Subota, 13 srpnja, 2024
Novosti

„Prihvaćanjem mučeništva biramo Isusa“

„Svakodnevno smo u situaciji birati jesmo li uz Isusa ili protiv Njega“, naglasio je vlč. Mišura u homiliji na proslavi sv. Margerite u Štinjanu.

Štinjan, najzapadnija župa pulskog dekanata proslavila je u nedjelju, 20. srpnja 2014.  svoju nebesku zaštitnicu, sv. Margeritu. Misno slavlje predvodio je vlč. Stipan Mišura, župnik u Rapcu,  a u koncelebraciji su bili mons. Vilim Grbac, župnik i vlč. Roko Smokrović, kapelan te umirovljeni svećenik Atilije Nefat, dugogodišnji župnik Štinjana.

U prigodnoj homiliji vlč. Mišura je, govoreći o liku mučenice sv. Margerite, spomenuo i druge Božje miljenike koji su, posvjedočili za Krista položivši svoj život, poput sv. Stjepana i drugih ranokršćanskih mučenika, ali i bl. Miroslava Bulešića, blaženika mučenika naših dana. Samo je mučeništvo po uzoru na Krista ono koje podrazumijeva ljubav prema neprijatelju, naglasio je propovjednik.

No, osim takozvanog “crvenog mučeništva”, koje znači žrtvu života, svatko od nas, vrlo često se nađe u situaciji podnijeti “bijelo mučeništvo”. Proživljavamo ga svaki put kada nas netko ili nešto muči, u svakodnevnoj komunikaciji, međuljudskim odnosima te životnim poteškoćama općenito. Naš odnos prema takvim okolnostima pokazatelj je jesmo li opredijeljeni za Krista. Iako je ljudski gledano lakše biti onaj koji muči, znati prihvatiti muku koju nam donose neki odnosi, i to prihvatiti nastojeći ljubiti tog mučitelja, neprijatelja, najbolji je pokazatelj da smo se opredijelili za Krista, zaključio je vlč. Mišura.

Završne zahvale svima koji su sudjelovali u organizaciji proslave, napose Mjesnom odboru Štinjan za susretljivost, izrekao je mons. Grbac. Misno slavlje glazbom je popratio župni zbor uz orguljsku pratnju Tee Mužić.

G. Krizman

Najave