Petak, 14 lipnja, 2024
Novosti

Valbandon: Misa za poginule i preminule branitelje te pripadnike vojske i policije

U Valbandonu, u Odmaralištu Ministarstva unutarnjih poslova, u crkvici koja će uskoro biti posvećena bl. Miroslavu Bulešiću, održana je na Dušni dan misa za sve poginule i preminule branitelje te pripadnike vojske i policije. Misno slavlje predvodio je vlč. Marin Drago Kozić, policijski kapelan Kapelanije Majke Božje od Kamenitih vrata pri Policijskoj upravi zagrebačkoj, uz koncelebraciju domaćina vlč. mr. Ilije Jakovljevića.  

Misi su, uz djelatnike policije,  nazočili:  voditelj Samostalne službe za suradnju s Vojnim ordinarijatom u Republici Hrvatskoj Josip Zagoršćak, pročelnik Ureda državne uprave Draženko Janjušević, načelnik PU istarske Dragutin Cestar, načelnica Općine Fažana Ada Damjanac te drugi predstavnici fažanske općinske uprave.

Predvoditelj je u prigodnoj homiliji posegnuo za primjerom broda Titanik, kojeg su ljudi tadašnjeg vremena smatrali neuništivim, čudom tehnologije, no najveće čudo je što je na svijetu stvoreno je upravo čovjek, podsjetio je. I kada je na Titaniku postalo očito da je pogibija neminovna, nastala je panika, samo oni koji su bili hrabri zahvaljujući vjeri u Boga ostali su mirni, jer su posjedovali sigurnost da kroz patnju i bol gubitka ovozemnog života ulaze u novi život.

Živeći život, čovjek zbog neprikladne, ili nepostojeće komunikacije sa drugim ljudima stvara neprijateljstva, a upravo nam je Krist svojim primjerom pokazao kako treba izgledati komunikacija među ljudima. „O mrtvima samo najbolje“, izreka je sa kojoj se slažem samo djelomično, jer i o živima trebamo uvijek govoriti dobro, takav pozitivistički pristup vodi ka dobrim odnosima, dok kritika a priori otvara mogućnost razvoja negativnog odnosa među ljudima, naglasio je vlč. Kozić. No, također trebamo živjeti imajući na pameti da kako sada živimo takva će nam biti i budućnost. Moramo biti svjesni da sve što imamo je od Boga i zato ono što smo primili trebamo biti spremni upotrijebiti na dobrobit bližnjemu, jer sebedarje je dokaz vjere, zaključio je vlč. Kozić.

Na kraju misnog slavlja vlč. Jakovljević je zahvalio predvoditelju, svim policijskim i civilnim vlastima na odazivu, te ujedno pozvao sve okupljene na svečanost posvete crkve i Policijske kapelanije bl. Miroslavu Bulešiću, 6. studenog u 11 sati.

Svečano koncelebrirano misno slavlje predvodit će vojni ordinarij mons. Juraj Jezerinac, a prigodnu homiliju izreći će biskup u miru mons Ivan Milovan. Svečanosti će nazočiti svi vojni i policijski kapelani Vojnog ordinarijata Republike Hrvatske.   

Najave