Subota, 25 svibnja, 2024
Novosti

Proslava Male Gospe u Labinu

U župi Rođenja Marijina u Gornjem Labinu održana je trodnevnica uoči Male Gospe, od 5. do 7. rujna. Predvoditelj trodnevnice je bio don Stipe Breko, a liturgijsko pjevanje je vodio zbor zajednice Omnia Deo.

Prvog dana je predvoditelj duhovne obnove stavio težište na lik sv. Majke Terezije iz Calcute, približivši nam njenu veliku žrtvu iz ljubavi prema bolesnima, siromašnima, onima s ruba društva. Bio nam je to poticaj da i mi svoje živote usmjerimo prema milosrđu i činjenju dobra za bližnje.

Tema drugog dana trodnevnice je bila osoba svećenika, krhke posude koju je Bog izabrao u svoju službu te odnos vjernika prema svećenicima s naglaskom na molitvu za svećenike.

Treći dan se don Stipe osvrnuo na bogoslovne krjeposti, a posebno na nadu, ufanje, pouzdanje u Boga. Svakoga dana je duhovna obnova završavala klanjanjem pred Presvetim Oltarskim Sakramentom, a u srijedu koja je posvećena Sv. Josipu pobožnošću tom svecu.

Na blagdan zaštitnice župe, Malu Gospu, uz predvoditelja slavlja don Stipu u koncelebraciji su bili sadašnji i neki od bivših svećenika našeg dekanata. Misno slavlje je svojim pjevanjem obogatio župni zbor na čelu s orguljašem Marijanom Lincmajerom. Svečano slavlje je započelo procesijom sa slikom Majke Božje uz pjevanje marijanskih pjesama.

Don Stipe je u propovijedi istaknuo važnost osobne molitve i moljenja svete krunice potkrijepivši taj značaj primjerom svetaca. Među njima je na osobit način istaknuo sv. Bernardicu iz Lurda. Svete krunice se osobito boji đavao čemu nam svjedoče egzorcisti kod molitava oslobođenja. Bez molitve ne možemo imati osobni odnos s Bogom i živjeti svoju vjeru. Majka Božja je kroz cijeli dan bila u Božjoj prisutnosti, dok je radila svoje svakidašnje poslove, a kada je nalazila slobodno vrijeme bila je na koljenima. Predvoditelj nas je potaknuo da pronađemo kroz dan vrijeme ne samo za razgovor s Bogom već i osluškivanjem onoga što nama Bog želi reći jer molitva treba biti radost.

Prije završnog misnog blagoslova uslijedila je posveta Labinskog dekanata Bezgriješnom Srcu Marijinom pred kipom Gospe Lurdske.

Nakon duhovne okrjepe nastavilo se s okrjepom za tijelo uz zajedničko druženje u dvorani PC Miroslava Bulešića. (LB)

Najave