Srijeda, 22 svibnja, 2024
Miroslav BulešićNovosti

Dodijeljene stipendije Biskupijske zaklade Bl. Miroslav Bulešić

Podjela  stipendija Biskupijske zaklade Bl. Miroslav Bulešić

Porečka i Pulska biskupija podijelila 104 stipendije, učenicima osnovnih i srednjih škola te studentima; 568 500 kuna uloženo je u mlade, u obrazovanje, u budućnost.
U subotu, 20. prosinca 2014. u Pazinskom kolegiju podijeljene su stipendije novoosnovane Biskupijske zaklade „Blaženi Miroslav Bulešić“. Stipendije je uručio porečki i pulski biskup mons. Dražen Kutleša.

Okupljenim dobitnicima stipendija obratio se ravnatelj Caritasa Porečke i Pulske biskupije vlč. Željko Zec, koji je izrazio radost što se je umješnim pristupom ekonomskom poslovanju biskupije pronašlo sredstva kako bi se dodjelom učeničkih i studentskih stipendija  pomoglo obiteljima slabijeg imovinskog stanja.  U nastavku je predstavio Zakladu te na poseban način istaknuo da Zaklada nosi naziv našeg najmlađeg blaženika, svećenika Miroslava Bulešića, koji nije „savio kičmu“ nego je ostao vjeran Bogu i vrednotama „koje mu“, znao je, „nitko ne može oduzeti“. Vlč. Zec je pozvao dobitnike stipendija da opravdaju primljeni dar tako što će ozbiljno prionuti učenju te jednog dana postanu aktivni i odgovorni članovi Crkve i društva.
Na poziv voditeljice programa, vjeroučiteljice Nele Peteh, nazočnima se zatim obratio ordinarij mons. Dražen Kutleša koji je naglasio kako se ovim stipendijama željelo pomoći i onima koji uobičajeno ne bivaju obuhvaćeni studentskim stipendijama, obiteljima učenika osnovnih i srednjih škola. Željeli smo da dobitnici ovih stipendija osjete radost primanja, ali i da razviju svijest radosti darivanja te jednoga dana budu oni sami spremni pomoći potrebnima. Kao što svi mi nismo zaslužili Božju milost, ali nam je On obilno daruje, tako i vi djeco, budite svjesni da niste zaslužili sve što vam roditelji pružaju. Stoga smo ovom novčanom pomoći htjeli pomoći vašim roditeljima da se za ovaj Božić u vašim obiteljima osjeti veća radost zbog primljenog dara, rekao je biskup.
Biskup je zatim svakom dobitniku  osobno uručio potvrdu o dodijeljenoj stipendiji.     
Dodijeljeno je  29 stipendija po 3000 kuna učenicima osnovnih škola, ukupnog iznosa  87 000 kuna,  27 stipendija po 5000 kuna učenicima srednjih škola ukupnog iznosa  135 000,  47 stipendija studentima, po 7000 kuna, ukupnog iznosa 329 000, te jedna stipendija za post doktorsku specijalizaciju u iznosu od 23 500 kuna.
U ime dobitnika stipendija riječi zahvale Biskupu i dijecezanskom Caritasu izrekla je Lidija Košeto.
Uručenje stipendija popraćeno je prigodnim glazbenim programom Zbora Kerubini iz Raše.
Biskupijska zaklada „Blaženi Miroslav Bulešić“ za pomoć učenicima i studentima osnovana je na duže razdoblje Odlukom biskupa mons.  Dražena Kutleše,  1. listopada 2014. u skladu sa Zakonikom kanonskog prava kann. 1299. – 1310. Zaklada djeluje kao nesamostalna nabožna zaklada.
Osnivač zaklade je Porečka i Pulska biskupija, sjedište zaklade je u Pazinu. Vođenje Zaklade povjereno je Caritasu Porečke i Pulske biskupije. Odgovorna osoba je Upravitelj Zaklade, ravnatelj Caritasa Porečke i Pulske biskupije vlč. Željko Zec.
Molbe za dodjelu novčane pomoći kandidati dostavljaju u pisanom obliku u predviđenom roku za zaprimanje molbi, od kolovoza do kraja studenog, u sjedište Zaklade na adresu Caritasa Porečke i Pulske biskupije.
Sve potrebne formulare te detaljne upute za podnošenje molbe moguće je preuzeti u Caritasu Porečke i Pulske biskupije ili na ovoj mrežnoj stranici biskupije, www.biskupija-porecko-pulska.hr.

Najave