Srijeda, 17 travnja, 2024
Novosti

Održan 19. dječji festival duhovne glazbe „Iskrice“

Pobjednici ovogodišnjih Iskrica su pjevači  Vokalne skupine Osnovne škole Tar-Vabriga s izvedbom poznate pjesme „Divan si, volim te“. Ove je godine pod geslom „Svjedoci vječnoga života“ na festivalu  sudjelovalo oko 250 malih pjevača, okupljenih u 3 župna i 7 zborova osnovnih škola.  Među literarnim radovima na istu temu, od 9 radova iz 4 škole najboljim je ocijenjen sastav „Naš dragi svećenik“, učenice Petre Tončić iz Osnovne škole Milana Šorge u Oprtlju.

U subotu, 25. travnja 2015. na središnjem mjesnom trgu u Vodnjanu održano je 19. izdanje Dječjeg festivala duhovne glazbe „Iskrice“. Nakon okupljanja i tonskih proba svi sudionici festivala uputili su se u župnu crkvu sv. Blaža gdje su nakon prigodnog nagovora župnika preč. Marijana Jelenića primili blagoslov s Presvetim.

Program je vodio višegodišnji uigrani voditeljski dvojac – Ivana Pajković i Miroslav Jemrić. U protokolarnom dijelu publici i izvođačima u ime organizatora obratila se Dragica Zadnik,  predsjednica Hrvatskog katoličkog zbora „MI“ osnovne zajednice Vodnjan, koja je uz pozdrav sudionicima napose naglasila zahvalnost Porečkoj i Pulskoj biskupiji, Županiji istarskoj i Gradu Vodnjanu na potpori. Nakon kratkog obraćanja zamjenice gradonačelnika Vodnjana Rosane Biasiol Babić, natjecateljski dio festivala uz prigodnu je misao otvorio vodnjanski župnik i dekan vodnjanskog dekanata preč. Marijan Jelenić.

Od župnih zborova nastupili su: Zbor „Mali sv. Jurja“ iz Župe sv. Jurja na Starom Pazinu, Zbor „Egidije Bulešić“ iz vodnjanske Župe sv. Blaža te Zbor „Marijine zvjezdice“ iz Župe sv. Petra i Pavla iz Svetog Petra u Šumi.

Od školskih zborova sudjelovali su: Zbor OŠ Vodnjan, združeni zborovi Osnovne škole Jure Filipovića iz Barbana i OŠ Petra Studenca iz Kanfanara, Zbor Osnovne škole Milana Šorge Oprtalj, Vokalna skupina OŠ Vladimira Nazora Pazin, Zbor Osnovne škole Jože Šurana Višnjan, Zbor Talijanske osnovne škole „Angeli bianchi“ Buje  te Vokalna skupina Osnovne škole Tar-Vabriga.

Nakon natjecateljskog, u revijalnom su dijelu, kao dugogodišnji sudionici i višestruki pobjednici, s izborom svojih uspješnica i drugih poznatih skladbi  nastupili mali pjevači zbora „Marijine zvjezdice“ iz Svetog Petra u Šumi. Osim glazbe, tijekom revijalnog dijela, dok je ocjenjivački žiri utvrđivao plasman natjecatelja u različitim kategorijama,  svoje su svjedočanstvo poziva iznijela dva bogoslova,  Leonard  Škec iz pulskog Biskupijskog misijskog sjemeništa „Redemptoris Mater“ te Stipe Bekavac iz istog takvog instituta u Tanazaniji.

Prije objave rezultata glazbenih plasmana župnik Jelenić dodijelio je nagrade za literarne radove koji su ove godine pristigli iz 4 škole, sveukupno 9 radova. Literarni žiri je najboljim ocijenio sastav „Naš dragi svećenik“, učenice Petre Tončić iz Osnovne škole Milana Šorge u Oprtlju, kojoj je mentorica Sanja Petrov Vlahović. Drugo mjesto osvojio je sastav naslova „Da sam je svetac“, kojeg je napisala Matea Cvitko iz pazinske Osnovne škole Vladimira Nazora, područne škole Karojba, pod vodstvom mentorice Irene Šćulac. Trećeplasirani literarni rad je „Posvećeni život“, Ariele Kozlović iz oprtaljske Osnovne škole Milana Šorge, kojoj je mentorica, također, bila Sanja Petrov Vlahović.

Odlukom ocjenjivačkog žirija pobjedničkom pjesmom XIX. Iskrica proglašena je pjesma „Divan si, volim te“ u izvedbi Vokalne skupine OŠ Tar Vabriga pod vodstvom Bogdana Fabrisa.

Nagradu u kategoriji novih skladbi dobila je pjesma „Preghiera a Maria“ u izvedbi Zbora Talijanske osnovne škole Buje „Angeli bianchi“, koja je bila i jedina nova skladba na ovogodišnjim „Iskricama“. Tekst i glazbu napisala je Vesna Jugovac Pavlović, a aranžman potpisuje Mauro Giorgi.

Za izvedbu poznatih duhovnih skladbi u kategoriji župe prvonagrađeni je Zbor Marijine zvjezdice iz Sv. Petra u Šumi za izvedbu pjesme „Za stol s Kristom“, kojeg vodi Mauricio Zović. Drugonagrađeni je zbor  „Mali sv. Jurja“ iz Župe sv. Jurja na Starom Pazinu, koji je uz gitarsku pratnju voditeljice Vesne Drndić izveo pjesmu „Mi želimo uzdići Isusa“, a ovo im je bio prvi nastup na „Iskricama“. Trećeplasirani je Zbor Egidije Bulešić iz vodnjanske župe sv. Blaža kojeg vodi Ivana Pajković.

Za izvedbu poznatih duhovnih skladbi u kategoriji osnovnih škola najboljom je ocjenjena Vokalna skupina Osnovne škole Tar-Vabriga, koji su ujedno proglašeni i sveukupnim pobjednicima. Drugoplasirani su združeni zborovi osnovnih škola Jure Filipovića iz Barbana i  Petra Studenca  iz Kanfanara koje vodi ista profesorica glazbene kulture, Sanja Knezović-Tomišić. Trećeplasirani u istoj kategoriji je bio Zbor Osnovne škole Jože Šurana iz Višnjanja, kojeg vodi Tina Pajdaš,  a koji je u biti sačinjen od triju malih zborova, iz Višnjana te  područnih škola Kaštelir i Vižinada.

Ostale škole dobile su nagrade za sudjelovanje i promicanje dječje duhovne glazbe. 

 Galeriju fotografija možete pogledati ovdje

Najave