Subota, 13 srpnja, 2024
Katehetski ured

Pazin: Drugi susret tečaja za župne animatore

U subotu, 16. veljače u Pazinskom Kolegiju održan je drugi susret tečaja za župne animatore kojeg organizira Katehetski ured Porečke i pulske biskupije. Susret je započeo molitvom uz prigodnu prezentaciju koju je pripremila vjeroučiteljica Nela Peteh.  Tema ovog drugog susreta bila je Potvrđenička katehetska skupina o čemu je govorio dr. Josip Šimunović, svećenik Zagrebačke nadbiskupije i docent na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, tijekom predavanja pod nazivom „Pastoralno-katehetska promišljanja o izvedbi jednogodišnje priprave kandidiata za sakrament potvrde“ u kojem su, uz ostalo, razmotrena obilježja župne kateheze kao oblika pastoralne skrbi za potvrđenike u župnoj zajednici.

On je na poseban način naglasio važnost župne kateheze u pripravi za sakrament potvrde jer upravo župna kateheza bitno doprinosi razvoju osobne vjere kroz iskustvo u župnoj zajednici. Župna kateheza omogućuje praktično iskustvo vjere jer odgaja za zajedništvo, potiče na  angažman u župnoj zajednici i odgaja za iskustvo euharistijskog slavlja.

Foto

U koreferatu koji je uslijedio mr. Anton Peranić prikazao je metodologiiju pristupa i rada u fazama sa skupinom potvrđenika, ali i njihovim roditeljima i kumovima, koji imaju bitnu ulogu u pripravi kandidata  za primanje tog sakramenta.  Uslijedile su radionice na kojima su polaznici bili podjeljeni u četiri skupine: u dvije se, uz moderiranje s. Branke Matika i vjeroučitelja Kazimira Brljavca, razmatralo o radu sa potvrđenicima prema planu i programu župne kateheze i po principu “Celebratio Catehetica”, a radionice na temu rada sa roditeljima i kumovima potvrđenika vodili su mr. Peranić i Dajna Jogan Linić. Uslijedila si izvješća po grupama, a susret je završio najavom teme za slijedeću subotu kada će o katehetskoj skupini odraslih govoriti dr. Josip Grbac sa Riječke teologije, svećenik Porečke pulske biskupije.

G. Krizman

Najave