Petak, 14 lipnja, 2024
Pastoral mladih

Biskupijski susret mladih – ZEMI u Sv. Petru u Šumi

U nedjelju, 15. siječnja 2006. u Svetom Petru u Šumi održan je peti po redu Biskupijski susret mladih – ZEMI, koji je i ovaj put okupio više stotina mladih iz cijele Istre, a i šire. Sadržaj se iz susreta u susret obogaćuje novim idejama te u njegovu osmišljavanju i realizaciji, uz stalni tim, uvelike sudjeluju i mladi pojedinog dekanata u kojem se susret održava.

Susret u Pazinskom dekanatu započeo je predstavljanjem četiri pjesme Susreta hrvatske katoličke mladeži, Pula 2006. između kojih je tročlana komisija u sastavu Tomi Ritoša, Mauricio Ferlin i Dolores Vojnić odabrala himnu koja će odsad i službeno najavljivati događaje vezane uz Susret mladih u travnju. Riječ je o pjesmi «Kap jedna mala», Kristine Jurman i Anđele Jeličić, u izvođenju grupe Poklòn i En Face. Pjesme koje su joj konkurirale, «Hej, javi se!» autora Davora Terzića, u izvođenju Bogdana Fabrisa; «Krist je tu i zove te!» autora Brune Krajcara, u izvođenju KUMI i Alena Vitasovića te «On je tu i zove te!» autora Danijela Damjanovića, u izvođenju grupe Poklòn i Davora Terzića bit će takoðer objavljene na nosaču zvuka koji se kao dio humanitarne akcije s ciljem osnivanja fonda za školovanje zlostavljane djece, štićenika doma u Majmajoli, planira izdati u Korizmi. Time se, uz promociju nacionalnog susreta, mlade želi senzibilizirati za potrebe mladih kao i kvalitetnim duhovnim izričajem katehizirati budući da je glazba mladim ljudima jedan od najprihvatljivijih medija.

Razmatrajući naslov kateheze «Ti si Sin moj», vjeroučitelj Damir Depikolozvane, govorio je o ljubavi između Oca i Sina, odnosu na kojem trebamo graditi i vlastite, podsjećajući da ljubiti znači darivati se, a to nas neprestano obogaćuje. Bog je svoga Sina poslao da nam iskaže svoju ljubav, da nas spasi i pomiri. Isus, koji naučava kao onaj koji ima vlast nad prirodom i opraštati grijehe, uzor nam je u svetosti.

Na blagdan Pavla Pustinjaka, zaštitnika pavlinskog reda, mladima je život sveca približio o. Euzebije, a zatim ih upoznao s plodnim djelovanjem, ali i progonima pavlina. Danas u Hrvatskoj djeluju na 4 mjesta te ih ima svega 12 ili 13, istaknuo je te otvoreno uputio poziv mladićima ohrabrivši ih riječima: «Ne boj se! Kao što je Pavla vodio kroz pustinju, Bog će i tebe voditi.» Tijekom svoje povijesti, pavlinski je red posebno njegovao i ljubav prema Blaženoj Djevici Mariji te je barokna Crkva Sv. Petra i Pavla u Sv. Petru u Šumi poznata i po slici Jasnogorske Gospe koja je na Badnjak 1721. godine plakala krvavim suzama. Riječ je o kopiji ikone koja se otada časti, a prikazuje Gospu koja jednom rukom drži Isusa, drugom ukazuje na Njega i kao da poziva: Njega slušajte, povjerite mu svoj život!

Od rujna 2003. godine u sklopu Pavlinskog samostana djeluje i Centar za nerođeni život koji između ostalog savjetuje i zbrinjava trudnice te su okupljeni mladi svojim milodarom imali prilike pomoći djelovanje Centra iskazujući time i svoj stav prema životu u utrobi majke.

Misi je prethodilo skazanje «Svadba u Kani» grupe mladih Nova evangelizacija iz Pule u kojoj su ponovno odjeknule riječi: «Što god vam kaže, učinite».

Vrhunac programa bilo je misno slavlje. Prepoznajemo li Isusa, posebno ako je drugačiji od naših zahtjeva, zamisli i želja, bilo je pitanje koje je voditelj euharistije, vlč. Ilija Pavlović postavio u svojoj propovijedi. Isus stanuje tamo gdje je otvoreno srce, gdje nema predrasuda gdje se oči ne zatvaraju za nevolju. Isus stalno dolazi, mi ga promašujemo, ne prepoznajemo. A čovjek je poput odapete strijele, slobodan u svom izboru puta ili u promašaju. Kojim čulom možemo prepoznati Mesiju? Čisto srce čuje Božji glas, rečeno je. I ono otvoreno ljubavi, istini. Na svom putu Isus nije nikoga odbio, sam je bio živo Evanđelje. Tražimo li ga kakav jest ili smo još na lijepoj priči o Mesiji? Govor Boga i ljubavi, za razliku od govora svijeta i interesa traži prihvaćanje promjene, mijenjanje ustaljenih pozicija, otvaranje za život u punini i istini.

Svoje je svjedočanstvo vjere, pred kraj misnog slavlja, dao student teologije i angažirani član Katoličke udruge mladih Istre, Danijel Damjanović. Život u vjeri nije lagan, traži cijelu osobu, no, ne trebaš biti svet da dođeš pred Boga. Prihvaćanje vlastite grešnosti i ograničenosti daje slobodu. I danas, ističe Danijel, kao i prije svog obraćenja ima planove, snove od kojih ne odustaje, ali zna kome pripada posebno mjesto u njegovu srcu i životu.
Koliko je Susret hrvatske katoličke mladeži važan posvjedočilo je i prisustvo grupe mladih iz Gospićko-senjske biskupije, koji su predvođeni vlč. Tomislavom Rogićem iz Ogulina i Gospića došli posebno zbog Biskupijskog susreta mladih – ZEMI. Podržavši mlade Porećke i pulske biskupije u njihovim nastojanjima i okupljanjima, posvjedočili su kako se ozbiljno spremaju za Susret u Puli, 29. i 30. travnja.

Predajom križa mladima iz Labinskog dekanata najavljen je sljedeći Biskupijski susret mladih – ZEMI, 19. veljače u Podlabinu, a druženje mladih nastavljeno je uz glazbu Davora Terzića i za tu priliku osnovane grupe pod nazivom «Fešta».

Najave