Srijeda, 19 lipnja, 2024
Pastoral mladih

KUMI o ljubavi

Članovi Katoličke udruge mladih Istre (KUMI) obilježili su Valentinovo u nedjelju, 17. veljače prigodnim druženjem u Žminju, u središnjoj Istri. Poludnevni susret započeo je poslijepodnevnim okupljanjem ispred župne crkve sv. Mihovila arkanđela a razni sadržaji izredali su se do večernjih sati. Misno slavlje koje je održano u prvom dijelu ovog druženja predvodio je vlč. Bernard Jurjević voditelj doma pri Pazinskom Kolegiju i župnik Cerovlja, a za sakrament pokore sudionicima susreta bili su na raspolaganju župnik domaćin vlč. Jordan Rovis i o. Josip Euzebije Knežević, pavlin iz sv. Petra u Šumi.

U prigodnij homiliji vlč. Jurjević istaknuo je možda ne toliko očitu  vezu korizme i obilježavanja Valentinova kroz pojam ljubavi u uskrsnuću. Ta je ljubav kroz povijest davala ljudima snagu i poticaj da se otisnu prema nekim novim obalama te se tako odupru rezignaciji i očaju, koji je jedna od napasti u životu vjernika. Propovijednik tu navodi primjer Abrahama koji se unatoč poodmankloj dobi posve prepustio djelovanju Božje volje u svome životu. Istaknuto je između ostalog da po Isusu Kristu, Bog i današnjem čovjeku šalje pomoć u razlučivanju dobra od zla i odabiru  pravoga puta kojeg je pripravio svakome čovjeku.

Valentinovo

Po završetu sv. Mise koju su KUMI i glazbeno animirali, u obližnjim društvenim prostorijama prigodno predavanje na temu ljubavi održao je o. Euzebije. U Bibliji se ljubav spominje 206 puta a zaljubljenost 2 puta( i oba puta sa kobnim završetkom), rečeno je na početku predavanja tijekom kojeg su napose istaknuta obilježja koja razlikuju zaljubljenost od ljubavi-zaljubljenost je prolazno stanje a ljubav je odabir, čin koji podrazumjeva odluku, odgovornost i žrtvovanje, iz ljubavi. O. Euzebije je prenio i nekoliko prigodnih misli na temu ljubavi i zaljubljenosti koje su izrekli duhovni velikani i druge povijesne ličnosti. Zatim su uslijedila svjedočanstva mladih bračnih parova, članova KUMI, o zaljubljenosti, ljubavi i braku, u čijem su zbližavanju KUMI, sa svojim susretima i duhovnošću, imali udjela. Susret je nastavljen u opuštenoj atmosferi druženjem uz glazbu i prigodni domjenak.

KUMI su osnovani 1999. godine  i od tada okupljaju mlade na susrete, hodočašća, duhovne obnove, a povremeno potiču i organiziraju razne kulturne, ekološke i karitativne inicijative koje su obilježene druženjem i zajedništvom te prožete dubokim vjerskim nadahnućem. Na nedavno održanoj izbornoj skupštini udruge dugogodišnji predsjednik  Ivan Mejak prepustio je vodstvo novoizabranom predsjedniku Johnnyju Grabroviću koji je i ovom prigodom izjavio kako će i u budućnosti udruga nastaviti sve vrijedne inicijative koje su već postale tradicionalne te obogatiti svoje djelovanje novim suradnjama sa srodnim udrugama, društvima i institucijama. Ovom je prigodom uz ostalo najavljen i organizirani odlazak članova KUMI na ovogodišnji Susret hrvatske katoličke mladeži u Varaždin, a mladi su prigodno potaknuti i na priključivanje organiziranom odlasku na Uskrsfest, kako bi, između ostalog, pružili podršku izvođačima i autorima sa ovog područja koji će nastupiti na tom najznačajnijem festivalu hrvatske duhovne glazbe.

G. Krizman

Najave