Subota, 25 svibnja, 2024
Duhovna zvanja

Mlada misa u Premanturi

„Ljubi Kristov križ!“

„Tvoj sam sav, i sve moje pripada tebi, moj ljubezni Isuse, po Mariji, Tvojoj presvetoj Majci“ -mladomisničko geslo-

Nakon ređenja u pulskoj prvostolnici u subotu 7. lipnja novozaređeni prezbiter Andrej Šachovič iz Litve koji je formaciju prošao u Biskupijskom misijskom sjemeništu „Redemptoris Mater“ u Puli proslavio je svoju mladu misu u nedjelju, 8.lipnja u župnoj crkvi sv. Lovre u Premanturi nedaleko Pule. Mladomisnik je sa koncelebrantima u svečanoj procesiji ušao u crkvu gdje je na početku sve nazočne pozdravio župnik domaćin, vlč. Joël Catary. On je u svom pozdravnom obraćanju posebno izrazio radost što ova crkva nakon više desetljeća ponovno doživljava mladu misu; ovdje su svoju svećeničku službu započeli poneki istaknuti pripadnici istarske Crkve: mons. dr. Ivan Pavić, mons. Vladislav Premate, vlč. Ivan Mihovilović, fra Antun Maračić i mons. Antun Bogetić.

Župnik je zatim mladomisniku svečano uručio na dar  mladomisnički križ uz napomenu „Ljubi Kristov križ!“ Za ovu je prigodu propovijedao vlč. Bernard Jurjević, voditelj doma u Pazinskom kolegiju. On se je u svojoj homiliji osvrnuo na lik carinika Mateja iz dnevnog čitanja naglasivši sličnosti u Božjem djelovanju u Matejevu životu i osobnoj povijesti mladomisnika, „ova je mlada misa spomen čin svakome od nas da nas Kristov pogled može izvući iz naših osobnih „carinarnica“ malodušnosti, tjeskobe i drugih poteškoća i ograničenja“, te nadodao obračajući se mladomisniku, „Isus Krist te pozvao jer računa na tebe, ali i ti računaj na njega“. Mladomisnik je zatim prvi put prikazao svetu misnu žrtvu.

Premantura

Prije mladomisničkog blagoslova vlč. Šachovič je zahvalio svima koji su imali udjela u njegovim nastojanjima ka ovom ciju preporučivši im se ujedno u molitvama jer kako je rekao „tek sada počinju prave borbe“. Mladomisnik se nazočnima obratio na čak tri jezika: domaće vjernike i članove pulskih neokatekumenskih zajednica pozdravio je na hrvatskom, svoju rodbinu i prijatelje na litvanskom te na talijanskom jeziku prijatelje koji su u velikom broju stigli iz Italije kako bi nazočili ovom svečanom trenutku. Na kraju je uslijedila jedna malo izmjenjena inčica u ovim krajevima tradicionalno uvriježenog ofera, ljubljenja mladomisničkog križa, župnik domaćin je pozvao sve da pristupe ljubljenju mladomisničkih ruku kao čast Gospodinu koji se utjelovljuje po svećeniku, „misleći da ljubimo Krista u svećeniku“. Ovo misno slavlje pjevanjem su uzveličali članovi župnog zbora, a uime domaćih župljana mladomosniku je uručen i prigodni dar.

Nakon mise druženje je nastavljeno uz prigodni agape na obližnjem prostoru u dvorištu nekadašnje zgrade škole, u sjeni impozantnog koji dominira panoramom ovog lijepog malog primorskog mjesta.

G. Krizman

Najave