Srijeda, 19 lipnja, 2024
NovostiPastoral mladih

Održan 2. Križni put mladih „Parenzana“

U subotu, 1. travnja, održan je 2. Križni put mladih „Parenzana“ koji je okupio stotinjak sudionika iz čitave Istre u organizaciji mladih Udruge Otvoreno Srce i Župe sv. Servula iz Buja. Križni put je započeo u Bujama na pješačkoj stazi Parenzana, a završio je u crkvi sv. Jurja u Tribanu.

Prošlogodišnji križni put, prvi put održan, privukao je veći broj građana, posebice mladih te su vjernici izrazili veliku želju da se ovaj križni put počne održavati svake godine i da to postane tradicija. Sama ideja o organizaciji križnog puta došla je od mladih iz udruge koji već godinama organiziraju i odlaze na razne susrete mladih i htjeli su u svojoj sredini slično iskustvo pružiti mladima, ali i svim drugim građanima. Vrlo je tu bila važna i podrška župe, župnika don Marcina Madeja koji im je pomogao i usmjerio u realizaciji te su zajedničkim snagama uz Božju pomoć pokrenuli održavanje križnog puta mladih. Odlučili su se za stazu Parenzana, inače poznatu pješačku stazu na kojoj se nekoć nalazila povijesna željeznička pruga koja je povezivala Poreč s Trstom.

Cjelokupna staza križnog puta do Tribana duga je 2.5km, što uz molitvu i pjesmu traje 2 sata.

Jedna od zanimljivosti tog križnog puta je da za sada na stazi još ne postoje izgrađene postaje nego mladi drže sliku svake postaje i time si još više posvješćuju događaj kojeg predstavljaju.

Molitvu svake postaje križnog puta predvodio je župni kapelan don Rafael Villergas Castaño, dok su mladi iz udruge čitali razmatranja. Svi sudionici dobili su zelene promotivne narukvice i tekstove pjesama koje su se pjevale između svake postaje uz pratnju župnika don Marcina na gitari.

Nakon završetka križnog puta, u predivnoj crkvi sv. Jurja u Tribanu održana je sveta misa koju je predvodio župnik uz kapelana i župnika župa Kršete, Petrovije i Materade, don Carlosa Arturo Fonseca.

Na kraju misnoga slavlja, okupljenima se obratio i predsjednik udruge Igor Opačak koji se zahvalio svima koji su na bilo koji način pomogli u organizaciji i realizaciji. Posebice zahvalio je svećenicima na njihovoj podršci i otvorenosti Duhu Svetom koji sve to vodi. Napomenuo je kako je ove godine izrađen i križ kojeg su mladi nosili, a izradio ga je Ilija Opačak i natpis ugravirala Marijana Vidović. Ujedno je najavio i 3. križni put sljedeće godine, koncert Hillsong United u Areni u Puli 03.06. i organizirani prijevoz iz Istre za Antunovski hod mladih koji se održava 10.06. u Zagrebu.

Program je završio uz zakusku ispred crkve za koju su 10 vrijednih žena, domaćica, pripremile odlične kolače.

  Txt i foto: Udruga Otvoreno srce

Najave