Ponedjeljak, 27 svibnja, 2024
Novosti

Labin: Obnovljen drevni zvonik

U subotu, 7. studenog 2015. u Labinu je uz prigodni program blagoslovljen temeljito obnovljeni zvonik. Time se ujedno željelo obilježiti i zaštitnika Grada Labina, sv. Justa, čiji se spomendan slavi 2. studenog, no ovom je prigodom iz praktičnih razloga slavlje preneseno na prvi slijedeći vikend. U dvorani Pastoralnog centra bl. Miroslav Bulešić, na poziv župnika labinske župe Rođenja Blažene Djevice Marije preč. Milivoja Korena okupili su se predstavnici gradskih vlasti, medija, nekoliko prethodnih župnika Labina te župni suradnici.  

Nakon uvodnog pozdrav domaćina preč. Korena uslijedilo je kratko izlaganje na temu „Grad Labin i njegove župe – zaštitnik sv. Just“ koje je izrekao Daniel Mohorović, on je osim povijesti župa na labinštini iznio i kronološki pregled labinskih župnika i njihovog djelovanja u posljednjih stotinjak godina. Govoreći o straodrevnoj labinskoj župi Rođenja Blažene Djevice Marije on je istaknuo kako je ona osnovana 313. godine i toj je župi pripadala cijela labinština. Danas Labinski dekanat ima 16 župa a grad Labin 4. U gradu danas postoje: župna crkva  Rođenja BDM, crkva sv. Stjepana, crkva Uznesenja BDM, crkva sv. Antuna Padovanskog, crkva sv. Marija Magdalena i crkva BDM od Karmela, te izvan grada crkve Sv. Galo, sv. Nikola i sv. Flor. Župna crkva izgrađena je u 14. stoljeću, 1336. godine i doživjela je više obnova. Najstariji spisi nazivaju župnu crkvu katedralom jer je svake godine pulski biskup morao boraviti tri mjeseca u Labinu, naglasio je Mohorović. Labinska je crkva imala i svoj kaptol koji je osnovan 1584. godine, a u njemu je bilo jedanaest kanonika. Tu su bile brojne bratovštine kao što su: Sv. Stjepana, Sv. Justa, Presvetoga Imena Isusova, Sv. Krunice, Gospe Karmelske i druge. U Podlabinu je više od tristo godina djelovao franjevački samostan.

Uslijedio je pregled povijesti ostalih župa, a zatim je  predavač okupljenima približio lik sv. Justa, kršćanskog mučenika koji je živio u Trstu za vrijeme vladanja careva Dioklecijana i Maksimijana. Osuđen je na smrt utapanjem jer je odbio prinijeti žrtvu rimskim bogovima.  Prema predaji mjesto njegove smrti je na otvorenom moru ispred rta Sant’Andrea nedaleko Trsta. Njegovo se tijelo na neobjašnjiv način oslobodilo od konopa i tereta kojima je bio vezan, a valovi su ga odgurali do najbližeg žala, na današnju Rivu Grumulu. Tršćanski je svećenik Sebastijan u snu vidio Justovo tijelo te je zajedno s nekolicinom vjernika obišao tršćansku obalu dok ga nije pronašao. Podigli su ga i pokopali na skrivenom mjestu uz more. Justu je posvećena tršćanska katedrala.

Mohorović je zatim iznio pregled svećenika koji su djelovali u Labinu , sa naglaskom na period od 1947. do danas.

Po odlasku don Antonija Pentecostea 1947. godine župu Labin preuzima mladi župnik iz Skitače vlč. Ante Bogetić koji 1951. godine odlazi u Pazin. Tada u Labin dolazi župnik vlč. Ivan Marija Žufić. Od 1961. pa do 1969. godine s vlč. Žufićem, koji je i dekan, djeluju i mladi kapelani, a oni se redom izmjenjuju: vlč. Dušan Sinčić dolazi 1961., a odlazi 1962. godine za župnika u Rašu. Na njegovo mjesto dolazi mladomisnik vlč. Milan Milovan, koji 1964. preuzima župu Presvetog trojstva u Svetoj Nedelji jer je tu umro don Antonio Lazarić, posljednji svećenik koji je rođen u Starom Labinu. Tada u Labin dolazi vlč. Andrijan Andrijančić. On odlazi 1968. godine za župnika u Lindar, a na njegovo mjesto dolazi vlč. Stanislav  Baf koji 1969. godine preuzima župu u Svetom Martinu. Godine 1964. dekan Ivan Marija Žufić preuzima župu Majke Božje Fatimske u Podlabinu, a u Labinu se izmjenjuju mladi kapelani. Župu Marijina Rođenja u Labinu 1970. godine preuzima vlč. Ante Žufić koji 1986. godine postaje župnik u Trvižu kod Pazina, a na njegovo mjesto u Labin dolazi vlč. Vilim Grbac koji je iz temelja obnovio župnu crkvu i župni stan. Godine 1998. velečasnom Vilimu, koji je bio i dekan, dolazi na ispomoć mladi kapelan vlč. Dariusz Szymanski, Poljak. U prosincu 2000. godine vlč. Vilim odlazi u Umag, a na njegovo mjesto dolazi vlč. Željko Zec. Kapelan, vlč. Darek, kako smo ga od milja zvali, odlazi 2004. godine i postaje župnik u Marčani. Na njegovo mjesto u Labin dolazi kao mladi kapelan vlč. David Klarić koji ubrzo postaje župnik u Svetom Lovreču Labinskom, ali je i dalje kapelan u Labinu do 2008. godine. Nakon njega kao kapelan dolazi vlč. Andrej Šahovič iz Litve, a odlazi iz Labina kada i župnik vlč. Željko Zec koji bijaše i dekan. Vlč. Andrej preuzima župe Sv. Nedelju, Sv. Martin i Šumber, a vlč. Zec odlazi u Poreč. Bilo je to 2011. godine. Prije svog odlaska vlč. Željko Zec je uredio prizemlje župnog stana kao i dvorište za pastoralni centar župe. Tada župu Rođenja Marijina u Labinu preuzima vlč. Milivoj Koren koji postaje i labinski dekan, zaključio je predavač.

Uslijedio je poetski trenutak kojeg je svojom uzvišenom poezijom na hrvatskom i talijanskom jeziku te na labinjonskoj cakavici  održao književnik Daniel Načinović, rođeni Labinjan. On je svojim jedinstvenim interpretativnim stilom izrekao pjesmu „Zvona“ na dijalektu, „Sv. Just“ na hrvatskom  i talijanskom jeziku, potom „Rudarske litanije“ te „Merikonska letera“.

Za kraj se okupljenima kratko obratio labinski gradonačelnik Tulio Demetlika, nakon čega su se okupljeni uputili prema zvoniku koji je podignut na ostacima nekadašnje crkve sv. Justa. Nakon poslušane podnevne zvonjave te prigodnog glazbenog intermezza obnovljeni zvonik i zvona blagoslovio je vlč. Sergije Jelenić.

Program je moderirala viša savjetnica za kulturu, informiranje i odnose s javnošću u labinskoj gradskoj upravi Loredana Ružić Modrušan.

Najave