Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024
GlazbaNovosti

Održan 20. koncert sv. Eufemiji

Jubilarni, 20. koncert sv. Eufemiji održan je i ove godine tradicionalno prve nedjelje rujna. Događaj je to koji već dva desetljeća u Rovinju obilježava početak niza događanja kojim u Rovinju započinje priprema za proslavu nebeske zaštitnice župe i grada, sv. Eufemije.

Večer je započela misnim slavljem koje je u rovinjskoj župnoj crkvi predvodio rovinjski župnik i dekan Rovinjsko-kanfanarskog dekanata mons. Vilim Grbac. On je na početku mise čestitao i zahvalio Davoru Terziću i njegovoj supruzi Vesni te suradnicima na ustrajnosti u dvadesetogodišnjem organiziranju tog koncerta duhovne glazbe koji označava početak dalje priprave za proslavu sv. Eufemije. Razlamajući netom pročitan ulomak iz Evanđelja po Mateju, „Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe.“, mons. Grbac je spomenuo naša dva blaženika, bl. Miroslava Bulešića i bl. Francesca Bonifacia, čije blagdane slavimo u ovo doba godine, te je istaknuo da su oni ostali ustrajni u svom kršćanskom i svećeničkom pozivu i to su platili žrtvom života, učinili su to svjesno jer im na pameti nije bilo što je ljudsko nego što je Božje.  Propovjednik je pozvao okupljene da žive tako da ljudi oko njih mogu u svakodnevnom životu prepoznati njihovo – biti kršćani, nadasve po poštenju, ljubavi prema bližnjemu, po življenju evanđeoskih i ljudskih vrednota. Nadalje je posvijestio da je ponekad potrebno korigirati svoj pogled na križeve koje nam život donosi, „trebamo biti svjesni da je križ taj koji na svodi u Vječni život“.

Koncert je nakon mise održan na platou ispred crkve. To je ujedno bila i koncertna promocija petog albuma Davora Terzića pod naslovom „Knjiga života“.

Program su vodili Slavko Nedić, urednik Glazbene redakcije na Hrvatskom katoličkom radiju i Vesna Terzić, supruga Davora Terzića i autorica više tekstova za njegove pjesme. Otvarajući koncert mons. Vilim Grbac je još jedno čestitao organizatorima na ustrajnosti te je naglasio kako je mnogo teže nešto održati kroz godine nego započeti.

Glazbeni dio otvorio je Župni zbor sv. Eufemije pjesmom posvećenom njihovoj zaštitnici. Voditeljski duo je kroz najavljivanje pjesama ujedno predstavio Terzićevu plodnu i bogatu suradnju s nizom autora i izvođača duhovne glazbe, te njegovo dugogodišnje ustrajno nastupanje na brojnim festivalima duhovne glazbe diljem Hrvatske. Tijekom koncerta je napomenuto da je takvih festivala u Hrvatskoj kroz protekla desetljeća bilo dvadesetak, no posljednjih godina se je taj broj drastično smanjio, što daje poseban sjaj činjenici da je Koncert sv. Eufemiji u neprekinutom nizu došao do svog dvadesetog izdanja.

Uz Davora Terzića nastupili su: Antonio Tkalec iz Varaždina, Maurizio i Martina Ferrara, Vesna i Gracijan Terzić, Danijel Damjanović, Anđela Jeličić Krajcar te Elvis Kodelja. U pratećem bendu bili su: već spomenuti Antonio Tkalec na klavijaturama, Mauro Giorgi na gitari, Marko Matošević na bubnjevima te Marko Kalčić na basu. Više je pjesama s najnovijeg i prethodnih albuma Davor otpjevao zajedno sa suprugom Vesnom, a za pjesmu „Staremu kapetanu“ napisanu na istarskom dijalektu, na sceni im se u vokalnoj izvedbi pridružio mlađi sin Gracijan, aranžman za tu pjesmu potpisuje stariji sin Kristijan, tako da je to bio posebno dojmljiv moment obiteljskog nastupa.

Svoju uspješnicu, pjesmu „Znak“ Davor je otpjevao zajedno sa svim gostima, a koncert je zaključen zajedničkom izvedbom pjesme „Kraljice neba“ u izmijenjenom, modernom aranžmanu.

Nakon koncerta Davor je za HKR dao svoj osvrt o tome što za njega znači ta dva desetljeća duga tradicija: „Koncert sv. Eufemiji za mene osobno znači jedno veliko ispunjenje. U tih dvadeset godina Davor Terzić je bio više gost na tom koncertu, više sam promovirao moje drage kolege i prijatelje iz cijele Hrvatske i iz inozemstva.“ Nadalje je pojasnio kako je nastala ideja organiziranja tog koncerta, „Vesna i ja smo često nastupali na festivalima duhovne glazbe gdje bi sudionici došli i otpjevali jednu pjesmu. Htjeli smo da ti glazbenici koji pišu pjesme posvećene Bogu imaju prigodu to i pokazati, zato smo koncert koncipirali tako da svatko tko dođe može izvesti barem četiri ili pet pjesama“, rekao je Davor te zahvalio sudionicima ovogodišnjeg koncerta.

O albumu „Knjiga života“

Peti autorov  album donosi 18 skladbi za koje je većim dijelom autor teksta i glazbe, dok je za pjesme „U dubini tvog otajstva“  i „Staremu kapetanu“ tekst napisala Davorova supruga Vesna Terzić, ujedno i suautorica glazbe. Kao tekstopisci tu su još Luka Brajnović i Tomislav Milohanić.

Skladbe životne tematike prožete duhovnim vjerničkim iskustvom oslikavaju autorov intimni odnos s Bogom. Plod su molitve i sudjelovanja na misnim slavljima, klanjanjima i Duhovnim obnovama. Ističu se skladbe posvećene Djevici Mariji, Svetom Josipu, blaženicima Alojziju Stepincu i Miroslavu Bulešiću, te Davorovoj supruzi Vesni, te pokojnim pateru Zvjezdanu Liniću i vel. Krunoslavu Pačalatu.

Albumu u izdanju Croatia-records veliki su doprinos dali aranžeri: Danijel Damjanović, Kristian Terzić (autorov sin), Antonio Tkalec, Olja Dešić,Toni Eterović te glazbeni producent albuma  Denis Budim.

G. Krizman

Najave