Četvrtak, 18 travnja, 2024
Udruge

FSR – Franjevački svjetovni red

FRANJEVAČKI SVJETOVNI RED ( OFS) franjevački svjetovni red ustanovljen je po nadahnuću i primjeru sv. Franje Asiškog. Dio je velike franjevačke obitelji i  otvoren je svim vjernicima; pripadaju mu muževi i žene koji svoje poslanje žive u svijetu, obitelji, vršeći svoje staleške dužnosti.

OFS ISTRA : https://ofsistra.wordpress.com/ofs/

FRANJEVAČKI se zove jer u zajedništvu franjevačke obitelji nastojimo živjeti Evanđelje po uzoru sv. Franje Asiškog. Nadahnjuje nas njegov duh; oduševljava i privlači njegova izvornost i jednostavnost

SVJETOVNI jer ostajemo u svojim obiteljima, na svojim radnim mjestima, vezani smo svojim dužnostima te u uvjetima svakodnevnog života u susretu s drugim ljudima svjedočimo svoju vjeru.

RED jer se radi o crkvenoj ustanovi kojoj Crkva potvrđuje Pravilo, Konstitucije, Obrednik… te bdije nad njihovim autentičnim tumačenjem. Po kanonskom pravu, Red ima pravnu osobnost unutar Katoličke Crkve.

Po uzoru na svog utemeljitelja sv. Franju, kao članovi OFS-a obavezujemo se dublje ostvarivati svoja krsna obećanja, promicati mir, dostojanstvo ljudske osobe i humanije odnose u društvu.Nadahnuti evanđeoskim duhom, radosno susrećemo braću i sestre, posebice one koji su siromašni i na rubu društva. Kao zajednica iza koje stoji Crkva sa svojim autoritetom, OFS služi Crkvi u promicanju evanđeoske poruke preko njezinih oblika evangelizacije, surađuje i stavlja se na raspolaganje opće i mjesne Crkve.

OFS je organizirano zajedništvo u bratstvima:mjesno, područno i nacionalno. Svako bratstvo ima svog ministra, vijeće i duhovnog asistenta. Vodstvo Reda čini Međunarodno vijeće s a sjedištem u Rimu.

Mjesno bratstvo OFS-a živi svoje poslanje preko redovitih susreta, župskih aktivnosti, duhovnih obnova, sakramentalnog života, raznih oblika karitativnog i socijalnog rada te dosljednim svjedočenjem vjere u svakodnevnom ophođenju s ljudima i svemu stvorenomFranjevački svjetovni red ustanovljen je u nadahnuću i po djelovanju sv. Franje Asiškoga i dio je velike franjevačke obitelji koji se dijeli na Prvi red, Drugi red (klarise) i naš Franjevački svjetovni red, do nedavno poznat kao Treći red sv. Franje.

U Porečkoj i Pulskoj biskupiji djeluju četiri mjesna bratstva (MB)  OFS-a:

1. Mjesno bratstvo sv. Antun , Varaždinska 2, Pula

               ministra: Anica Čortoloman, kontakt: anica.cortoloman@gmail.com

               duhovni asistent: fra Mate Trinajstić,OFM

               30 članova

2. Mjesno bratstvo sv. Ivan Krstitelj, Medulinska 4, Pula

                ministar: Vedran Vojnić  vedran.vojnic@inet.hr

                duhovni asistent: fra Jere Vujić, OFMConv

                 25 članova

3.Mjesno bratstvo sv. Franjo, Uspon sv. Franje 9, Pula

                ministra: Samanta Jadreško,  samanta.jadresko@gmail.com

                duhovni asistent: fra Đuro Vuradin, OFMConv

              11 članova

4. Mjesno bratstvo sv. Elizabete, Franjevački samostan Rovinj

              ministra: s. Negica StojanovskI

               duhovni asistent: fra Leopold Mičić, OFM

                22 člana

Četiri mjesna bratstva u Porečkoj i Pulskoj biskupiji dio su Primorsko-istarskog područnog bratstva “Majke Božje Trsatske” sa sjedištem na Trsatu.

Primorsko-istarsko područno bratstvo imalo je izborni kapitul održan 12.03.2016. na Trsatu te je izabrano novo Područno vijeće u sastavu:

  1. Blaženka Kulić ( Krnjevo, Rijeka) – područna ministra
  2. Vedran Vojnić (sv. Ivan Krstitelj, Pula) – zamjenik područne ministre
  3. Samanta Jadreško (sv. Franjo, Pula) – područni povjerenik za formaciju
  4. Jelena Klarić (Trsat, Rijeka) – područna tajnica
  5. Karmen Vukelić (Trsat, Rijeka) – područna blagajnica
  6. Gianna Gabriela Grazianni (Krnjevo, Rijeka) – područni povjerenik za Framu
  7. Elida Verunica (Žabica, Rijeka) – povjerenik za karitativno djelovanje
Kalendar događanja za istarska bratstva OFS-a, za 2016. godinu:

Travanj: hodočašće članova OFS-a iz Pule u Zagreb, u samostan sv. Leopolda u  Dubravi, gdje će biti izložena relikvija tijela sv. Leopolda Bogdana Mandića.

Najave