Utorak, 25 lipnja, 2024
Novosti

Pazin: Humanitarni koncert „Istra nadbiskupu Josipu Pavlišiću“

Tradicionalni božićni humanitarni koncert Caritasa Porečke i Pulske biskupije održan je u subotu, 20. prosinca 2014., u popodnevnim satima u sportskoj dvorani Pazinskog kolegija. Geslo ovogodišnjeg koncerta bilo je „Istra nadbiskupu Josipu Pavlišiću“, prigodno uz obilježavanja stote obljetnice rođenja riječkog nadbiskupa rođenog u Istri, u selu Srbljani nedaleko Pazina. Prihod koncerta, uvećan dodatnim prilogom dijecezanskog Caritasa i Biskupije u visini od 60.000 kuna, doniran je za potrebe slijepih Istarske županije.  

U dvoipolsatnom programu predstavio se unikatni varijetet, šarolika plejada izvođača, različitih glazbeno-scenskih žanrova, svih dobnih skupina, iz svih dijelova Istre. Uz gotovo 1500 posjetitelja od kojih su neki došli autobusima zajedno sa svojim župnicima, koncertu je nazočio porečki i pulski biskup mons. Dražen Kutleša, biskup u miru mons. Ivan Milovan, dogradonačelnica Pazina Mirjana Galant te drugi predstavnici crkvenih i civilnih upravnih struktura.
Koncert je otvorio Združeni crkveni zbor „Umag-Trviž-Stari Pazin“ himnom „Lijepa naša“ te svečanom pjesmom „Krasna zemljo Istro mila“.

Nakon uvodnog pozdrava okupljenima voditeljica Paola Baričević kratko je predstavila Udrugu slijepih i slabovidnih osoba Istarske županije. U svom pozdravnom obraćanju ravnatelj dijecezanskog Caritasa vlč. Željko Zec spomenuo je značajnije aktualne projekte Caritasa, između ostalog i prilog od gotovo milijun kuna za pomoć ljudima u poplavljenim područjima, te je napose izrazio zadovoljstvo činjenicom da je pri nedavnom posjetu Porečkoj i Pulskoj biskupiji ravnatelj Caritasa Đakovačko – osječke nadbiskupije vlč. Ivica Rebić rekao kako je Istra bila prva od hrvatskih biskupija koja je reagirala slanjem pomoći u poplavljena područja. Vlč. Zec je spomenuo i podijeljene stipendije Biskupijske zaklade „Blaženi Miroslav Bulešić“, te još 50 000 kuna prethodno doniranih Udruzi slijepih Istarske županije za dovršenje radova na Kući svjetla u Cukrićima.

Djeca iz glazbene radionice Udruge Vocalistra,uz gitarsku pratnju Ivana Lucha i  Petra Golob,  te pod dirigentskim vodstvom prof. Marice Ursić izveli su pjesmu „Mi želimo uzdić Isusa“. Solistica  Sara Ursić, uz pratnju Ivana Lucha  otpjevala je „Da sam ja netko“.
Vokalna skupina Rožice i Zbor Pazinskog kolegija što je plod suradnje Gimnazije i strukovne škole „J. Dobrile“ iz Pazina, Pazinskog kolegija – klasične gimnazije i Udruge Vocalistra, otpjevali su  pjesmu „Open the eyes“. Gitaru  je svirao Ivan Luch, bas Daren Gnajtović, cajon(udaraljke)  Josip Golob, drugu gitaru Petar Golob, a skupinu vodi prof. Marica Ursić.
 Uslijedio je plesni nastup mlađe i starije grupe KUD-a „ Savičenta“  iz Svetvinčenta  koji su otplesali “Balun”  i “Balo de kušin” . Istarski kantautor zabavne glazbe Serđo Valić predstavio se s tri svoje aktualne uspješnice , „Zakantaj Istro“, „ Kome sam se zamjerio ja“ ,i „ Kad ti jave“.
Pjevači iz muške klape „Brnistra“ iz Pule izveli su „Da bi udrile sve fortune“  te božićni pučki napjev Zdravo budi mladi kralju u aranžamanu Ljube Stipišića Delmate.
Potom je biskup u miru Ivan Milovan iznio svoja sjećanja na nadbiskupa Josipa Pavlišića. Mons. Milovan je podsjetio kako je nadbiskup Pavlišić  ulagao velike napore u obnovu Crkve, obnovu vjerskog života  svojih župljana nakon Drugog svjetskog rata unatoč svim poteškoćama s kojima se je, zajedno s narodom, suočavao. Obnavljao je crkvene objekte, brinuo za sjemeništarce u Pazinu, od najosnovnijih potreba prehrane, a potom i o svemu ostalom.
Isto je nažalost morao raditi i 1991. na području Riječko – senjske nadbiskupije, na prostoru zahvaćenom oružanim sukobom tijekom Domovinskog rata i teškom obnovom nakon toga.
Mons. Milovan je naglasio kako je nadbiskup Pavlišić bio  veliki autoritet u narodu, no naravno nisu izostale i namjere onih koji su ga se htjeli riješiti u ta turbulentna vremena, što se nerijetko događalo istaknutim katoličkim ličnostima. Bio je čovjek iz naroda i za narod, naglasio je mons. Milovan. Nakon govora biskupa Milovana slijedeći glazbeni broj, pjesmu „Iznad oblaka“ otpjevala je mlada glazbena nada Nikolina Kuhar. Kvartet „Istria“ iz Labina, uz mandolinu, gitaru, harmoniku i kontrabas izveli su zabavne evergreene „Ružo moja crvena“,  „Samo anđeli znaju“ i „Ne diraj moju ljubav“. Mladi glazbenik Gianluca Draguzet, bivši učenik pazinskog kolegija otpjevao je pjesmu „Zavoli me“. Uz harmoniku, akustičnu gitaru, kontrabas i akustične bubnjeve grupa „Naftalin“ iz Pazina predstavila se publici pjesmama „ Noćas“ , „Zar ne znaš“ te božićnom „Bijeli Božić“  u prepjevu Ivice Šerfezija. Mirta Krsnik  iz Pule otpjevala je pjesmu „On my own“, a zatim su članovi  Mješovite vokalne skupine  „Nešpula“ iz Pule izveli pjesmu „Naranča“, te „Božićni miksić“.
Koncert je zaključio Združeni crkveni zbor „Umag-Trviž-Stari Pazin“ prekrasnom arijom „La Vergine degli Angeli“ iz Vedijeve „La forza del destino“, te veličanstvenom papinom himnom „Svečan glas“ .
Nakon završetka glazbenog dijela biskup Kutleša je uručio veliki simbolični ček sa 60 000 kuna predsjedniku Udruge slijepih Istarske županije Zlatku Kuftiću, koji je ujedno i predsjednik Udruge i voditelj Edukacijsko rehabilitacijskog centra slijepih Istre  – Regionalnog centra inkluzivnog turizma u Cukrićima. Ček je biskupu na pozornicu donio Azem Gušani iz Caritasove Kuće milosrđa  u Majmajoli. Od prodaje ulaznica za koncert sakupljeno je 38000 kuna, a razliku do 60 000 kuna osigurao je biskupijski Caritas i Biskupija. Uz prethodno doniranih 50 000 kuna Biskupija je ove godine Udruzi slijepih donirala sveukupno 110 000 kuna.
Na kraju su svi izvođači  zajedno s cijelom dvoranom zaključili to lijepo glazbeno i humanitarno druženje pjesmom „Zdravo Djevo“.

koncert Caritaskoncert Caritas 
koncert Caritas koncert Caritas 
koncert Caritas koncert Caritas
koncert Caritas koncert Caritas 
koncert Caritas  

Najave