Ponedjeljak, 27 svibnja, 2024
Katehetski ured

Pazin: Treći susret tečaja za župne animatore – „Katehetska skupina odraslih“

U Pazinskom kolegiju održan je u subotu 23.veljače pretposljednji susret tečaja za župne animatore kojeg tijekom ovogodišnje korizme organizira Katehetski ured Porečke i pulske biskupije. Polaznicima tečaja je na ovom susretu pobliže predstavljena tema katehetske skupine odraslih, a glavno predavanje održao je dr. Josip Grbac, izvanredni profesor na Riječkoj Teologiji. Zadaća župnog animatora nije samo prenijeti vjeru na zanimljiv način nego prije svega svjesno se i razumno suočiti s diktaturom relativizma, rekao je u prvom dijelu svog izlaganja dr. Grbac. Glavni problem u radu s odraslima u Crkvi je, najčešće, ispravljanje uhodanih putova, jer oni često radikalno razdvajaju vjeru i moral, upravo je zato glavna zadaća župe i župnih suradnika u pastoralu odraslih rad sa deklariranim vjernicima koji svoje znanje ne znaju sprovesti u djelo, treba im stoga pomoći otkriti da norme jesu posljedica Evanđelja te tim putem vjeru kao krepost usaditi u ljudski um.

Vjera ne traži od čovjeka da u svakom trenutku ispuni ideal, vjera na moralnom planu zahtijeva samo ono što je moguće učiniti srednjom upotrebom psiho-fizičkih snaga, istaknuo je nadalje dr. Grbac naglasivši da, kada je osoba u krizi i ne zna vjeru prenijeti u praksu, potrebno je znati pružiti dimenziju nade koju vjera donosi.On je nadalje spomenuo kategoriju vjernika specifičnog statusa, rastavljenih i ponovo civilno vjenčanih,  kojima je u župnom pastoralu neophodna posebna skrb, a upravo tu pastoralni suradnici laici mogu dati značajan doprinos. Po pitanju zaručničkih tečajeva i priprava za brak predavač je naglasio potrebu da se kod polaznika tih tečajeva osvjesti suodgovornost u tim temeljnim događajima u njihovom životu. Na kraju je dr. Grbac istaknuo važnost nastupa u prenošenju kršćanskih vrednota i vjerskih istina naglasivši kako jedino egzistencijalni način govora može imati uspjeha.

U nastavku je održan koreferat na temu pastorala odraslih gdje je Vedrana Blašković  prigodno predstavila djelovanje Obiteljskog centra iz Rijeke u Organizaciji Ureda za obitelj Riječke nadbiskupije putem Obiteljske škole Riječke metropolije. Ovaj ured, osnovan 2002. godine, djeluje u pet pravaca: priprema za brak, praćenje mladih bračnih parova i škola za roditelje, bračno i obiteljsko savjetovalište, obiteljska škola i zajednice obitelji, obiteljska duhovnost. Predstavljeni su programi priprema te frekventnost i dinamika održavanja, a spomento je primjerice da je u 2007. godini tečaj pohađalo 756 parova. Kao svrha i cilj tih tečajeva istaknuto je napose: dobrobit braka i obitelji, jačanje, njegovanje i održavanje bračnih odnosa, osnaživanje i ohrabrivanje mladih bračnih parova za otvorenost, suradnju i prihvaćanje pomoći, preventivno djelovanje na smanjenje produbljivanja kriza koje dovode do razvoda braka te stvaranje čvrstih i zdravih temelja na kojima će počivati mlada obitelj.

U nastavku susreta su po skupinama održane tematske radionice, dvije, na temu rada sa biblijskom skupinom i priprave odraslih za sakramente kršćanske inicijacije vodili su mr. Anđela Jeličić i vlč. Maximilijan Ferlin, a dvije o zaručničkom tečaju vodile su Ana Cvitan i Vedrana Blašković.

Nakon iznošenja rezultata radionica sudionicima je najavljen posljednji susret ovog tečaja na temu liturgijskih skupina o čemu će  slijedeće subote govoriti mr. Ivan Milovčić a prigodni koreferat iznijeti će č.s. Branka Matika.

G. Krizman

Najave