Srijeda, 17 travnja, 2024
Novosti

Proslava blagdana sv. Antuna Padovanskog u Puli

U župnoj crkvi i samostanu Svetog Antuna Padovanskog u Puli u petak 13. lipnja svečano je proslavljen blagdan svetog Antuna. Na sam blagdan je slavljeno sedam misa. Župa se za blagdan pripremala pobožnošću “13 utoraka svetom Antunu”, te intenzivno trodnevnicom koju je ove godine predvodio o. Ivan Miklenić, magistar novaka na Trsatu. On je na Antunovo poslijepodne predvodio i tradicionalnu misu s blagoslovom djece, cvijeća i kruha koji je djeci podijeljen po završetku mise. Tim misnim slavljem svečano je obilježen i završetak vjeronaučne godine. O. Ivan je djeci slikovito objasnio temeljna načela potpunog predanja vjeri koja su obilježila život sv. Antuna Padovanskog. Središnje koncelebrirano večernje misno slavlje predvodio je porečki i pulski biskup Ivan Milovan u koncelebraciji umirovljenog biskupa Antuna Bogetića te svećenika Pulskog dekanata.

Biskup Milovan je u homiliji istaknuo glavnu karizmu sv. Antuna Padovanskog – propovijedanje. Bio je naime jedan od najslavnijih propovjednika u povijesti, dobar poznavatelj Svetog pisma i teologije te izuzetno rječit; čudesno je sačuvana relikvija njegova jezika koja se može vidjeti u njegovu svetištu u Padovi, u sjevernoj Italiji, omiljenoj hodočasničkoj destinaciji u tom dijelu Europe. Biskup Milovan je nadalje govorio o poslanju kršćana danas, da budu svjetlo, kvasac, vjerske i moralne obnove, dodajući da svakom naraštaju treba navijestiti Kristovo evanđelje, pa tako i ovom na početku trećeg tisućljeća. “Papa Ivan Pavao II. često je govorio o potrebi ‘nove evangelizacije’, novim načinom, novim metodama prenositi iste sadržaje Božje poruke čovjeku kroz evanđelje koje je vječno. Svijet trpi od teških duhovnih rana – u korijenu svega potrebno je duhovno obnoviti čovjeka”, rekao je biskup.

„Razmišljajući danas, uz blagdan svetog Antuna o velikim duhovnim problemima našeg svijeta mislimo na snažno djelo vjerske i moralne obnove ljudi koje je Bog učinio po sv. Antunu u njegovu vremenu, ali mislimo i na veliki zadatak Crkve i svih nas – naviještanja Kristova evanđelja ljudima današnjice. Zadaća Crkve je nastaviti djelo koje je započelo u Isusu. Evanđelje je uvijek ista, uvijek nova, uvijek živa snaga za obnovu čovjeka i društva”, istaknuo je biskup. On je nadalje rekao da „biti vjernik zapravo znači stalno hraniti svoju vjeru evanđeljem, molitvom i sakramentima. Samo tako, po osobnoj živoj vjeri s Bogom kršćanin može biti duhovno jak da ne podlegne utjecaju civilizacije besmisla i smrti. Samo nas tako vjera Isusova može iznutra obnavljati, kako bi potom naš život mogao biti svjedočanstvo nade koja je u nama. A u svjedočenju, prenošenju i naviještanju – mnoga sredstva i načini stoje nam na raspolaganju”. Biskup je na kraju propovijedi istaknuo da su kršćani, posebno u ovom vremenu velikog duhovnog zamagljivanja pozvani svoje misli, stavove i ponašanja oblikovati prema mjerilu evanđelja te zalagati se osobito oko onog najvažnijeg: poštivati i braniti vrednote života, napose nerođenih i teško bolesnih, vrednote obitelji, biti solidarni s potrebnima, surađivati oko općeg dobra sa svim ljudima dobre volje, davati dio svog vremena župi, Caritasu, dobrotvornom radu.
Pobožnost trinaest utoraka svetom Antunu koja se kroz trinaest tjedana odvijala u ovoj crkvi okupila je veliki broj vjernika a veoma je dobro bila posjećena i trodnevna duhovna priprava koja je prethodila samom blagdanu. Prvog dana trodnevnice misno slavlje animirali su članovi liturgijsko glazbene skupine Kerubini iz Raše pod vodstvom raškog župnika Vinka Puljića, drugog dana članovi vokalno-instrumentalnog sastava Shalom koji u toj župi redovito nedjeljom animiraju misu za mlade, a treći dan pjevao je župni zbor te gradske župe.

Najave