Ponedjeljak, 20 svibnja, 2024
Novosti

Fra Berard Barčić proslavio 104. rođendan

Na proslavi su, uz franjevce Zadarske provincije sv. Jeronima sudjelovali i gosti iz Konga, biskup mons. Sikuli Paluku Melkisedech i misionar fra Ilija Barišić.

U ponedjeljak, 22.rujna 2014. najstariji franjevac na ovim prostorima, o. Berard Barčić, proslavio je 104. rođendan. Na proslavi u pulskom franjevačkom samostanu sv. Antuna Padovanskog okupila se slavljenikova rodbina iz Kampora na otoku Rabu, franjevci iz svih istarskih, te nekih udaljenijih samostana. Jedan od nazočnih franjevaca bio je i fra Ilija Barišić, franjevac Zadarske provincije koji već preko 40 godina djeluje kao misionar u Kongu. Sa fra Ilijom su došli i gosti, mons. Sikuli Paluku Melkisedech, biskup područja Butembo-Beni u Demokratskoj republici Kongo u pratnji fra Gabriela Banyangira, župnika u Belgiji.

Nakon niza čestitanja okupljenima se kratko obratio i sam slavljenik preporučivši se u molitve te napomenuvši da ni on neće zaboraviti okupljenu braću kada bude u Vječnosti.

Fra Ilija je gostovao i propovijedao u pulskoj crkvi sv. Antuna, a zajedno s biskupom Paluku u proteklom je periodu obišao više gradova u sklopu kampanje pomoći misijama, te dobivajući nova kumstva za djecu u Kongu.

Fra Berard Barčić rođen je 22. rujna 1910. u Kamporu na otoku Rabu te je najstariji franjevac svoje provincije, a i najstariji redovnik na ovim prostorima. Rođen je u brojnoj obitelji koja je dala i dvije redovnice. U Rabu je završio osnovnu školu. Gimnaziju je pohađao u Senju, a opredijelivši se za redovnički stalež , nastavio je školovanje u Dubrovniku da bi završio i maturirao u Splitu. Stupivši u novicijat uzeo je redovničko ime Berard, ime prvog franjevačkog mučenika. Teologiju je pohađao i diplomirao u Splitu. Svečane redovničke zavjete položio je također u Splitu 1932. Za svećenika je zaređen 22. rujna 1933. godine. Mladu misu proslavio je u rodnom Kamporu 1. listopada 1933. Od 1934. do 1938. studirao je i diplomirao prirodne znanosti na sveučilištu u Zagrebu. Kao profesor predavao je na Badiji kod Korčule, u Pazinu, Zadru i Splitu. U franjevačkom redu obnašao je važne službe: bio je tajnik Provincije, definitor, magister novaka, rektor sjemeništa i gimnazije, dva puta provincijal, zatim kustos Provincije, generalni vizitator i generalni definitor, član vrhovne uprave Franjevačkog reda u Rimu. Napisao je 11 knjiga i mnoštvo radova i članaka znanstvenog, teološkog, povijesnog i informativnog karaktera. Nakon službe magistra novaka u Zadru premješten je u Pulu, gdje već boravi 36 godina. Redovito sudjeluje u zajedničkim molitvama sa subraćom, još je uvijek aktivan pomažući u pastoralnom radu, u slavlju mise i sakramenata, propovijedanjem, ispovijedanjem… U slobodno vrijeme piše, mnogo čita… iz njegove se sobe još i danas zna začuti „klapanje” njegove klasične pisaće mašine. Kako o njemu svjedoče ostali redovnici, o. Berard je uzoran redovnik, čovjek molitve, intenzivnog duhovnog života, uvijek spreman da primi one koji k njemu dolaze za ispovijed ili savjet.

Bistra je uma, prati i komentira događaje u Crkvi, u domovini i svijetu.

Neka ga Gospodin još dugo poživi i prati!

G. Krizman

Najave