Ponedjeljak, 27 svibnja, 2024
Novosti

Umjetničko blago fažanske crkve

U Fažani je, 16. srpnja 2014., misom u drevnoj crkvici Gospe Karmelske te otvorenjem izložbe pod nazivom „Umjetničko blago fažanske crkve“ obilježen blagdan BDM od Karmela.

Misno slavlje u crkvici Gospe Karmelske iz 14. stoljeća predvodio je biskup u miru mons. Ivan Milovan u koncelebraciji sa župnikom  vlč. mr. Ilijom Jakovljevićem te vlč. mr. Matom Mićanom, koji je izrekao i prigodnu homiliju.

Vlč. Mićan je u propovijedi podsjetio na poseban značaj koji u Bibliji imaju brda i povišena mjesta u životu apostola, proroka pa i samog Isusa Krista, napose kao mjesta povlačenja prije velikih odluka ili događaja. Nakon Uzašašća Isusa Krista postajemo Crkva koja gleda i stremi gore, rekao je propovjednik. No naglasio je, dostizanje našeg konačnog cilja u tome stremljenju ka Kristu čovjeku nije moguće ako ide sam. Krist kao cilj nas usmjerava na zajedništvo sa drugima, na međusobnu pomoć na tom putu, iz ljubavi; jer samo je tako moguće napredovati na tome putu, uz pratnju blagog pogleda Nebeske Majke. Govoreći o karmelskom redu propovjednik je naglasio da na primjedbu da je to strogi red redovnici karmelićani odgovaraju da je to sretni red, jer su doživjeli poziv na život posvećen Bogu, a jednako tako bi se moglo reći i za kršćanstvo, zbog, ponekad možda, naizgled strogih crkvenih pravila, no ta nas pravila čine sretnima i vode nas Kristu, zaključio je vlč. Mićan.

Nakon završetka mise u obližnjem Multimedijalnom centru svečano je otvorena izložba „Umjetničko blago fažanske crkve“. Glazbeni uvod u svečanost otvaranja izložbe, prigodnim marijanskim pjesmama izveo je fažanski Župni zbor sv. Kuzme i Damjana koji je glazbeno animirao i misno slavlje. Načelnica općine Ada Damjanac izrazila je zadovoljstvo realizacijom te inicijative kojom je obogaćena kulturna ponuda Fažane, a direktorica Turističke zajednice Fažane Melita Peroković zahvalila je svima koji su uz TZ Fažane sudjelovali u realizaciji izložbe: župljanima i Župnom uredu sv. Kuzme i Damjana, Općini Fažana, Arheloškom muzeju Istre, i Turističkoj zajednici Pule. U nastavku se okupljenima obratio pročelnik Upravnog odjela za kulturu Županije Istarske Vladimir Torbica.

Autorica izložbe, povjesničarka umjetnosti Sunčica Mustač, tumačeći izložene predmete i fotografije provela je posjetitelje izložbe kroz povijest Fažane i  fažanske župe koja se prvi put spominje 1150. godine. Prikazala je razvoj sakralne umjetnosti na tom području kroz različite povijesne periode, od 6. stoljeća iz kojeg datiraju prve sakralne građevine, poput crkvica sv. Elizeja, sv. Lovre i sv. Flora, preko različitih povijesnih i umjetničkih epoha sve  do naših dana. Izložba predstavlja, stručno povijesno dokumentirane predmete i slike iz sakralnog i umjetničkog blaga fažanske župe: kaleže, pokaznice, svijećnjake i druge liturgijske predmete te relikvijare iz raznih razdoblja sa relikvijama svetih Kuzme i Damjana, sv. Vincenta, sv. Antuna i drugih. Uz ostale raritete izložena je  skulptura Bogorodice s Djetetom iz 15. stoljeća, oltarna pala iz 17. stoljeća, misali, matična knjiga krštenih iz 17. stoljeća, te razni zavjetni darovi, mahom nakit, a i jedna maketa broda koja se ubraja u fond od preko stotinu  maketa brodova od Boke do Istre. Time se Fažana svrstala uz bok s Rovinjom u kojem se čuva puno zavjetnih darova, istaknula je autorica izložbe.

Fažanski župnik, vlč. mr. Jakovljević je, govoreći o izložbi istaknuo kako je taj  sakralno – kulturni projekt rađen da bi „obogatili našu kulturnu ponudu tijekom turističke sezone te predstavili jedan dio umjetničkog blaga ovog mjesta koje su vjernici stoljećima stvarali i čuvali.“

„U ovim umjetninama i sakralnoj baštini čitamo stoljetnu povijest ovog našeg mjesta te kršćanski duh i vjeru naraštaja prije nas koji su nam ovo ostavili u baštinu, te dali trajni pečat ovom mjestu. Želja nam je kao Crkvi ne samo obnavljati umjetnička djela već i stvarati nove sakralne spomenike i sakralna djela za buduće naraštaje.“, zaključio je župnik.

U MMC-u je predstavljen jedan dio, drugi dio – umjetničke slike su u župnoj crkvi, a treći dio koji nije izložen se restaurira ili se priprema za restauraciju. Izložbu je proglasio otvorenom biskup mons. Ivan Milovan.

U prigodnom katalogu koji prati izložbu tekstove potpisuju Sunčica Mustač, Ondina Krnjak i Ilija Jakovljević, a fotografije su iz raznih izvora.

Izložba će biti otvorena do 26. srpnja u vremenu od 09 do 10:30, te od 18 do 22 sata.

G. Krizman

DSCN4970DSCN4965
DSCN4993DSCN5049
DSCN5000 

Najave