Nedjelja, 14 travnja, 2024
Novosti

“Ruke Istri, srce Bogu”-program

Ruke Istri, srce Bogu – 150 godina od ustoličenja biskupa Jurja Dobrile i 30. obljetnica ujedinjenja istarske crkve

Ruke Istri, srce Bogu, naziv je proslave 150-te obljetnice ustoličenja biskupa Dobrile
i 30. obljetnice ujedinjenja istarske crkve koja će se održati 26. i 27.rujna 2008.godine u Poreču.

Na konferenciji za predstavnike medija održanoj u srijedu, 24.rujna 2008.godine u Porečkoj Biskupiji, najavljen je program obilježavanja 150-te obljetnice dolaska Jurja Dobrile za biskupa u Poreč i Pulu.

U sklopu proslave koja započinje u petak 26.rujna 2008.godine bit će otvorena izložba, održan znanstveni skup, misno slavlje te prigodan kulturno umjetnički program. Voditelj Znanstvenog skupa dr.sc. Mario Sošić koji će ujedno biti i jedan od izlagača najavio je veoma zanimljive teme. On će izlagati na temu : Neke ocjene djelovanja biskupa Dobrile s motrišta teorija društvenog i političkog razvoja. Dr.sc. Stipe Trogrlić će na skupu govoriti o Pastoralnim nastojanjima i rezultatima djelovanja dr.Dobrile kao porečkog i pulskog, te tršćanskog i koparskog biskupa, prof.dr.Josip Grbac izlagat će na temu ” Što je još ostalo od Dobriline ostavštine?” Intencija je da se na Znanstvenom skupu iznesu određeni, manji poznati, detalji vezani za život i djelo Jurja Dobrile. Za realizaciju znanstvenog skupa zaslužni su: Porečka i pulska biskupija, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli i Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, Zagreb- centar Pula.

Osebujan je bio kao svećenik i kao čovjek koji je vodio ne samo crkvenu već i društvenu zajednicu” – kazao je Sošić dodavši kako je za porečko-pulskog biskupa ustoličen 1858. godine. Po njegovim riječima biskup Dobrila je bio neprikosnoven čovjek unatoč raznim režimima i ideološkim razlikama i pamti ga se kao pozitivnu ličnost. Upravo iz tog razloga, dodao je, u novo vrijeme demokratske Hrvatske događa se renesansa njegova lika što dokazuje i podatak da su mnoge škole, ustanove i ulice dobile njegovo ime.

Tajnik organizacijskog odbora, Ilija Jakovljević najavio je u petak, 26. rujna. otvaranje izložbe pod nazivom Biskup dr. Juraj Dobrila (život i djelo) i Istarska crkva jedna. Zanimljiv je podatak da će se na izložbi moći vidjeti prvi molitvenik koji je tiskan na hrvatskom jeziku. Radi se, naime, o molitveniku Oče ,budi volja tvoja tiskanom 1854. godine. Izložba je putujućeg karaktera pa će nakon proslave u Poreču obići brojna druga mjesta.

U sklopu proslave 150-te obljetnice ustoličenja biskupa Dobrile
i 30. obljetnice ujedinjenja istarske crkve bit će inaugurirana nova zgrada Ordinarijata. Svečanost će okruniti misno slavlje koje je na programu u subotu u 18.sati u Eufrazijevoj bazilici.

Manifestacija je pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora, gospodina Luke Bebića, a u organizaciji Porečke i pulske biskupije. Istarska županija i Grad Poreč suorganizatori su manifestacije.

Najave