Nedjelja, 14 travnja, 2024
CaritasNovosti

Održana humanitarna akcija „Srce na dlanu u Barbanu“

Povodom blagdana Tijelova i ove godine se održao, već tradicionalni, humanitarni koncert „Srce na dlanu u Barbanu“. Koncert je održan 8.06.2023. u prostoru dvorišta uz župnu crkvu sv. Nikole. U programu je sudjelovalo puno izvođača, različitih izričaja i stilova, te je svatko od prisutne publike za sebe pronašao nešto posebno, nešto u čemu je uživao.

Program je počeo već u popodnevnim satima, organizatori su pripremili brojna ugodna iznenađenja za okupljene. Jedno od atraktivnijih bila je vožnja Barbanom s „veselim vlakićem“, što se posebno svidjelo djeci. Za vrijeme okupljanja publike ispred crkve, DJ Sosa je birao i puštao glazbu. Ante Sosa je dugogodišnji suradnik koji se redovito, već osam godina, odaziva na sve do sada održane humanitarne koncerte.

Čast da prve nastupa imale su „Barbanske mažoretkinje“. Njih uvježbavaju sestre Nina i Karla Harić iz Pule. Na nedavno održanom državnom takmičenju u Puntu na otoku Krku, kadetkinje su osvojile 2. mjesto, te postale viceprvakinje Republike Hrvatske u disciplini štap.  Najprije su izvele tu točku a potom su male mažoretkinje izvele svoju točku sa štapom. Uslijedio je nastup kadetkinja u disciplini pomponi. Njihove poletne i virtuozne koreografije publika je nagradila snažnim aplauzom.

Članovi nedavno osnovane udruge „Barbanska kula“  su pripremili light show za okupljene te mogućnost da se zainteresirani okušaju u vještini gađanja lukom i strelicama. Udruga okuplja zaljubljenike u barbansku povijest i neke od srednjovjekovnih vještina: gađanje lukom i strijelom, kopljem, baratanje vatrom i zastavama, mačevanje i sl.

Glazbeni dio koncerta

U crkvi sv. Nikole je Mješoviti pjevački zbor „Roženice“ iz Pazina održao program koji je trajao gotovo sat vremena. Izvodili su različiti repertoar, od obrade pjesama Olivera Dragojevića i Zlatana Stipišića Gibonia, duhovnih pjesama, popularnih talijanskih kancona do  pjesme „Kalamari“ premjerno izvedene na nedavno održanom susretu „Naš kanat je lip“ u Poreču. Sjetili su se i opusa njihovog bivšeg dirigenta, maestra Nella Milottia, izvevši nekoliko njegovih pjesama, s festivala MiK. Publika u dupkom punoj crkvi, bila je oduševljena pjevanjem zbora pa je nakon svake odpjevane pjesme jako i srdačno pljeskala, nerjetko i pjevajući s izvođačima tijekom njihove izvedbe.

Nakon toga, u glazbenom djelu humanitarnog koncerta sudjelovali su Alen Lazarić i njegov band, te mladi barbanski glazbenici „Napa band“. Svojim su muziciranjem oraspoložili sve okupljene, potaknuli ih na ples i stvorili ozračje ugode, veselja i dobre zabave. Svi prisutni su imali mogućnost da tijekom koncerta po povoljnim cjenama konzumiraju piće i pripremljenu hranu, kupe listiće tombole i majice s logom koncerta. Razdoblje ugroze od korone je, na svu sreću iza nas. Evidentno je kako su ljudi zaista željni druženja, uzajamne interakcije i zabave, opuštanja od svakodnevnih briga i obaveza.

Bogata tombola

Mudra izreka kaže: „Nikada nemojte prestati raditi male stvari za druge ljude, jer često upravo takve sitnice zauzimaju najveći dio njihova srca.“ S tom izrekom kao vodiljom, članovi Župnog Caritasa su organizirali ovogodišni humanitarni koncert, koji polako prerasta u tradicionalnu manifestaciju, vezano uz blagdan Tijelova. Jedan od pokretača i idejni začetnik je župnik don Bernard Jurjević, uz svesrdnu pomoć brojnih suradnika. Naravno treba istaknuti i mnoge sponzore, ne samo s područja Općine Barban već iz cijele Istre. Oni su pomogli u prikupljanju materijala i usluga, odnosno artikala za bogatu tombolu. Ove godine je pripremljeno oko 1300 artikala.

Sva prikupljena sredstva će biti proslijeđena za potrebe udruga: „Srce za Ivana“, „Naš san, njihov osmijeh“ i „Riječko srce“, te za potrebite obitelji u župi sv. Nikole Barban. Tako smo na djelu vidjeli ostvarenje izreke: „najljepši i najdragocijeniji poklon koji možemo nekome dati nisu materijalne stvari, već mnogo više znače: naše vrijeme, pažnja, ljubav, prijateljstvo i briga“. Organizatorima humanitarnog koncerta u Barbanu to je bio prioritet. Zahvaljuju se brojnim sponzorima i dobrotvorima na darovanim uslugama i materijalnim sredstvima potrebnim za organiziranje tombole, kao i onima koji su svoj doprinos uplatili na žiro-račun župe sv. Nikole Barban.

Velika zahvalnost i svima onima koji su došli na organizirani koncert u Barban. Ove ih je godine bilo zaista u impozantnom broju, te je zabava potrajala do duboko u noć. Svi su zajedno na simboličan način stavili svoje srce na dlan za potrebite, što je nemjerljiva vrijednost. Nakon uspješno organiziranog i realiziranog humanitarnog koncerta, dolazi se do zaključka kako smo u životu upućeni jedni na druge. Nitko se od nas nikada ne bi smio umoriti čineći dobro, niti izgubiti nadu, obeshrabriti se pomažući drugima, onima kojima je naša pomoć nužno potrebna.

Txt i foto: Nevia Kožljan

Najave