Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024
Miroslav BulešićNovosti

Posveta crkve i Policijske kapelanije bl. Miroslavu Bulešiću

U petak, 6. studenog posvećena je prva crkva bl. Miroslava Bulešića. Vojni ordinarij mons. Juraj Jezerinac je predvodio svečano misno slavlje tijekom kojeg je posvetio crkvu i oltar te u njega položio relikviju bl. Miroslava Bulešića. Ujedno od toga dana Policijska kapelanija za policijsku upravu istarsku nosi ime tog našeg Blaženika. Prigodnu homiliju izrekao je biskup u miru mons Ivan Milovan.

Homiliju možete poslušati ovdje: https://youtu.be/RNwgkhyK6sg

Temeljito obnovljena crkva u Odmaralištu „Valbandon“nedaleko Fažane, koje pripada Ministarstvu unutarnjih poslova, sada nosi naziv crkva bl. Miroslava Bulešića i sjedište je preimenovane Policijske kapelanije koja je stavljena pod njegovu zaštitu. U nazočnosti načelnika Policijske uprave istarske Dragutina Cestara, pročelnika Ureda državne uprave Draženka Janjuševića, načelnice Općine Fažana Ade Damjanac, Voditelja Samostalne službe MUP-a za suradnju s Vojnim ordinarijatom  Josipa Zagorščaka, brojnih djelatnika MUP-a te svih vojnih i policijskih kapelana Vojnog ordinarijata Republike Hrvatske, biskup Jezerinac je mazanjem uljem krizme križeva na zidovima crkve i novopostavljenog kamenog oltara, te polaganjem relikvija Blaženika u oltar posvetio crkvu bl. Bulešiću a proglašavanjem povelje policijska kapelanija za Policijsku upravu istarsku od toga dana nosi ime bl. Miroslav Bulešić.

Prije početka misnoga slavlja sve okupljene je u svojstvu domaćina pozdravio vlč. mr. Ilija Jakovljević, policijski kapelan za Policijsku upravu istarsku. Biskup Jezerinac je prema obredniku na početku misnoga slavlja blagoslovio vodu te njome prostor obnovljene crkve.

Biskup Milovan je u prigodnoj homiliji pojasnio ukratko simboliku i značaj obreda posvećenja crkve i oltara naglasivši kako se obredom posvete taj prostor – kako to Crkva čini od davnina – na najposebniji način izuzima od svake profane uporabe, a namjenjuje se okupljanju vjernika i slavlju kršćanskih svetinja, kršćanskih otajstava, slavlju euharistije i sakramenata, postaje ‘mjesto svetinja’ za posvećivanje čovjeka, jer pravo svetište Božje jest čovjek.

Biskup je nadalje pojasnio starodrevnu praksu Crkve polaganja relikvija u oltar, koja seže još u vremena kada se euharistija slavila na grobovima mučenika, a zajednica vjernika je molila da bi snagom euharistije i zagovorom mučenika mogla živjeti onakvu bisernu vjeru kakvu su mučenici posvjedočili vlastitom krvlju. Tako će od danas u ovoj crkvi bl. Miroslava vjernici na osobit način imati pred očima lik tog našeg suvremenog mučenika, čija je vjera i potpuno predanje Bogu u čovjeku, bilo iskušano i pročišćeno u vatri muka, kao zlato u taljici, rekoa je biskup. Mučenik svojim predanjem bez ostatka – sve iz vjernosti i ljubavi, u opraštanju i molitvi za progonitelje – doslovno nasljeđuje Kristovo potpuno predanje Ocu na križu, za spasenje ljudi. Stoga znak križa urezan u ovaj novi oltar i u ambon ostaje trajnim simbolom Kristove žrtve na križu iz ljubavi, ali i simbol žrtve života njegova vjernog učenika, mučenika Miroslava. Biskup je nadalje citirao ono što je Bulešić često spominjao, crveno i bijelo mučeništvo, crveno je doslovno proliti krv iz vjernosti Bogu,a bijelo to je ono dnevno odricanje od samodopadnosti, sebičnosti, putenosti, agresivnosti, da bi se živjelo u vjernost,i ljubavi i služenju Bogu i čovjeku – na što je pozvan svaki kršćanin. Mladi svećenik Miroslav živjet će vrlo intenzivno to bijelo mučeništvo – ponekad vrlo zahtjevne i naporne – dnevne vjernosti Bogu i čovjeku, o čemu svjedoče stranice njegovog duhovnog dnevnika, a na koncu će spremno posvjedočiti svoje potpuno predanje Bogu u crvenom mučeništvu, istaknuo je mons. Milovan.

Biskup je nadalje citirao nekoliko poznatih Blaženikovih izjava koje su ostale zapisane u njegovom duhovnom dnevniku, a u kojima izražava svu svoju brigu i zabrinutost za povjerene mu vjernike, ali i nedvojbenu pripravnost na mučeništvo, što je najzornije izrečeno riječima „Ako me ubiju, ubit će me za Boga i vjeru.“gdje je ujedno izražena i njegova duboka duhovna zrelost za mučeništvo, koje se i dogodilo krajem kolovoza 1947. Biskup je u podsjećanju na dinamiku zbivanja u danima prije Bulešićeve smrti citirao još neke njegove poznate izjave ali i prisjećanje svjedoka, njegovih sugovornika. Dok dolazimo u ovu crkvu lik bl. Miroslava Bulešića pred našim je očima blizak i živ. U znaku križa u ovom oltaru, gdje je i Miroslavova relikvija, naš blaženik nas hrabri u ustrajnosti u vjeri i zauzetosti na putu života, u prihvaćanju i odricanju, križeva s Kristom, zaključio je biskup Milovan.

Nakon homilije te litanija Svih svetih uslijedio je obred posvete mazanjem uljem krizme križeva u bočnim zidovima crkve i oltara te pohrana relikvija u oltar. Relikvije su, za razliku od uobičajene prakse umetanja zatvorenim ampolama u oltar, u ovoj crkvi postavljene u prikladnom relikvijaru nalik mostranci, te su u oltar postavljene tako da se relikvijar s relikvijama, naglašeno adekvatnim osvjetljenjem, lijepo vidi s prednje strane. Uz postavljanje relikvija pročitan je i dopis porečkog i pulskog biskupa mons. dr. Dražena Kutleše o dodjeli relikvija za tu crkvu. Nakon popričesne molitve uslijedilo je potpisivanje povelje o posvećenju crkve i oltara, a potom je tekst pročitao vlč. Jakovljević.

Na kraju je vlč. Jakovljević zahvalio svima koji su na bilo koji način doprinijeli realizaciji projekta obnove i posvete crkve i oltara. Dopustite mi da se zahvalim svima koji su na bilo koji način dali svoj doprinos u obnovi ovog Doma Gospodnjeg: uz već spomenuti Vojni ordinarijat, zahvaljujem se svome predšasniku don Ivi Borići koji je sa suradnicima započeo obnovu Crkve, zahvaljujem se specijalnoj jedinici policije koja je sve ovo uredila, kao i drugim izvođačima radova, gdje na poseban način kažem hvala svome susjedu Ekremu; te Dariju i Ani – čuvarima ovog Doma. Naša načelnica nas je pratila u obnovi i vjerujem da će i dalje, napose oko uređenje okoliša, i njoj jedno veliko hvala. Hvala Gospodinu Draženku Janjuševiću za darovane pergamene i sve drugo. Hvala svim djelatnicima Naše PUI na svemu, kao i djelatnicima MUP-ovog odmarališta u Valbandonu te na poklonjenom kipu Majke Božje. Dopustite mi da još jedno veliko hvala izreknem trojici policijskih kapelana koji su me poticali na obnovu ove Crkve i pratili tijek radova: p. Stjepanu Harjaču, vlč. Marinu Dragi Koziću te vlč. Ozrenu Bizeku koji je dosta i materijalno radio. Hvala svakome na savjetu, pomoći, a napose onima koje sam trebao spomenuti a zaboravio sam. Neka bl. Miroslav Bulešić komu je danas posvećena prava crkva u Hrvatskoj zagovara naš hrvatski narod, a našoj Kapelaniji neka bude moćni zaštitnik i zagovornik u svakodnevnom životu i radu, zaključio je vlč. Jakovljević.

Načelnik Cestar je, čestitavši dan kapelanije, izrazio zadovoljstvo ostvarenjem tog projekta, a na poseban je način izrazio zahvalnost vlč. Jakovljeviću na protekle dvije godine uspješnog i vrlo odgovornog vršenja službe policijskog kapelana, u vama imamo svećenika i prijatelja, čovjeka i dušobrižnika koji je uvijek spreman i želi pomoći, koji je pokretač mnogih inicijativa i projekata pa tako i preimenovanja i obnove ove crkve i oltara.

 Kratki povijesni pregled značajnijih datuma za policijsku kapelaniju pri Policijskoj upravi istarskoj pročitao je Josip Zagoršćak. Kapelanija je 2009. godine osnovana kao kapelanija sv. Maura. Jurisdikcijski pripada Riječkom policijskom dekanatu te podliježe upravi Vojnog ordinarijata Republike Hrvatske.

Posvećenje valbandonske crkve bl. Bulešiću rezultat dužeg zajedničkog razmišljanja s biskupom ordinarijem Draženom Kutlešom i biskupom u miru Ivanom Milovanom, rekao je vlč. mr. Ilija Jakovljević, te nadodao kako je, obzirom da je on vicepostulator kauze za kanonizaciju bl. Bulešića, svakako želio da prvo posvećenje crkve tom našem najmlađem blaženiku bude upravo u Porečkoj i Pulskoj biskupiji. Budući da sam sad vicepostulator u kauzi za proglašenje Miroslava Bulešića svetim, bilo mi je na srcu da posvećenje učinimo prvo negdje u Istri. Usto, želio sam na jedan način djelatnicima PU istarske, ali i svima onima koji dolaze u Valbandon na odmor, približiti lik mladog svećenika Miroslava Bulešića i njegovu rečenicu “Moja osveta je oprost”, rekao je Jakovljević.

 Na pitanje o znakovitosti posvećivanja vojni i policijskih kapelanija hrvatskim svecima i blaženicima mons. Jezerinac je rekao kako posvećivanjem kapelanija primjerice bl. kardinalu Alojziju Stepincu i bl. Ivanu Metrzu nastojalo se te svece i njihove poruke približiti ljudima. Želimo približiti naše svece što bliže ljudima, a posebno njihove poruke. Kad je riječ o poruci, što se tiče Bulešića, meni se sviđala misao po kojoj je vrlo velik, “Moja osveta je oprost”, ta misao odaje veličinu čovjeka i pokazuje nam da je on po tome i živio. Da ništa drugo nije rekao, velik je po tome i po toj poruci, posebno danas u ovom našem vremenu. Kada Bulešić kaže da se ne osvećuje, kao što je i bl. kardinal Stepinac rekao da svima oprašta, tu se vidi ljubav prema čovjeku, on razumije čovjeka u njegovoj dubini, u zlu u koje je čovjek pao, on sažalijeva takvog čovjeka i želi mu pomoći, rekao je Jezerinac.

Preimenovanje crkve u blaženog Miroslava Bulešića od velikog je značaja za Policijsku upravu istarsku i kapelaniju PU istarske jer se na taj način daje dodatni značaj duhovnoj skrbi svih djelatnika, rekao je načelnik PU istarske Dragutin Cestar.

Znakovito je, kako je primijetio Josip Zagoršćak, da je blaženi Miroslav Bulešić ubijen nakon dolaska milicije u Lanišće, a upravo je Policijska kapelanija i njezina crkva prva njemu posvećena.

Najave