Utorak, 21 svibnja, 2024
Novosti

Održani Dani Vukovara u Puli

U srijedu, 12 studenoga 2014., u sklopu obilježavanja Dana Vukovara u Puli, u pulskoj Katedrali Uznesenja Marijina održana je svečana sveta misa za sve poginule u obrani Vukovara, te za sve poginule i umrle branitelje. Misno slavlje predvodio je generalni vikar biskupije mons. Vilim Grbac uz koncelebraciju župnika župe sv. Antuna Padovanskog fra Tomislava Hrstića.

Predvoditelj misnog slavlja je na početku istaknuo da smo mi kršćani u prvom redu pozvani moliti za žrtve, te činiti sve da njihove žrtve ne budu uzaludne, već da sve to bude uistinu na dobrobit Domovine. U prigodnoj homiliji mons. Grbac je pozvao okupljene na preispitivanje koliko mi, svaki od nas, doprinosi da Domovina bude po mjeri čovjeka, da bude onakva kakvom su je branitelji željeli i za što su se žrtvovali. Pozvani smo cijeniti vrednote za koje su oni živjeli i umrli. Kršćani su pozvani biti znak u svijetu, a to mogu biti samo ukoliko se odreknu sebe i prihvate žrtvovati se za drugoga. I branitelji na bojišnici, i logoraši u logoru prihvatili su svoj križ koji će nositi do kraja života,a upravo po križu su najbliži Isusu Kristu.  Predvoditelj je zaključio zahvalom braniteljima na velikoj žrtvi, te izražavanjem uvjerenja da će Bog nagraditi sve njihove patnje.
Nakon mise u Domu hrvatskih branitelja održano je predstavljanje knjige  Davora Batraca „Na bojištu sjećanja, Davor Batrac Keks, od paklenog kraja do pakla i natrag“, knjige sjećanja  na strahote proživljene u logoru. Na predstavljanju knjige prigodni glazbeni   program izveo je  Zbor Gymnasium iz Pule. Pročitani su ulomci iz knjige, a predsjednik pulske HVIDRE predstavio je i program posjeta Vukovaru od 16. do 20. studenoga 2014. U ime istarske podružnice  Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, njezin je predsjednik Ivan Dumendžić, izrazio zahvalnost ravnateljici i osoblju Opće bolnica Pula za svu pomoć koju zdravstvena ustanova pruža članovima Društva, a dva člana društva predali su sanacijskoj ravnateljici dr. Ireni Hrstić na dar dva svoja osobna umjetnička ostvarenja.
 U ponedjeljak, u sklopu Dana Vukovara u Puli je održano otvorenje izložbe Dubravka Duića – Dunje. Dani Vukovara u Puli, od 10. do 12. studenoga 2014., održani su pod geslom „Vukovar – mjesto posebnog pijeteta“, u organizaciji istarske podružnice  Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora.  

G. Krizman

Najave