijom lika mons. Del Tona na neki poseban, mističan način započinje njegovo pastoralno djelovanje u njegovom rodnom gradu.   

Livio Belci, predsjednik Zajednice Talijana Vodnjan je izrazio zadovoljstvo činjenicom što je iz Vodnjana izniknula jedna tako značajna ličnost te poželio da ih bude više.

Vodnjanski gradonačelnik Claudio Vitasović je podsjetio kako je 2000. godine u organizaciji Zajednice Talijana u Vodnjanu održan međunarodni skup o mons. Del Tonu, te istaknuo kako to treba biti temelj populariziranja tog iznimnog Vodnjanca; ali i ponovio obvezu brige za zbirku relikvija, o kojima je i mons. Del Ton pisao davne 1929. godine.  

Kip, djelo akademskog umjetnika Mate Čvrljka iz Labina, svečano su otkrili  Matteo Banković, Vladimir Kocijan i Vlado Mikac, uz čiju je potporu skulptura realizirana, dok je četvrti “kum” želio ostati anoniman.

Izuzetna mi je bila čast i veliko zadovoljstvo raditi kip jednog tako velikog čovjeka, rekao je autor Čvrljak, te naglasio temeljnu ulogu župnika Jelenića u realizaciji projekta. Kip je izliven u radionici Stjepana Martineca iz Velike Gorice.

Misno slavlje i svečani blagoslov kipa glazbeno su uveličali pjevači zbora Zajednice Talijana vodnjanskog župnog zbora, otpjevavši maestralno, tom izuzetnom latinisti u čast, upravo misu na latinskom. Zbor je, pod ravnanjem prof. Oriete Šverko, svečanost zaključio himnom „A Dignano“ (Vodnjanu), koju je napisao mons. Del Ton, a uglazbio Tommaso Caenazzo.

Najave