Subota, 25 svibnja, 2024
Novosti

Održana konferencija za novinare prigodom Božića

Dana 19. prosinca u prostorijama biskupijskog ordinarijata u Poreču održana je predbožićna konferencija za novinare, kojom prigodom je mons. Ivan Milovan, biskup Porečki i Pulski izrekao svoju Božićnu čestitku.

Iz čestitke izdvajamo: “Kristov navještaj o ljubavi koju Bog ima za svakog čovjeka, njegov univerzalni poziv na obraćenje i novi život u Kristovom duhu – upućen je svakom čovjeku bez obzira na boju kože, jezik, spol, naobrazbu. Za sve je On rođen, svima nam došao, za njega nema izgubljenog slučaja ni izgubljene generacije. Isusova Crkva ustrajno kroz povijest pronosi tu radosnu vijest evanđelja ljubavi, obraćenja, mira i bratstva svakoj novoj ljudskoj generaciji.”

Mons. Milovan naglašava: “Božić je blagdan sviju – posebno djece i mladih. Svojim su životom blizu svom početku, ali baš zato puni čežnje i nade u odrastanje i puno ostvarenje sebe kao osobe.  Ondje gdje se ljudi trude otvarati svoje srce za vrednote ljubavi, solidarnosti i pomirenja tu se događa istinska mladost, prava novost – obnova pojedinca i društva.”

U Božićnoj poruci mons. Milovan se dotaknuo i važnog događaja za Porečku i Pulsku biskupiju u 2006. godini, a to je Susret Hrvatske Katoličke Mladeži, Pula 2006., susret povezivanja, ohrabrenja na putu vjere i poticaja na radosno življenje po mjeri Kristovoj. Biskup je pozvao sve obitelji Istre neka otvore svoje domove mladima koji će pohoditi naš kraj.

Naglašeno je da ovdje nije cilj samo okupiti 15 000 mladih na jedno mjesto, već ih zaista susresti u svojoj zajednici, u svojim domovima.

Na konferenciji su sudjelovali i Marina Jeromela, vlč. Dalibor Pilekić i mr. Anđela Jeličić, članovi Organizacionog odbora Susreta Hrvatske Katoličke mladeži, koji su izvijestili o događanjima u Godini mladih, i tijeku priprema za Nacionalni susret.

Važan dio Godine mladih su mjesečni biskupijski susreti koji okupljaju i do 500 mladih, koji dolaze poslušati katehezu, sudjelovati na euharistiji, te na zabavno-rekreativnom programu koji slijedi. Uz osvrt na dosadašnje biskupijske susrete, i humanitarne akcije koje su tom prigodom organizirane, najavljena je i humanitarna akcija koja će se provoditi na nacionalnoj razini, s ciljem otvaranja fonda za školovanje djece, budućih štićenika “Kuće milosrđa” u Majmajoli, pokraj Vodnjana. Okosnica te humanitarne akcije bio bi glazbeni projekt, autorske duhovne glazbe istarskih izvođaća s posebnim gostima. Organizatori smatraju da je važno povezati Susret mladih s humanitarnom akcijom takve vrste, s ciljem senzibiliziranja mladih za potrebe mladih. “Kuća milosrđa” je jedinstvena ustanova u Hrvatskoj, specijalizirana za zbrinjavanje djece žrtava zlostavljanja, čije se otvaranje očekuje nakon Nove Godine.

Najave