Ponedjeljak, 27 svibnja, 2024
Novosti

Poreč: Uvođenje preč. Korena u službu kanonika

U predvečerje sv. Maura, zaštitnika Porečke biskupije i grada Poreča, u četvrtak 20. studenoga 2008. kod večernje sv. Mise koju je predvodio mons. Ivan Milovan, biskup porečki i pulski, u službu kanonika Prvostolnog kaptola sv. Mura u Poreču uveden je preč. Milivoj Koren župnik u Novigradu.

Biskup Milovan je u homiliji istaknu kako i ova naša generacija još uvijek žive od iste one vjere koju je propovijedi sv. Maura unatoč burnim vremenima koji nisu bili naklonjeni Crkvi i vjerniku. Vjernik živi od svoje vjere i to je ono što se prenosi u obitelji, u župnoj zajednici, to je ono što smo i mi pozvani prenositi mlađim naraštajima, istaknu je biskup.

Na kraju homiliji izrazio je svoju radost što su kanonici Prvostolnog kaptola sv. Maura u Poreču predložili da se novim kanonikom imenuje preč. Koren. U ovom činu se želi izraziti velika zahvalnost preč. Korenu za sav pastoralni rad u župama kojima je upravljao a napose u pastoralu obitelji na razini Biskupije.

Prije čitanja dekreta o imenovanju kanonikom, preč. Ilija Jakovljević, kancelar Biskupije ukratko je objasnio smisao kanoničke služe, a potom je mons. Ivan Bartolić, prepozit kaptola pročitao dekret imenovanja.

Nakon što je preč. Milivoj Koren učinio Ispovijest vjere i Zakletu novoimenovanog kanonika Biskup mu je stavio mocetu i biret na glavu.

Na kraju misnog slavlja novom kanoniku je izrekao čestitku u ime kanonika mons. Bartolić a potom je preč. Koren zahvalio kanonicima na prijedlogu i Biskupu na imenovanju te svima onima koji mu pomažu u pastoralnom radu.

Preč. Milivoj Koren rođen je u Katunu Trviškom (kod Pazina) 13. veljače 1946. u župi Trviž od roditelja Aleksija i Slavice r. Vitulić. Nakon osnovne škole u Trvižu odlazi u pazinsko sjemenište a potom na bogosloviju u Rijeku. Za svećenika porečke i pulske biskupije zaređen je 12. studenoga 1972.

Kao mladomisnik postaje pastoralni suradnik u župama Cerovlje, Draguć, Borut i Pazinski Novaki a potom i Grimalda. Od 1979. do 1981. pastoralni suradnik je u župama Buje i Triban a potom u Rovinju kod sadašnjeg biskupa Milovana. Godine 1985. postaje župnikom u župi stari pazin i Sv. Lucija Paz. te kraće vrijeme upravlja župom Sv. Petar u Šumi.

Napose se ističe u pastoralnom radu s obiteljima te od 1994. godine vodi Vijeća za obitelj. Od 2001. godine župnik je u Novigradu i Dajli.

Ilija Jakovljević

Najave