Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024
Novosti

Pula: Održana Korizmena duhovna obnova

U crkvi franjevačkog samostana sv. Franje Asiškog u Puli održana je trodnevna korizmena duhovna obnova na temu „Božja ljubav sve mijenja“ koju je vodio o. Marko Kornelije Glogović iz pavlinskog samostana Gospe Sniježne u Kamenskom nedaleko Karlovca. Obnova je započela svečanim večernjim misnim slavljem u ponedjeljak, 11. veljače kada je ujedno proslavljen je blagdan Gospe Lurdske i svjetski Dan bolesnika. Tog je dana o. Glogović predvodio koncelebrirano misno slavlje u suslavlju domaćina fra Đure Vuradina te o. Josipa Euzebija Kneževića, pavlina iz pavlinskog samostana u Svetom Petru u Šumi. Predslavitelj je na početku misnog slavlja napomenuo značaj i bit  blagdana Gospe Lurdske, istaknuvši i činjenicu da se ove godine obilježava 150 obljetnica lurdskih ukazanja.

U prigodnoj homiliji o. Glogović je naglasio kako je Djevica Marija lurdskim ukazanjima  „donijela nebo na zemlju“, i to objavivši se upravo malenoj Bernardette. U nastavku homilije propovijednik je kroz više primjera prikazao djelovanje molitvenog apostolata Treće srce za spas nerođenih. O. Glogović je osnivatelj i duhovnik Centra za nerođeni život Betletem, Udruge Gabrijel i Zajednice molitve i žrtve za nerođene Treće srce. Čitava organizacija djeluje kooordinirano u pružanju sveobuhvatne pomoći trudnicama s najrazličitijim poteškoćama, a sve u cilju spašavanja života nerođenih.

Po završetku misnog slavlja održana je pobožnost klanjanja Presvetom sa prigodnim razmatranjima na temu evanđeoske poruke koju je također predvodio o. Glogović, a na samom kraju prve večeri ove duhovne obnove nazočnim bolesnicima podjeljeno je bolesničko pomazanje.  Drugog dana duhovne obnove prije večernjeg misnog slavlja održan je prigodni igrokaz na temu života kojeg su realizirali članovi pulskog ogranka molitvene zajednice Treće srce. Tog je dana o. Glogović posebno istaknuo odnos čovjeka prema Bogu – Ocu, prigodno naglasivši elemente molitve „Oče naš“.  Tijekom drugog i trećeg dana u jutranjim satima pružena je mogućnost osobnih razgovora sa voditeljem duhovne obnove. Duhovna obnova završena je večernjim misnim slavljem u srijedu 13. veljače. Sve tri večeri misna slavlja i ostale sadržaje glazbom je popratila pijanistica Ana Čuić i nekoliko mladih pjevača.

G. Krizman

Najave