Ponedjeljak, 20 svibnja, 2024
Novosti

Proslava sv. Lucije u Oprtlju

Svečanim koncelebriranim misnim slavljem u Oprtlju je u subotu 13. prosinca proslavljen blagdan sv. Lucije. Misno slavlje predvodio je vlč. mr. Ilija Jakovljević, župnik u Fažani, a koncelebrirali su: vlč. Atilije Krajcar, vlč. Josip Zović, vlč. Mirko Vukšić, vlč. Željko Rajčić te župnik domaćin vlč. Ante Tonči Jukopila. Osim brojnih vjernika iz Oprtlja i okolnih mjesta misnom slalvju nazočio je i načelnik Općine Oprtalj Aleksandar Krt.

Vlč. Jakovljević je u prigodnoj homiliji istaknuo pitanje koje si, kako je rekao, razmišljajući o mučenicima, postavlja svaki iskreni mislilac, Otkud im snaga da radije izaberu mučeništvu nego život bez Boga, da radije svoje haljine operu u krvi Janjetovoj nego da im mirišu pa zadahu ovog svijeta? Sv. Lucija mogla je hrabro stati pred svoga mučitelja jer je vjerovala, i život nije dala iz straha nego iz ljubavi za Boga i iz vjere, naglasio je propovjednik. Ona vjeruje u Boga, a sotona pokazuje svoju nemoć odrubljivanjem glave. Radije daje svoju ovozemaljsku prolaznost- tijelo, nego da se odreče Boga. Vjernost Bogu bila je za nju iznad svakog ovozemaljskog postignuća. I mi danas, nastavio je propovjednik, stojimo pred zmajevima ovoga svijeta koji samo jedno traže – a to je oteti čovjeku dušu. Odvojiti čovjeka od Boga. Čuvarica čovjekove povezanosti s Bogom je Crkva preko sakramenta i molitve.
Sv. Lucija nije se dvoumila kad je bilo u pitanju ispovijedanje vjere i priznanje da je kršćanka, nastavio je propovjednik. Kako se mi ponašamo pred autoritetima ovog svijeta, kako mi svoju vjeru živimo danas? Od sv. Lucije se tražilo da se odrekne Isusa Krista i da žrtvuje poganskim idolima. Ona je to odbila pod cijenu smrti. Nije prinijela žrtvu poganskim idolima nego je darovala svoj život Bogu. Kome mi danas prinosimo svoje žrtve? Kome mi služimo? Čiji nauk slijedimo? Svatko to najbolje može za sebe odgovoriti. Nije dovoljno se zvati kršćaninom nego treba svoje kršćanstvo živjeti. Nije dovoljno imati sakramente nego treba te sakramente živjeti. Živjeti sakrament krštenja po kojem smo postali djeca Božja.
I mi se danas nalazimo pred raznim izazovima kako društvo, kao Crkva, kao vjernici, istaknuo je vlč. Jakovljević. Mnogi nam pokušavaju iskopati oči vjere da bi bili slijepi i da bi s nama mogli manipulirati. Promatrajući život sv. Lucije, bl. Stepinca, bl. Francesca Bonifacija i bl. Bulešića vidimo da su u vjeri stali pred svoga zmaja i nisu mu dali dušu pa i pod cijenu da budu ubijeni. Od Stepinca, Bulešića se tražilo da se poklone jednoj od najgorih ideologija u povijesti čovječanstva i njihovom idolu. Nisu prihvatili, jer se nisu mogli odreći Boga; odreći Katoličke Crkve. Zanimljivo da ta bezbožna i antičovječna ideologija – komunizam – i danas u određenim strukturama našeg društva živi. I ovaj kraj, i ovo mjesto još uvijek povija svoje rane. Još i danas tražimo zemne ostatke mučenika ovog kraja bl. Francesca Bonifacia. Zar ćemo dopustiti takvom i sličnim zmajevima ovog svijeta da upravljaju našim životom? Zar ćemo se pokloniti idolima ovoga svijeta ili ćemo po primjeru sv. Lucije i drugih mučenika hrabro ispovjediti svoju vjeru u Trojedinoga Boga, zaključio je vlč. Jakovljević.
Misno slavlje pjevanjem je uzveličao župni zbor župe Oprtalj.

Najave