Subota, 13 srpnja, 2024
Pastoral mladih

Održan Biskupijski susret mladih ZEMI u Buzetu

Da puna Eufrazijeva bazilika u Poreču prigodom otvaranja Godine mladih u rujnu nije bila samo odraz početnog entuzijazma dokazao je i buzetski ZEMI. Treći od devet predviđenih susreta koji se održavaju po dekanatima Porečko – pulske biskupije, 20. je studenog u Buzetu okupio zavidan broj mladih s ciljem što bolje pripreme za Susret hrvatske katoličke mladeži iduće godine u Puli.

“Ja sam vas tražio i vi ste se odazvali”, među posljednjim su riječima pape Ivana Pavla II., ujedno i kateheze kojom je susret započeo. Vjeroučiteljica Loreta Rabar istaknula je kako je taj najsvjetliji lik Crkve naših dana, mlade tražio tijekom čitavog svog života usmjeravajući ih na Krista koji poziva da ga slijedimo ma što radili i na koji put bili pozvani. Mladi su se svjedočkog papinog života podsjetili pjevajući njegovu pjesmu “Krist na žalu”, slušajući “Pater noster” i prateći slideove koji su ga prikazivali kao poniznog molitelja, zagovornika mira i dostojanstva života te u susretu i otvorenosti prema mnogima od poglavara država i raznih vjerskih zajednica do radnika u željezari, onima u svijetu estrade do bolesnih, siromašnih i vlastitog atentatora. Istovremeno, jednostavan i spontan; papa koji poput drugih, ispunjava prijavnicu za Svjetski dan mladih, smije se predstavi, uzima kapu s glave djevojci u Banja Luci, grli uplakane, sluša ogorčene, raduje se djeci, bavi se sportom. Poruke koje je papa Veliki upućivao mladima na raznim susretima (u Splitu, Zagrebu, Solinu, Torontu) sabrane u Pozivnicu s potpisom Ivana Pavla II., podijeljene su svim okupljenima na Biskupijskom susretu mladih Zajedničkoj euharistiji mladih Istre u Buzetu.

U klanjanju pred Presvetim, koje su predvodili vlč. Mladen Matika i Danijel Damjanović, izrečena je molitva za sve mlade svijeta te za predstojeći nacionalni susret mladih. Isus nas poziva biti s drugim i za drugoga, riječi su voditelja. Sve što imamo ne vrijedi ništa ako time nemamo koga usrećiti; ljubav, žrtva i zajedništvo vode nas k Bogu koji ispunjava čovjeka.

Uslijedilo je misno slavlje koje je predvodio vlč. Darko Zgrablić, biskupijski povjerenik za mlade. Naš Kralj nije poput drugih kraljeva, rekao je vlč. Zgrablić u homiliji. Dok drugi u obranu šalju vojsku pred sobom da gine za njih, naš Kralj daje prvi svoj život i umire za nas. Umjesto u palači, svilenoj postelji, rađa se u štali. Od silnih bogatstava, nije posjedovao ni kamen na koji bi glavu naslonio, a kraljuje s križa. I bori se za kraljevstvo našeg srca. Želimo li ga nasljedovati, treba mu biti sličan, a iako nije lako, poručuje propovjednik, valja zagrliti vlastiti križ i sjetiti se da je riječ o Isusovu prijestolju. Na kraju vremena neće nas pitati za broj izmoljenih molitava niti će nas suditi po nedjeljnim misama već po djelima milosrđa prema najpotrebnijima, a upravo je grijeh propusta onaj koji najčešće propuštamo zapaziti. Molitva i sakramenti nisu samima sebi svrha, ali nam pomažu da budemo bliže Bogu.

Uz molitvu da znamo osluškivati potrebe bližnjih, na oltar su prinesene i osobne molitve nazočnih ispisane tijekom kateheze kao i plodovi prve lokalne humanitarne akcije. Naime, buzetski srednjoškolci II. i IV. razreda su potaknuti Godinom mladih, prikupili određeni iznos sredstava koji će biti darovan djeci s posebnim potrebama.

Pred kraj mise, svoje je svjedočanstvo obraćenja iznio Aleks, novozaređeni đakon iz Pule koji je svećenički poziv prvi put osjetio upravo na Svjetskom susretu mladih u Parizu 1997. godine. A za koju godinu, dodao je predvoditelj misnog slavlja, idući stopama Krista Kralja, zasigurno će i neki od oko 500 okupljenih mladih stati pred ambon i svjedočiti kako ih je Krist imenom pozvao u buzetskoj Crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije 2005. godine…

Križ mladih koji hodočasti dekanatima biskupije, po završetku mise Buzećani su predali mladima pićanskog dekanata gdje će se 18. prosinca održati sljedeći Biskupijski susret mladih – ZEMI. “Svi mi koji smo danas slavili Krista Kralja stanimo u sjenu Njegova križa koji je najveća sigurnost i najčvršći oslon”. Prije dolaska križa u samo središte dekanata, obići će se župe Gračišće, Lindar, Cerovlje (Borut, Grimalda) te Gologorica (Paz) u kojima će se na misama za mlade pokušati senzibilizirati i ostale župljane za aktivnosti i potrebe u Godini mladih.

Više od broja okupljenih, raduje činjenica da su na susret došli mladi iz svih dijelova biskupije, a u organizaciju i animiranje euharistije te zabavnog dijela, uz članove Katoličke udruge mladih Istre uključile su se i druge zajednice mladih. Riječ je o Frami Župe sv. Ivana i sv. Antona, neokatekumenskoj zajednici i zajednici Nova evangelizacija iz Pule, Hrvatskom katoličkom zboru MI iz Vodnjana, zboru mladih iz Buja, glazbeno instrumentalnom sastavu mladih Župe sv. Andrije iz Rapca, raško-labinskim Kerubinima te učenicima Pazinskog kolegija klasične gimnazije.

iako je ZEMI u Buzetu započeo još u 17 sati, bogati je program susreta u kasnovečernjim satima zadržao većinu te je nastavljen u buzetskom hotelu u centru grada uz zakusku, pjesmu i ples jer: “Tko ima pravo, ako ne Božji narod, da kliče i raduje se!”

Najave