Petak, 14 lipnja, 2024
Novosti

Izborna skupština Obiteljske udruge Centar „Nazaret“

U pavlinskom samostanu u Sv. Petru u Šumi održana je u 16. veljače u poslijepodnevnim satima redovita dvogodišnja izborna skupština Obiteljske udruge Centar „Nazaret“. Susret je započeo molitvom koju je prevodio  pater Krzysztof Rodak,  prior ovog pavlinskog samostana koji je ujedno i duhovnik udruge, te duhovnom obnovom koju je održao vlč. Bernard Jurjević. Potrebno je na poseban način zalagati se za obnovu duhovnog života u obiteljima, istaknuo je na početku svog izlaganja vlč. Jurjević, naglasivši kako je bitno prepoznati postojanje poteškoća u realnim životnim situacijama današnjih obitelji, priznati te poteškoće kao i postojanje napasti te prionuti rješavanju potpomognuti snagom koja priozlazi iz čovjekovog iskrenog odnosa s Bogom kroz molitvu.  Potom se osvrnuo na neke izuzetno zabrinjavajuće realnosti u određenim europskim sredinama gdje priznavanje istospolnih bračnih zajednica dovodi do izvrtanja temeljnih moralnih normi i prirodnih značajki odgojnog procesa u obrazovnim ustanovama.

Predavač je zatim dao kratki povijesni prikaz o tome kako su pojedini pape tretirali problematiku obitelji kroz pisane dokumente i konkretna djelovanja koje su obilježila njihove pontifikate. Tu valja istaknuti kako je papa Pio XII. u prvim poratnim vremenima proglasio 1947. Godinu obtitelji svjestan važnosti tog temeljnog entiteta ljudskog društva u teškom procesu poslijeratnog oporavka pred kojim se je nalazila tadašnja svjetska populacija. Istaknuta je nadalje bitna uloga koju danas imaju razne udruge i pokreti u promicanju svjesti o važnosti obitelji i njezine objektivne ugroženosti mnogim suvremenim tendencijama koje promiču ideje suprotne temeljnim moralnim vrijednostima društva. Vlč. Jurjević je na kraju svog izlaganja zahvalio nazočnima na zalaganju u promicanju obiteljskih vrednota u svojim sredinama i u društvu  te ih pozvao na suradnju sa svećenicima, mjesnim župnicima kroz  iskreni, prijateljski odnos koji će i prezbiterima biti jedna pomoć u što uspješnijem pastoralnom djelovanju na dobrobit župljana.

Na početku drugogo dijela susreta pročitano je pismo koje je za ovu prigodu udruzi uputio biskup porečki i pulski mons. Ivan Milovan u kojem je izražena zahvalnost članovima na promicanju obiteljskog pastorala na području biskupije. Zatim je dosadašnji predsjednik udruge Tomislav Milohanić predstavio operativno izvješće, projekte ostvarene  od prošlogodišnje redovite godišnje skupštine održane u siječnju, među kojima je istaknuto obilježavanje Dana života  predavanjem profesora Kunstelja na temu „Ljubitelji života – graditelji budućnosti“, sudjelovanje na Svjetskom kongresu obitelji u Varšavi u svibnju, održavanje Obiteljske nedjelje u Pazinu sa katehezom dr. Josipa Šimunovića u rujnu, hodočašće u Poljsku u listopadu, sudjelovanje na 5. Metropolijskoj obiteljskoj školi u Omišlju u studenom, zajednički doček Nove godine u Novigradu te drugi susreti i programi edukativnog, umjetničkog i karitativnog karaktera. Zatim je pater Krzysztof istaknuo zadovoljstvo zbog sudjelovanja predstavnika iz svih djelova Hrvatske na Svjetskom kongresu obitelji u Varšavi gdje se nazočne željelo pobliže upoznati sa Poveljom o pravima obitelji te potaknuti na takvo informativno djelovanje u svim dijelovima svijeta što je pater pater Krzysztof istaknuo kako jednu od planiranih aktivnosti u narednom periodu. Predstavljen je zatim operativni i financijski plan za tekuću godinu koji predviđa sve redovite, ali i mnoge nove inicijative udruge, što samostalno, što u suradnji sa srodnim udrugama i državnim institucijama.  Jedan od relevantnijih planova je aktivno sudjelovanje u pokretanju obiteljskih savjetovališta u više gradova diljem biskupije. U ovom dijelu sastanka iznesene su mnoge ideje i konretni prijedlozi za poboljšanje djelovanja udruge, uz ostalo i prijedlog imenovanja glasnogovornika u cilju uspješnije medijske promocije djelovanja društva ali i redovitog prisustva udruge putem očitovanja u javnim raspravama o aktualnostima iz njihove domene,  pa je stoga glasnogovornikom imenovan Davor Terzić. Na kraju je provedeno tajno glasovanje za izbor novog upravnog i nadzornog odbora te konstituiranje istih. Za predsjednika je potvrđen dosadašnji čelnik udruge Tomislav Milohanić, za dopredsjednika je potvrđen duhovnik udruge pater Krzysztof, administrativna tajnica ostaje Danijela Salomon, a vlč. Milivoj Koren i dalje će obnašati dužnost predsjednika nadzornog odbora.

G. Krizman

Najave