Utorak, 21 svibnja, 2024
Pastoral obitelji

Biskupijski susret mladih – Zemi u PIćnu

U nedjelju 18. prosinca 2005 u Pićnu je održan 4. Biskupijski susret mladih – ZEMI koji je ponovno okupio oko 500 mladih iz cijele biskupije Porečke i Pulske. Susret je započeo predstavljanjem povijesti male Pićanske biskupije, te je nastavljen katehezom “Pokaži nam svoje lice” koju je održao vjeroučitelj Slavko Vukmanov Šimokov. Kroz biblijske tekstove u kojima nadahnuti pismi traže lice, odn. Blizinu Božju, voditelj je ispričao priču o monahu Epifanu, koji je u potrazi za Kristovim licem, otkrio Kristove crte u licima zaručnice, djeteta, bolesnika, zabavljača, suca… u svakom ljudskom licu. Objedinivši te elemente Epifan je stvorio ikonu kojoj su se svi poklonili. Vjeroučitelj je razmišljanje zaključio poticajem prisutnima da u licu onoga do sebe potraže i gledaju Kristovo.

U nedjelju 18. prosinca u Pićnu je održan 4. Biskupijski susret mladih – ZEMI koji je ponovno okupio oko 500 mladih iz cijele biskupije Porečke i Pulske. Susret je započeo predstavljanjem povijesti male Pićanske biskupije, te je nastavljen katehezom “Pokaži nam svoje lice” koju je održao vjeroučitelj Slavko Vukmanov Šimokov. Kroz biblijske tekstove u kojima nadahnuti pismi traže lice, odn. Blizinu Božju, voditelj je ispričao priču o monahu Epifanu, koji je u potrazi za Kristovim licem, otkrio Kristove crte u licima zaručnice, djeteta, bolesnika, zabavljača, suca… u svakom ljudskom licu. Objedinivši te elemente Epifan je stvorio ikonu kojoj su se svi poklonili. Vjeroučitelj je razmišljanje zaključio poticajem prisutnima da u licu onoga do sebe potraže i gledaju Kristovo.

Pokorničko bogoslužje je u pićanskoj župnoj crkvi predvodio vlč. Milan Zgrablić, razmatrajući priču o grijehu prvih ljudi, istaknuo je podmuklost i zavodljivost zla, koje se nameće čovjeku. A čovjek je stvoren kao dobro biće i pozvan je prihvatiti Božju milost i oproštenje.

Sv. misu predvodio je mons. Ivan Milovan, biskup Porečki i Pulski, te u propovijedi istaknuo vrijednost imena koje nosimo kao kršćani. Posebno je Marija je bila otvorena za Božji plan u svom životu, te smo i mi pozvani otvoriti svoje srce planu kojeg Bog ima za svakog od nas.

Mons. Milovan je citirao pisca Chestertona koji je govorio da nikad nije sreo čovjeka koji bi zbog bogatstva postao boljim i sretnijim čovjekom. Pravo ispunjenje čovjek dostiže svojim otvaranjem za Božje djelovanje.

Svoj osobni susret s Bogom posvjedočila je Kerin Šafranić, članica zajednice Nove evangelizacije iz Pule. Biti mlad znači biti Kristov, naglasila je Kerin.

Na ovom Biskupijskom susretu sudjelovali su i mladi iz KUMI, FRAME sv. Ivan, zajednice MI iz Vodnjana, raško-labinski sastav Kerubini, učenici Pazinskog kolegija, Neokatekumeni, uz požrtvovne domaćine iz Pićanske župe.

Na kraju sv. Mise predan je križ mladima iz Pazinskog dekanata, koji će biti domaćini slijedećeg BSM-ZEMI, u Sv. Petru u Šumi, 15. siječnja 2006. Križ će svakog tjedna biti u drugoj župi Pazinskog dekanata, što će biti povod za posebne aktivnosti u pojedinim župama, kao što je to učinjeno u Pićanskom dekanatu.

Izdvajamo humanitarnu akciju, biciklijadu, koju su organizirali mladi iz Pićna, ne bi li osigurali sredstva za poklone svojim prijateljima u invalidskim kolicima.

Nakon susreta upriličena je i zabava, koju su glazbom animirali mladi iz KUMI i FRAME. To je bila i prigoda da si na neformalan način prisutni mladi i biskup unaprijed izmjene Božićne čestitke.

Najave